Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Валько Христина
Що малювати, якщо під руками немає розмальовки-антистрес?
«Мистецтво змиває пил повсякденності з душі»
Пабло Пікассо
 
Вас охоплює стрес? Від щоденних турбот, напруги і хвилювань ніде сховатись? Візьміть олівець, ручку або фарби та малюйте, малюйте, малюйте! Влаштуйте собі власний курс антистресової арт-терапії. Після вже першого сеансу ви зрозумієте, що спричинило такий стан. Процес зазвичай захоплює настільки, що дуже важко зупинитися, адже все несвідоме вилазить на поверхню; у художній творчості людина втілює свої емоції, почуття, надії, страхи і сумніви, мимоволі ми дізнаємося про себе багато нового. Через художні образи наше несвідоме взаємодіє зі свідомістю, ми медитуємо і оновлюємось… 
 
Можливо, ви придбаєте собі розмальовку-антистрес, але що робити, коли її немає під рукою? Антистресові малюнки, про які піде далі мова, - це, фактично, арт-терапія - особлива форма психотерапії, яка засновується на мистецтві та творчості. Варто зазначити, що арт-терапія може бути не  тільки лікуванням, а й допоміжним методом для акумулювання внутрішніх сил, розвитку мозкової активності. Арт-терапія допомагає розслабитися і виплескувати негативні емоції, думки, почуття, приглушити або взагалі усунути різні психологічні розлади, стреси, страхи. Також це запорука основи творчого розвитку й позитивний вплив на особистість в цілому.
 
Лікар та художник Адріан Хілл помітив, що пацієнти, займаючись творчістю, швидше одужують,  відволікаються від своїх проблем та переживань.   
 
Зануритися у стан гармонії дозволяє будь-який вид мистецтва.  Універсальність такого методу полягає у тому, що, виконуючи творче завдання, людина починає сама вирішувати проблему, розкриватися, відпочивати, виражати свій внутрішній світ.
 
В першу чергу, «допоміжною пігулкою» є малювання. Під час занять важливо робити акцент не на результат, а на сам процес. Не варто ставити за мету «зліпити» з себе чи з дитини знаного митця на кшталт улюбленого вами художника. Просто максимально реалізуйте ваші творчі навички та вміння. 
 
Тож давайте розглянемо три простих способи створити антистресові малюнки собі коханому ;) Перші два, дудлінг і зентангл, а також їхні поєднання (зендудлінг) та мікс з іншими терапіями (зенмандала) – техніки малювання, які останнім часом набувають все більшої і більшої популярності у світі. Зацікавлення ними пов’язане з тим, що вони є хорошим способом відволіктись від буденності, розслабитися, отримати задоволення, проявити свої творчі здібності. Ці техніки прекрасно підходять і дорослим, і дітям, які уже добре вміють тримати малярське приладдя. Для дітей віком 0-3 років найкращим методом розвитку творчих здібностей  та арт-терапевтичних сеансів є пальчикове малярство.
 
Дудлінг
 
Дудлінг – це несвідомий малюнок, що виконується за допомогою надзвичайно простих елементів (кружечків, крапочок, паличок та ін.), з яких складають довільні й легкі, або ж напрочуд  складні композиції. Такі рисункові вправи дозволяють «відключити мозок та увімкнути душу», не відчувати й не виконувати правил малярства. Політ вашої творчості - безмежний та вільний. Не думайте, коли малюєте дудл. Осмислення у даному випадку – лише негативний фактор, через який ви можете покинути роботу незавершеною, відчувати недосконалість зображуваного, невпевненість у потрібності такого малюнку… Тому кожен свій «неправильний штрих» перетворіть на шедевр!
Таким малюванням багато хто з нас займався під час шкільних уроків, зображуючи незнані світи на полях зошитів чи підручників ;) Дехто й далі малює, але вже на нараді або під час довгої телефонної розмови. За даними досліджень, дудлінг допомагає людині не втрачати багато енергії на обробку нецікавої інформації й саму концентрацію уваги, «перевантажити» мозок та просто розслабитись, тримаючи себе у робочому тонусі.
 
Головне - розпочати малювати і не зупинятися, не соромитись помилок й не виправляти нічого без крайньої потреби.
 
Що вийде в підсумку - ми не знаємо і не замислюємося над тим, рука малює сама собою. Чи будуть це фантастичні птахи й  рослини, риби, звірі, загадкові світи або просто геометричні фігури – не важливо. Головне – отримати задоволення від процесу малювання! Тож, йдучи на роботу (у школу, університет), прихопіть із собою ручку та блокнот. А натхнення вас саме знайде! 
 
Зентангл
 
Зентангл – абстрактний малюнок, створений на основі повторюваних візерунків, призначений для того, аби малювання приносило задоволення й заспокоєння. Це - форма художньої медитації, яку здатний втілити кожен. Зентангл запатентували Рік Робертс і Марія Томас, коли виявили, що процес малювання абстрактних форм в рамках кількох основних правил надзвичайно заспокоює. Зентангл допомагає розвинути концентрацію, зібраність, уважність; сприяє психологічному розвантаженню, внутрішньому заспокоєнню; покращує зорову координацію і дрібну моторику, а також розвиває творчі здібності та креативність.
 
Відмінність від дудлінга полягає у тому, що для зентанглу потрібна максимальна концентрація уваги, малюнки виходять складні:  дрібна деталізація витворює композиції на кшталт повноцінних картин. Зентангл не можна намалювати, поки говорите телефоном або слухаєте лекцію, бо зосередженість - невід'ємна частина його художньої форми. Варто зазначити, що існують сотні офіційних зентанглів; щоб учити методу зентангла, потрібно бути сертифікованим викладачем. Проте ніщо вам не заважає створити власний зентангл.
Зентангл - це гармонія. Він має бути невеликим, щоб його можна створити в будь-який час, коли приходить натхнення. Художник створює структуровану модель, за власним смаком, проте дотримуючись певних правил. Традиційно для малювання зентанглу використовують квадрати 9х9 см, рисунок завжди виконуються чорним чорнилом на білому папері. Також можна використовувати кольоровий папір за бажанням, але це не буде розглядатися як справжній зентангл, який відповідає методу. Робочий лист не повинен мати ні верху, ні низу - він не орієнтований у просторі.
 
Перед початком роботи варто окреслити межі зображуваного. Далі розмістити у квадраті «центральну лінію-нитку», на яку будуть нанизуватись сегменти рисунку. Наступним кроком є створення сплетіння. «Сплетіння» - це візерунок, що проходить уздовж контурів нитки. В одного зентанглу може бути або тільки одне сплетіння, або комбінація декількох різних. Сплетіння повинні складатися з найпростіших форм: ромб, лінія, крапка, коло, овал… Сегменти довкола заповнюються різними однотипними елементами  (крапочками, кружечками, ромбиками, лініями), варто використовувати різні види начинок-текстур. В ідеалі, зображуваний предмет на малюнку повинен бути не впізнаваним, а абстрактним.
 
Створення зентанглу - це неспішний і, крім того, несподіваний процес. Кожен штрих повинен бути виконаний акуратно, але без коливань. Замість того, аби стирати невдалі лінії, художник має використовувати їх як основу для нових, несподіваних візерунків.
 
Гібрид цих двох технік – зендудлінг - ідеально підходить для занять з дітьми. Це вільна форма в абстрактному поданні, пропорційне співвідношення попередніх двох технік визначаєте самі. Окрім чорного чорнила та білого тла можна використовувати кольоровий папір, акварель, пастель, гуаш, маркери.
Найпростіший варіант – скористатися розмальовкою, намальованими за допомогою трафарету тваринами, квітами, пташками, і заповнити контур простими елементами, а потім їх розфарбувати. Можна ускладнити завдання – розбити малюнок на частини і заповнити отримані сегменти різними візерунками; по-різному заповнити однакові зображення або ж одні й ті самі візерунки заповнити кількома варіантами кольорових гам та ін.
 
Зенмандала
 
Третім варіантом є зенмандала – малюємо зентангли в колі, або, простіше кажучи, мандали в стилі зентангла. Часто важко зрозуміти, чого тут більше: класичного виконання мандал чи зентанглу. Проте також часто додають і дудл як один із центральних елементів. Тому ця техніка – суцільний мікс. Якщо про зентанги нам уже відомі основі моменти, то що  таке мандала? Мандала - це основний елемент мандалотерапії, різновиду арт-терапії, що поєднує в собі елементи психотерапії та мистецтва симетричного рисунку. Такий спосіб допомагає краще зрозуміти себе, позбутись стресу й страху, проникнути в глибини своєї підсвідомості, дістатися до внутрішнього енергетичного стрижня.
 
Слово «мандала» прийшло до нас з буддизму - в перекладі з санскриту воно означає «коло», «колесо», «орбіта» або «диск». Створення ритуальних мандал використовується в буддизмі як важливий інструмент на шляху до просвітління. «Намалюй навколо себе коло, і ти будеш захищений» - з таким магічним ритуалом ми знайомі з казок та легенд. Вважається, що зла сила не може проникнути всередину кола. Подібний ритуал зберігся в магічних практиках багатьох культур. 
 
Коло - універсальна фігура світобудови. Підсвідомо ми сприймаємо коло як якусь основу, інтуїтивно знаємо про його захисні та гармонізуючі властивості. На підсвідомому психологічному рівні людина концентрується: знаходить центр своєї особистості і сили, одночасно окреслюючи межі між собою і світом.
 
У широкому сенсі слова мандала розуміється як малюнок в колі. У психологію це поняття ввів Карл Юнг. Він зауважив, що кругові образи з'являються в снах і допомагають людині відновити свою цілісність. У результаті експериментальних досліджень виявилося, що мандала точно передає стан людини на даний момент, знімає психічне напруження і навіть лікує (Юнг щодня робив замальовки в своєму блокноті, він малював в колі спонтанні образи і спостерігав, як при цьому змінюється його психоемоційний стан).
Головна умова зенмандали - малювати з натхненням: нехай рука виводить фігури, а очі вибирають потрібну форму, колір. Не думайте, що б вам хотілося намалювати, і не критикуйте свій малюнок, навіть якщо це будуть прості лінії або незрозуміла аморфна пляма.
 
У процесі малювання потрібна концентрація уваги. Підберіть момент, коли вам ніхто не заважатиме, включіть медитативну музику і на хвилину пориньте всередину себе. Намалюйте за допомогою циркуля або тарілки коло. Кладіть рисунок згідно зентанглу, проте пам’ятайте, що він повинен бути симетричним. Далі варто малювати фарбами, адже вони допомагають накопичити півтони, робити плавні мазки, вони м'які і пластичні.
 
Малюйте, не розмірковуючи про сюжет в деталях. Важливо прислухатися до внутрішніх імпульсів - це дасть можливість доторкнутися до глибин несвідомого і знайти в ньому свою емоційну точку опори. Закінчивши малюнок, подивіться на нього уважно і спробуйте проаналізувати кольори, деталі, фігури. У кожній мандалі, як у дзеркалі, відбивається ваш настрій і внутрішній стан на даний момент. Гармонізуйте мандалу, перемальовуючи ті деталі, які здаються вам неприємними: створіть з вже отриманих ліній нові.
 
У цьому процесі, як і в інших,  важлива не кінцева мета, а сама дія. У будь-якому випадку пророблена робота має цілющий ефект і сприяє вашому особистісному зростанню. Варто зазначити, що покращення стану виникає незалежно від того, будете ви аналізувати малюнок чи ні.
 
Коли берешся за улюблене творче заняття здається, що проблеми відходять у небуття і поганий настрій залишає! 
 
Бувай, стрес! Привіт, радосте!
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage