Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Єфремова Анастасія
До Дня Святого Миколая: топ-10 книжок під подушку
Час відкорковувати святковий настрій, друзі! Попри те, що грудень – дуже напружений і відповідальний період, коли потрібно зібратися й закінчити всі нагальні справи, це ще й дуже чарівний місяць. Або як сказали б сьогодні – хюґний. Натягнути дивакуватий різдвяний светр, теплі в’язані шкарпетки, розвісити кімнатою гірлянду, заварити запашне какао, присипати корицею, додати зефірок – і після насиченого дня засісти за пакування подарунків рідним. Адже що може бути кращим, ніж творити дива для інших і бачити ощасливлені обличчя дорогих людей!
 
І не секрет, що книжка – завжди безпрограшний подарунок. По-перше, книжок ніколи не буває багато; по-друге, книжка легко і гарно пакується і, по-третє, ідеально лягає під подушку, на відміну від мандаринок ;) Одне з найщиріших і найдобріших свят – День Святого Миколая – уже на носі, тож пропонуємо вашій увазі 10 книжок від Старого Лева, що неодмінно стануть чудовим подарунком для дорослих і малечі. Даруйте рідним емоції – і від того ставайте стократ багатшими!
 
Дітям
 
 
«Кучеряві відмовляються від ялинки на Різдво» Мар’яни Прохасько
 
Це книжка про кучерявих, але не лише для них. «Тихі» книжечки Мар’яни Прохасько говорять до найменших читачів універсальною мовою – мовою картинок. А отже, кожен може вигадати власну історію, доповнити її своїми переживаннями й радощами, питаннями й відповідями. А ще книжка-картинка – це чи не найкращий спосіб проговорити з малечею важливі теми.
 
Чому, в’їхавши до лісу, повного зелених ялинок, родина Кучерявих така усміхнена, а вже за мить, проїжджаючи повз суцільні пеньки на місці зелених красунь, – усі засмучені й насуплені? Чи вартий тиждень святкової втіхи стількох зрубаних дерев? Кучеряві відмовляються від ялинки і показують, що Різдво – це передусім Святвечір, традиційні народні гуляння та забавки. Різдво – це коли родина разом і всі щасливі. Дуже сніжна й дуже затишна книжка Мар’яни Прохасько стане гарним приводом поговорити з малечею про відповідальне ставлення до природи, а заразом і про традиції святкування Різдва.
 
 
«Рік у Чарівній Країні» Мацєя Шимановіча
 
Запевняю, це один з найчарівніших віммельбухів, які ви колись бачили. У цю яскраву стилістику закохуєшся з перших розворотів – а відтак відпустити цю книжку майже неможливо. «Рік у Чарівній Країні» – це фантастична подорож дванадцятьма місяцями року разом із героями казок.  Де ви ще зустрінете Бабу-Ягу – активну громадську діячку й товариську жінку; чи вертихвістку Червону Шапочку; чи вовка, який замість того, щоб обманути Червону Шапочку й проковтнути бабусю, гасає лісом, ловить сніжинки, смажить з Бабцею Бабусею сосиски й загалом має дуже добродушний вигляд. Хіба що Спляча красуня й тут залишається сплячою красунею (і як тут їй не позаздрити). А ще у Чарівній Країні живуть Трубкопотам, якого все захоплює, Нямкопотам, який не упустить нагоди попоїсти, Зміюкало, який мріє, як виросте, стати динозавром, і ще багато кумедних казкових героїв.
 
Тож Баба-Яга і всі-всі-всі запрошують малюків на смачні вареники й магічний борщик до Чарівної Країни. І захопіть велику подушку для цієї книжки, щоб Святому Миколаю було куди її підкласти.
 
 
«Тихі віршики на зиму» Мар’яни Савки
 
Віршики від Мар’яни Савки із затишно-сніжними ілюстраціями Ольги Кваші стануть гарним приводом для спільних родинних читань з малечею: «За вікном гуде завія, і хурделиця, і хуга, а в хатині, як у вушку, тихий затишок, тепло». Розгортаєш книжку – і одразу за вікном лине біла пані у білесенькому жупані, десь пробігає крихітне зайчатко, у барлозі ведмедиця гріє лапки ведмежатку, над місто літають янголятка, а довкола розноситься запах Різдва: «І так воно солодко пахне, що ух – ялика, родзинки, і сіно, й дідух!». А десь вже чутно, як мчать сані Святого Миколая, повні подаруночків…
 
«Тихі віршики на зиму» – це затишна поезія, що увібрала в себе усю неповторність й чарівність зимових свят, коли «навіть крихітна мишка надіється й вірить у диво казкове!».
 
 
«Жменька тепла для мами» Сашка Дерманського
 
«Правило № 1. Одягтись тепло. Правило № 2. Одягтись в сухе. Правило № 3. Завжди носити шапку. Правило № 4. Не чіплятись за снігомобіль». Таких правил життєво важливо дотримуватися в містечку, де живе Влада з мамою, адже там панує зима. Колись дуже давно, коли лише мала народитися Владина мама, видалося нестерпно спекотне літо. І тоді в місті запрацював Великий Холодильник власника Морозильного складу пана Прища. Спека спала і навіть більше – запанувала вічна зима. Відтоді єдина надія містян – теплюки, монополія на випікання яких належить тому ж пану Прищу. Він не лише прибрав владу у місті до своїх рук, а й позбавив людей найважливішого – тепла. Та ніщо не здатне потамувати внутрішнього вогню, бо там, де живе любов й лунає дзвінки сміх, тануть найбільші крижини. У чому переконається і головна героїня.
 
 
«Малятам і батькам» Дарії Цвєк
 
Книжка галицької кулінарки Дарії Цвєк стане для дитини провідником у світ традицій і народних гулянь, допоможе створити в домі особливу атмосферу свята, розкаже про секрети і секретики куховарства й сервірування, навчить добрим манерам, а ще поділиться цікавими й простими ідеями подарунків. Усі поради – перевірені й витримані часом – від берегині українських традицій будуть особливо корисні напередодні зимових свят, коли треба так багато встигнути й не упустити всіх дрібничок творення святкової атмосфери. Ця книжка сповнена спогадами Дарії Цвєк про накрохмалені скатертини у рідній оселі, найсмачніші бабусині ласощі і власноруч зроблені новорічні подаруночки. Окрім ідей солодких смаколиків під ялинку, малята і батьки знайдуть у книжці чимало святкових віршиків, пісень, ігор та історій.
 
«Малятам і батькам» – родинна книжка, яку не соромно передавати від покоління до покоління. А ще саме з неї 16 років тому почалося «Видавництво Старого Лева».
 
Дорослим
 
 
«Різдво Джоанни» Джоанни Басфорд
 
Ні для кого вже не секрет, що розмальовки – це книжки не лише для малечі. Дорослим вони потрібні не менше, адже, як відомо, найкращий спосіб розвантажитися й перепочити – змінити вид діяльності. Витончені розмальовки-антистрес британської ілюстраторки Джоанни Басфорд – це завжди естетичне задоволення та кольоротерапія під час розмальовування.
 
До зимових свят «Видавництво Старого Лева» потішило своїх читачів чудовою розмальовкою «Різдво Джоанни», створеною спеціально для радісного періоду святкування Різдва. Її сторінки рясно всіяні подарунками, цукерками, ялинковими іграшками, різдвяними шкарпеточками й віночками. І якщо ви раптом не знали, то розмальовувати такі книжки швидше й веселіше разом.
 
 
«WAKE UP! (Прокидаємось!), або Як перестати жити на автопілоті» Кріса Барез-Брауна
 
Чи не найдоречнішим подарунком перед початком нового року стане мотиваційна література. І тут, на щастя, останні роки на українському книжковому ринку вибір якісних книжок із саморозвитку дуже широкий. Однією з таких є книжка-щоденник «WAKE UP! або Як перестати жити на автопілоті», що буде корисною кожному.
 
З вами теж таке траплялося? Зупиняєтеся, озираєтеся і розумієте, що дні/тижні/місяці пролітають одне за одним і всі як один. Немов не ви живете своє життя, а хтось проживає його за вас. «Життя на автопілоті» – так визначає це Кріс Барез-Браун. Автопілот – це зависання в телефоні й скролінг соцмереж, тупе сидіння перед телевізором, надмірне споживання їжі й засмічення свого організму. Автопілот є органічною частиною нашого життя, стверджує автор, способом «економії енергії», інструментом виживання, однак його варто й можна мінімізувати. Це видання саме про це – про пошук механізмів, речей, деталей, митей, які дозволяють частіше «прокидатися» й усвідомлено проживати власне життя. Що це може бути? Найпростіші й водночас найефективніші дії: викинути телевізор, переглянути своє харчування, звільнитися від шкідливих звичок, відкрити себе позитивним емоціям, навчитися споглядати й помічати… А може, достатньо буде піднятися куди вище і запустити паперового літачка, відпускаючи все тривожне й сумне.
 
 
«12 неймовірних жінок про цінності, які творять людину» Мар’яни Савки
 
Часом, щоб почати щось робити, бракує натхнення. Тоді на допомогу приходять реальні історії людей, що живуть поряд із нами. Таким джерелом натхнення для головної редакторки «Видавництва Старого Лева» Мар’яни Савки стали дванадцять неймовірних жінок.
 
«12 неймовірних жінок» – це щирі сповіді жінок про людину, життя, любов і відповідальність як такі. «Немає секрету успіху. Є секрет важкої наполегливої праці», – зазначає одна зі співрозмовниць, Олександра Бакланова. Кожна з героїнь цієї збірки, під стильною обкладинкою якої розмістилися дванадцять публічних розмов, обрала собі темою бесіди ту чи іншу цінність, як-от: рівність, незалежність, любов, милосердя, свобода, вдячність та ін. Причому цінності ці задекларовані не лише на словах, але й у конкретних вчинках. Попри те, що всі історії й досвіди такі різні, і журналістка Ольга Герасим’юк, і акторка Ірма Вітовська, і музикантка Соломія Чубай й усі інші героїні книжки говорять про одне: немає нічого згубнішого за позицію «моя хата скраю». Кожне інтерв’ю – неймовірний заряд натхнення і бажання змінювати і змінюватися.
 
 
 
«Право на чари» Террі Пратчетта
 
«Право на чари» – третій роман із циклу «Дискосвіт», який вийшов українською, і перший з підциклу «Відьми», який, до речі, вважається чи не найцікавішим у Террі Пратчетта. З давніх давен у Вівцескельських горах живе чимало відьом. Однак справжнім чарівником (а не відьмою) може стати лише восьмий син восьмого сина, жінки ж ніколи не ставали чарівниками, бо «це все одно, що чоловік став би відьмою». Та цього разу щось пішло не так і восьмою виявилася дівчинка – Ескарина, донька Коваля, наділена талантами чарівника. І тепер їй доведеться подолати чималий спротив та скепсис, що вибороти своє право навчатися в Невидній академії для чарівників. Раптом що, то це не ще одна історія про хлопчика(дівчинку)-чарівника і школу чародійства та магії. Пратчетт – це про інше: про те, як легко, дотепно, із влучною іронією й незмінним пратчеттівським гумором поговорити на серйозні теми рівноправ’я, свободи, вибору життєвого шляху й призначення.
 
Тільки-но уявіть собі, що для когось зі своїх друзів, хто ще не знає, як це – пірнути у Дискосвіт і назавжди там залишитися, ви можете стати тією людиною, яка відкриє комусь магію книжок Террі Пратчетта. Не відмовляйте собі і своїм друзям у такому задоволенні — така розкішна колекція творів відомого британського фантаста від «Видавництва Старого Лева» гідна того, щоб оселитися у домашній бібліотеці.
 
 
«Поезія Келії» Костянтина Москальця
 
Особливим подарунком до Дня Святого Миколая стане поетична збірка народного оспівувача усього чуттєвого, сокровенного й буттєвого – «Поезія Келії». Перше, що зачаровує, коли береш її до рук, – живописні картини Івана Драгана, глибокі й водночас пронизані зі середини світлом. Кожна ілюстрація – вже сама по собі поезія, історія в історії. Гармонійно доповнюючи вірші Костя Москальця, вони налаштовують на особливий ліричний (задушевний) настрій й готують до притишеної бесіди між автором і читачем тет-а-тет.
 
«Поезія Келії» – неймовірно розкішна нагода познайомитися з найкращим поетичним доробком культового українського поета, творця гімну душі не одного покоління українців – пісні «Вона» («Завтра прийде до кімнати...»). У поезії Костянтина Москальця філософські, біблійні мотиви, погляди всередину себе й осмислення творчості поета перемежовуються з інтимними і навіть тілесними мотивами: «Ранок дивиться, як ти бездонно спиш, / зацілована дотла, – / ієрогліф тіла, живий вірш / на аркуші простирадл». Такими словами, заховавшись від гамору світу, хочеться смакувати якомога довше.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage