Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Старий Лев
Місця, що лягли в основу відомих творів
Джейн Остін, Вірджинія Вулф, Агата Крісті, Джойн Бойн, Шарлотта Бронте… У доробку всіх цих авторів, та й багатьох інших теж, є твори, в яких перед читачами постають реальні локації – будь-то розкішний маєток чи концентраційний табір. Ми зібрали для вас кілька таких місць. Дивимось ;)
 
The Guardian  
 
 
Маєток у графстві Кент, Англія
 
Маєток Godmersham Park був успадкований братом Джейн Остін – Едвардом. Будинок, побудований 1732 року, знаходився на ділянці розміром у понад 2 тисячі гектарів. Тоді Джейн Остін часто проводила час у бібліотеці маєтку, пишучи листи. А будинок вікарія, який і досі є частиною садиби, вважають, надихнув письменницю на образ домівки містера Коллінза з «Гордості і упередження».  
 
 
Будинок у Талланді, Корнуолл, Англія
 
Для Вірджинії Вулф будинок у Талланді був місцем дитячої ідилії, він надихав її протягом усього життя. Це триповерховий приватний дім на пагорбі, звідки відкривається вид на пляж та маяк. Щороку з липня по вересень родина Вулф їздила туди, а діти, разом з юною Вірджинією, проводили незабутній час біля маяка. Саме спогади про життя у цьому домі лягли в основу її роману «На маяк».
 
 
Концтабір Аушвіц-Біркенау, Польща
 
Події найвідомішого роману ірландського письменника Джона Бойна – «Хлопчик у смугастій піжамі» – відбуваються на тлі Другої світової війни. І хоча в історії ми не бачимо реальних місць чи персон, але сторінка за сторінкою розуміємо, що йдеться про Голокост, а дія відбувається в одному із найбільших концтаборів, що існував з кінця травня 1940 до кінця 1949 року біля міста Освенцим.  
 
 
Маєток у графстві Йоркшир, Англія
 
У романі Шарлотти Бронте «Джейн Ейр» її героїня, вперше побачивши будинок містера Рочестера – Торнфілд, описує його як «джентльменський маєток». Ймовірно, на вигляд й атмосферу цієї садиби Шарлотту Бронте надихнув маєток у Norton Conyers, який письменниця відвідала 1839 року.
 
 
Дім з вітражем на вул. Герцена, 6, Львів, Україна
 
Дім з вітражем – це не лише назва роману українсько-польської письменниці Жанни Слоньовської та локація, у якій розгортаються події твору, а й окремий персонаж. Вітраж, який справді існує в одній із львівських кам’яниць, – це символ Львова, що зникає, міста, яке вже неможливо врятувати. У романі Жанни Слоньовської вітраж «вмирає», у дійсності ж його реставрують і він продовжує прикрашати одну із львівських вулиць.
 
 
Маєток у графстві Чешир, Англія
 
Попри те, що Агата Крісті в своїх романах не зосереджувала увагу читача на деталях інтер’єру чи екстер’єру, все ж її надихали різні місця. Наприклад, маєток Abney Hall в Чеширі був улюбленцем молодої Агати. «Чудовий дім для святкування Різдва, – писала авторка. – Величезний вікторіанський готичний дім з великою кількістю кімнат, коридорів, різного виду сходів, затишних куточків і три фортепіано…». Агата Крісті написала роман «Після похорону» та розповідь «Пригода різдвяного пудингу», коли перебувала в цьому будинку. Він же став праобразом маєтку Чимніз у книгах 1920-х років – «Таємниця замка Чимніз» і «Таємниця семи циферблатів».
 
 
Олеський замок, Олесько, Україна
 
І куди тільки не занесла доля персонажів української казкарки Зірки Мензатюк – книги «Таємниця козацької шаблі»… Адже у пошуках старовинної реліквії – козацької шаблі – герої вирушають у подорож замками України. Одним із таких є Олеський замок – пам'ятка архітектури та історії XIII-XVIII століть. До речі, як розповіла авторка, написати книгу її надихнула мандрівка: «Під час подорожей Україною зі мною траплялися  різноманітні пригоди, і я вирішила про якісь з них розповісти й іншим. Особливо хотілося написати про те, що в нашій країні є чимало цікавих місць, у яких хочеться побувати та які хотілося б відкрити для багатьох людей».
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage