Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Старий Лев
7 причин, чому читати повільно корисніше
До якої категорії читачів ви себе відносите: до тих, хто ковтає по триста сторінок за пару годин, чи до тих, хто смакує кожен абзац? Звичайно, ми маємо дуже мало вільного часу, і кількість книжок, які хотілося б прочитати, ні як у цей час не влазить :) Дехто з нас навіть вивчає швидкочитання чи переглядає твори по діагоналі. Але чи не забуваємо ми у цій гонитві про головне – насолоджуватися книгою? Ось кілька причин, чому варто читати повільніше. 
 
 
1. Допомагає позбутися стресу
 
У цьому матеріали від The Wall Street Journal йдеться про те, наскільки ефективно повільне читання може боротися зі стресом. Дослідники стверджують, що повільне читання свідчить про серйозне зацікавлення книгою. А це означає, що окрім того, що ви візьмете видання до рук, ви ще й вимкнете свій телефон та перестанете перевіряти пошту хоча б на короткий проміжок часу. Це допомагає мозку зосередитися на одній справі, а не розпорошуватися на інформаційне бомбардування з усіх боків. І, відповідно, заспокоює вас. 
 
2. Полегшує процес побудови логічних зв’язків між наявними знаннями 
 
Основний плюс повільного читання у тому, що воно позитивно впливає на вашу здатність засвоювати нову інформацію та будувати логічні зв’язки із вже відомими вам фактами. Дозволяючи вашому мозку повільніше сприймати текст незалежно від його обсягу (книга чи стаття), ви дозволяєте новій інформації будувати міцніші зв’язки з тим, що вже є у вашій голові: фактами, ідеями, спогадами. Це допоможе покращити пам’ять та триматиме ваш мозок у тонусі. 
 
 
3. Робить можливим «читання поміж рядків»
 
Читаючи повільніше, ви не тільки встановлюєте міцніші зв’язки між новою інформацією та раніше набутими знаннями, а й маєте можливість глибше відчути символізм твору, приховані сенси та натяки, які ви могли б проґавити під час швидкого читання. Це не тільки збагатить враження від книги, а й дозволить вам вразити друзів чи членів літературного клубу глибоким аналізом та розумінням твору. 
 
4. Дозволяє стати розумнішим
 
Як неодноразово було доведено (і детальніше можна прочитати у цій публікації від The Guardian), наша гіперактивна поведінка в інтернеті шкодить розумовим здібностям, які необхідні для аналізу великих текстів. Ми можемо думати, що швидкий перегляд інформації та швидке перестрибування з однієї публікації на іншу роблять нас розумнішими, але насправді ми маємо зворотній ефект – перестаємо концентруватися на новому та вчитися. 
 
5. Може поєднати вас з великою спільнотою читачів-однодумців
 
Ви можете бути повільним читачем від природи, але вам буде цікаво дізнатися, що багато читачів з усього світу навмисно практикують повільне читання заради його переваг, і їхня спільнота невпинно зростає. У багатьох країнах та містах створюються книжкові клуби, головне правило яких – читати повільно. Чому б вам не знайти однодумців у власному місті чи навіть самим організувати подібний клуб? 
 
 
6. Надає більше можливостей для розваг
 
Ми не пришвидшуємо запис, коли дивимось кіно. Беремо на себе, так би мовити, зобов’язання протягом двох годин сидіти та насолоджуватися переглядом. Уявіть собі пришвидшений запис вашої улюбленої романтичної сцени у стрічці чи карколомної фінальної битви :) Читаючи текст занадто швидко, ми отримуємо той самий ефект. 
 
7. Зрештою, може допомогти вам читати більше 
 
Спершу це може видатися суперечливим, але ви дійсно зможете читати більше книг ніж ваші друзі, які надають перевагу швидкочитанню. Чому? Тому що на повільне читання треба виділити більше часу. Тоді, коли швидкі читачі можуть виділити на книгу по 20 хвилин у транспорті чи перед сном, у повільного читача є усі шанси зробити читання ритуалом, напрацювати всій графік і стабільно прочитувати по кілька книг на місяць.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage