Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Тимофієнко Вікторія
Спільні читання: як це впливає на дорослих і дітей?
Згадуючи дитинство, найперше на думку спадає типовий вечір: ти у своєму ліжку, закутаний теплою ковдрою, мама обіймає тебе і читає люблену казку. Здається, що нічого кращого бути не може, і це дійсно так. Але мало хто здогадується, що читання перед сном дитині, як і в будь-який інший час, – не тільки приємно, а й корисно і малечі, і батькам. Ось чому:
 
Зміцнення сім’ї
 
Обійми та читання перед сном – прекрасний ритуал. Дитина відчуває себе у безпеці, захищеною від усіх негод зовнішнього світу. Також дослідження, проведені Фондом DIEZEIT та Фондом Deutsche Bahn, показує, що читання всією сім’єю стимулює малят на дискусій та обговорення книги. Вони цікавляться не тільки прочитаною історією, а й питаннями повсякденного характеру, які їх стосуються. Директор дослідження доктор Сімоне К. Еміг зазначив, що читання вголос відкриває простір для всіх питань, які хвилюють дітей, і допомагає батькам у відповідях та поясненнях.
 
Розвиток фантазії
 
Читання вголос розвиває дитячу креативність та творчість. Історії стимулюють фантазію. Навіть часті перечитування однієї й тієї ж казки дають змогу дитині краще зрозуміти історію, уявити персонажів і додати їм власної родзинки.
 
Навчання та вдосконалення мовних навичок
 
У ранньому віці малята краще засвоюють нову інформацію. Діти, які слухають казки змалку, зазвичай, швидше починають говорити. Вони чіткіше висловлюють свої думки і мають великий словниковий запас.
 
Розвиток емпатії, соціального та емоційного інтелекту
 
Більшість дитячих книжок передають певний меседж. Читаючи або слухаючи історії, діти ставлять себе на місце героїв. Вони запам’ятовують, як поводитися у різних ситуаціях, як реагувати на почуття. Це допомагає їм у подальшому спілкуванні з іншими дітьми та дорослими.
 
Це діє не лише на дітей, а й на дорослих. Психологи Девід Комер Кідд та Емануеле Кастано з Нової школи соціальних досліджень у Нью-Йорку довели, що читання художньої літератури покращує здатність виявляти та розуміти емоції інших людей, що є найважливішим вмінням під час комунікації у соціумі. 
 
Поліпшення сну та здоров’я
 
Національна академія наук Сполучених Штатів Америки провела дослідження, яке показало, що читання паперових книжок покращує сон та здоров’я в цілому. Використання електронних пристроїв, які випромінюють штучне світло, викликають в людини занепокоєння, бо світло є потужним екологічним сигналом. Воно впливає на циркадний ритм* людини й може мати негативні наслідки для сну. Стороннє світло, навіть з низькою інтенсивністю, пригнічує вироблення гормону сну – мелатоніну, що відповідно зміщує циркадні ритми на пізній час. Паперові книжки, на відмінну від електронних носіїв, не створюють тонізуючого ефекту перед сном, а вранці людині легше прокидатися і вона витрачає менше часу на концентрацію.
 
Циркадний ритм* – це зміна певних біологічних процесів, що відбуваються в організмі людини протягом доби. Збивати ритм не можна, оскільки це загрожує різними захворюваннями психіки і життєво важливих органів.
 
 
 
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage