Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Єфремова Анастасія
5 книжкових традицій, що єднають друзів
Друг — це найкраще, що в тебе може бути,
і найкраще, чим можеш бути ти.
Дуглас Пейджест
  
Старий Лев не міг оминути таке особливе свято, як Міжнародний день друзів, адже друзів у нього по всій країні і по всьому світу чимало! Книжки здатні долати кордони між людьми та країнами, єднати людей різної національності, мови, переконань і цінностей. Уперше День друзів відсвяткували ще 1935 року, і попри свою неофіційність, важливість цього дня, як власне і дружби, не потрібно доводити. «Якщо хочеш йти швидко – йди один. Якщо хочеш йти далеко – йдіть разом» – це справді так працює. Обійміть сьогодні (і не лише сьогодні) друга, пробачте дрібниці й подякуйте, що він поряд у щасливі й сумні моменти. А якщо ви і ваш друг затяті книголюби – маємо кілька ідей, які зроблять вас ще ближчими.
 
  
Відвідати разом читацький клуб або створити свій
  
Читання книжки – це більш інтимний процес, коли хочеться усамітнення й повного занурення, а от обговорення прочитаних творів – чудова можливість зібратися компанією друзів й весело та з користю провести час.
 
До речі, щомісяця в Книгарні Старого Лева в Дніпрі збирається читацький клуб, де можна не лише обмінятися враженнями про книжку, але й познайомитися з новими людьми, зустріти однодумців і просто гарно провести вечір. І хто знає, яка пригода з цього вийде!
 
Ще одне підтвердження тому, як Старий Лев та всі ВСЛівці тішаться новим друзям – читацький клуб «Почитати», який у Львові ще кілька років тому започаткувала менеджерка з продажів Старого Лева Дзвінка Швед – у такий спосіб вона здійснила свою маленьку мрію більше читати й проводити часу з друзями. Раз на місяць у приємній компанії всі охочі можуть долучитися до обговорення наперед обраної книжки. До речі, вже за кілька днів, 11 червня, читачі клубу зберуться й обговорюватимуть сумну й чуттєву книжку Крістін Генни «Соловей». Приходьте і беріть з собою друга. Кажуть, там радіють навіть тим, хто не читав книжку.
 
Якщо у вашому місті ще немає чогось подібного – чому б не створити свій читацький клуб і зібрати друзів-книголюбів разом.
 
 
Мандрувати стежками літературних героїв
 
Це завжди особливе відчуття, коли всесвіт книжки здатен виходити за межі чорних літер на білих сторінках. Коли реальні місця, будівлі, закапелки стають не лише натхненням до написання, а й мандрівною книжковою мапою для читача. Наприклад, разом із книжкою «За львівськими брамами» та львівською фотографинею Анастасією Івановою можна влаштувати захопливу мандрівку під’їздами й сходами Львова, захованими за брамами від поглядів перехожих, а також дізнатися унікальні історії мешканців старих будинків. Ви зможете  відшукати той особливий львівський вітраж, якому присвятила свою книжку Жанна Слоньовська. Якщо ж хочете більше дізнатися про таємниці міста Лева, тоді вам до відомих львівських гідів – братів Івана і Петра Радковець.
 
Для киян і гостей столиці в пригоді стане новинка української журналістки Марини Макущенко «Темний бік будинку». Після прочитання цієї книги так і тягне потинятися київськими будинками, що ховають багато загадкових історій (а може духів), і обов’язково знайти Шоколадний будинок («Якось не вірилося, що в Шоколадному будиночку немає полиць, від підлоги до стелі завалених шоколадом»). На написання цієї книжки авторку надихнули книжки, розмови з істориками та багато екскурсій Києвом. А ще столицею обов’язково варто мандрувати разом з нерозлучними друзями Явою і Павлушою Всеволода Нестайка – тоді пригоди точно гарантовані: спочатку пройтися Хрещатиком («По Хрещатику не можна просто собі йти, коли щойно приїхав у Київ. Така вже то незвичайна вулиця. Той, хто потрапив на Хрещатик, стає ніби іншою людиною»), звісно, відчути прохолоду київського метро («А метро, як ви самі знаєте, — це метро! І я хотів би глянути на того, хто, приїхавши до Києва з Васюківки, байдуже пройшов би повз метро!»), Лавра, міст через Дніпро, височезна телевізійна вежа й ще багато де побувати.
 
Якщо ж душа просить поїхати кудись подалі – швидше пакуйте рюкзак, хапайте друга й вирушайте перевіреним маршрутом Елізабет Ґілберт: Італія-Індія-Індонезія – і відчуйте всі радощі тілесного й духовного життя. Якщо ж ви готові перевірити себе й свого друга, то Дорога святого Якова – знаменита паломницька дорога – чекає на вас.
 
 
Започаткувати традицію дарування книжок
 
Книжок, як і друзів, багато не буває. Як і приводів їх дарувати. З цього дня започаткуйте традицію обмінюватися з другом книжками. Складіть попередньо перелік книг, які б ви хотіли отримати в подарунок, або ж довіртесь вподобанням друга. Такі маленькі ритуали зближують ще більше й просто стають нагодою провести разом черговий гарний вечір.
 
Старий Лев ще й підготував для вас у цей день приємну акцію, адже знає, як важливо й приємно тішити друзів з нагоди і без. Не проґавте День друзів разом зі Старим Левом! Особливо якщо друзів у вас багато.
 
 
 Приготувати з друзями щось за книжковими рецептами
 
Як часто вам доводилося, читаючи книжку, пускати слинки разом із головними героями? Досить це терпіти! Кличте друзів і гайда втілювати в життя найсмачніші книжкові рецепти. Як щодо приготувати разом із дідусем і Тоніно – героями книжки «Мій дідусь був черешнею – італійський десерт сабайон? Чи перевірити, які вони – смажені зелені помідори, що подавала в кафе «Зупинка» Фенні Флеґґ. Або ж влаштувати пікнік і прихопити з собою банановий хлібець за рецептом тата «абсолютно нецілованої» Уди Стоккгейм чи рогалики зі згущеним молоком, якими полюбляла частувати гостей мама Лелі з будиночка на дереві. А яке ж літо без морозива? Рецепт домашнього полуничного та вершкового від Катерини Міхаліциної можна знайти у книжці «Ясь та його машинки». І звісно, яке чаювання з друзями без полуничного варення! А хто варить найкраще варення, як не Мумі-Мама й радо ділиться ним у книжці «Рецепти Мумі-мами» Туве Янссон.
 
Обов’язково поласуйте в цей день Пирогом Дружби, як герої дотепної повісті «Гармидер у школі» Джеремі Стронґа. Знаєте, що це? Міс Гармидер зараз усе пояснить: «Його роблять у Німеччині, а ще, здається, в Канаді. Ми спечемо особливий пиріг з використанням дріжджів, борошна, цукру, молока і води, а тоді поділимося ним з усіма у школі. Саме тому його називають "Пирогом Дружби". Це дуже гарно — ділитися чим-небудь з друзями». Тільки слідкуйте, щоб він не розлізся по всій квартирі, як трапилося у героїв книжки в школі.
 
  
Влаштувати вечір перегляду екранізацій
 
Після того, як ви разом наготували багато смаколиків, саме час зручно вмоститися за переглядом екранізацій улюблених книжок із літнім настроєм. За ідеями зазирайте сюди. Збирайте друзів і йдіть дивитися кіно до парку просто неба. На щастя, влітку таких варіантів можна знайти чимало.
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage