Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Єфремова Анастасія
Дитячі письменники, які змінили світ (продовження)
Їхні казки читають дітям на ніч в усьому світі. Проблематика їхніх творів та гумор їхніх героїв близькі й зрозумілі і дітям, і дорослим. Їхні твори намагаються втілити режисери різних поколінь в кіно та на сцені. Їхнє ім’я назавжди вписано в історію світової культури, як тих, хто сказав щось нове у дитячій літературі. Хтось із них жадав слави в амплуа дорослого письменника, однак саме наївні казки для дітей принесли їм всесвітнє визнання. Про видатних дитячих письменників, чиї твори змінили світ, розказуємо у другій частині добірки (перша частина – тут)– любов’ю до дитячої літератури, яка і дорослим, і малим дарує квиток у такий собі парк розваг, що зветься «Втеча від буденності».
 
 
Клайв Стейплз Льюїс (1898–1963)
англійський письменник, який відчинив двері шафи до Нарнії
 
Льюїз, Толкін, Ролінг… Ті, хто перевернув літературний світ фентезі і чиї книжки стали невід’ємним читацьким досвідом багатьох людей у всьому світі. Їхній чарівний світ настільки безмежний, що й після життя автора творить й розширює себе сам. Книжки К. С. Льюїса переклали більш ніж 40 мовами та видали мільйонними накладами по всьому світу. Про те, як потрапити до Нарнії, сьогодні знає чи не кожна дитина. Його найвідоміший цикл з семи книжок «Хроніки Нарнії» опублікували у післявоєнні часи, коли світ нагально потребував, щоби йому повернули віру в добро. Ставши свого часу досить релігійною людиною, Льюїс заклав у «Хроніки» багато натяків на християнські ідеї та цінності, представивши їх у ненав’язливій для юного читача формі. Крім того, чимало з його казкових героїв мають прототипи у грецькій та римській міфології, британському та ірландському фольклорі. Сьогодні ця серія стала класикою дитячої літератури, її адаптували для телебачення, театру і навіть радіо.
 
 
Світ Льюїса перенаселений магічними істотами, тваринами, які розмовляють, чарівними атрибутами й магією як такою. Більшість його героїв – діти, які і здатні відшукати двері до Нарнії і повірити в її мешканців. Льюїсу приписують один з найпрекрасніших висловів: «Колись ми станемо достатньо дорослими, щоби знову повірити в казки». І саме в цьому родзинка його книжок – повертаючись до них у дорослому віці, ви повертаєтесь до свого дитинства.
 
Варто почитати:
- «Хроніки Нарнії», 7 книжок
 
Варто подивитися:
- «Лев, чаклунка та шафа» (2005)
- «Хроніки Нарнії: Принц Каспіан» (2008)
- «Хроніки Нарнії: Підкорювач Світанку» (2010)
 
 
Кетрін Патерсон (1932)
американська письменниця, яка «проклала» міст до Терабітії
 
Саме над найвідомішою книжкою Кетрін Патерсон «Міст до Терабітії» та однойменною екранізацією проридало вже не одне покоління юних глядачів. Історія про двох друзів – Леслі та Джессі, – які вигадали своє королівство й проводили у будиночку на дереві вільні від школи години, нагадує кожній дитині (і навіть дорослому) про щось близьке й радісне, без чого не минає життя, коли ти дитина, а світ видається сповненим пригод. Над сценарієм до екранізації роману працювала сама авторка та її син. Найкраща подруга Кетрін Патерсон у вісім років загинула від удару блискавки, що й лягло в основу повісті. Назву чарівної країни Терабітії, куди герої книжки діставалися, перелітаючи на мотузці через річку, запозичили зі світу К. С. Льюїса. Теребінтія (Terebinthia) – один із островів поблизу узбережжя Нарнії. Дослівно назва острова перекладається як «земля скипидарних дерев».
 
 
Кетрін Патерсон написала близько 30 книжок для дітей та дорослих. За свою творчість авторка відзначили найпрестижнішими преміями в царині дитячої літератури – Премією Г. К. Андерсена, Премією А. Ліндґрен та двічі – Медаллю Ньюбері.
 
Варто почитати:
- «Міст до Терабітії» (1977)
 
Варто подивитися:
«Міст у Терабітію» (2007)
 
 
Діана Вінн Джонс (1934–2011)
британська письменниця, з-під руки якої ожив Мандрівний замок
 
Її називають музою, яка надихнула на фентезійні твори таких авторів, як Філіп Пулман, Ніл Ґейман, і навіть самих Террі Пратчетта та Джоан Ролінґ. Авторка фентезійних книжок для дітей і підлітків, яка створила один із найвпізнаваніших чарівних образів «ходячого» будинку, народилась у бідній сім’ї вчителів. Зростала вона ще з двома молодшими сестрами, яким і розказувала свої перші вигадані історії. Закінчивши школу, Діана Вінн Джонс вступила до коледжу святої Анни при Оксфордському університеті, де вивчала англійську й мала змогу відвідувати лекції К. С. Льюїса та Джона Р. Р. Толкіна. Одружившись і народивши дітей, вже їм продовжувала розказувати чарівні казки.
 
 
За написання книжок Джонс взялася у 60-х роках, рятуючись від тягаря побутових проблем та хвороб рідних. Одну з її ранніх дитячих книжок «Зачароване життя» відзначили щорічною премією «Guardian Children's Fiction Prize». Тричі її книжки відзначали Медаллю Карнеґі і тричі здобували Всесвітню премію фентезі. Одна з найвідоміших фентезійних серій Діани Вінн Джонс – цикл «Замок», до якого входять книжки «Мандрівний замок Хаула», «Повітряний замок» та «Будинок безлічі шляхів».  За першою з них Хаяо Міязакі 2004 року зняв один із найвідоміших своїх аніме – «Мандрівний замок», номінований на премію «Оскар». Ідеєю книжки Джонс завдячує одному хлопцю зі школи, де вона колись навчалася: якось він попросив її написати книжку під назвою «Ходячий замок оживає». Чим же зачарували дітей так її твори? Непідкупною щирістю, добротою й кохання, а ще неповторним магічним світом, з якого ще довго не хочеться повертатися в реальність.
 
Варто почитати:
- «Мандрівний замок Хаула» (1986)
- «Повітряний замок» (1990)
- «Будинок безлічі шляхів» (2008)
 
Варто подивитися:
- «Мандрівний замок» (2004)
 
 
Філіп Пулман (1946)
англійський письменник, який відкрив дітям фантастичний шлях на Північ
 
Його називають одним із найвидатніших британських письменників і одним із найвпливовіших людей у британській культурі, а його серія фентезійних книжок «Темні матерії» на початку цього століття посідала третю сходинку в списку найкращих книжок за версією BBC. Філіп Пулман народився в Норіджі в родині пілота Військових повітряних сил Великої Британії і багато подорожував світом з батьками. Дитинство він провів в Австралії та Африці, що, ймовірно, позначилося на широті уяви майбутнього письменника. Його батько помер, коли хлопчикові було сім років. Філіп вивчав філологію в Оксфорді, а згодом працював бібліотекарем, викладав у Вестмінстерському коледжі курси з вікторіанського роману та фольклору і лише згодом повністю присвятив себе літературній діяльності. На сьогодні Філіп Пулман створив понад 20 книжок для дітей, хоча більшість з його творів розмивають традиційні межі розуміння дитячих книжок. 2005 року Пулман увійшов до списку переможців Премії ім. Астрід Ліндґрен.
 
 
На написання його найвідомішої трилогії «Темні матерії», до якої входять романи «Північне сяйво», «Магічний ніж» і «Янтарне скло» і за якою його найбільше знають у світі, Пулмана надихнула поема «Втрачений рай» Дж. Мільтона 1667 року, про що автор неодноразово згадував у своїх інтерв’ю. 1996 року книжку «Північне сяйво», що розказує про фантастичні пригоди дівчинки Ліри та її деймона на Північному полюсі, відзначили однією з найстаріших та найпрестижніших премій за літературу для дітей – Медаллю Карнеґі. 2007 року на екрани вийшов фентезійний пригодницький фільм «Золотий компас», знятий за книжкою «Північне сяйво». Головні ролі у стрічці зіграли Ніколь Кідман і Деніел Крейг. На жаль, на сьогодні екранізована лише перша книжка про Ліру. Зйомки двох інших екранізацій призупинили 2008 року через фінансові проблеми й «касовий» провал першого фільму.
 
Варто почитати:
- «Північне сяйво» (1995)
- «Магічний ніж» (1997)
- «Янтарне скло» (2000)
 
Варто подивитися:
- «Золотий компас» (2007)
 
 
Джоан Ролінґ (1965)
англійська письменниця, літературна мама найвідомішого у світі чарівника
 
Про щасливу родину вона мріяла з дитинства, зростаючи у бідних районах передмістя Бристоля. Коли дівчині було 15 років, її матері діагностували смертельний на той час діагноз – розсіяний склероз. Стосунки з батьком у неї та її сестри Ді не склалися. Мати померла 1990 року, так і не дізнавшись про Гаррі Поттера та всесвітню славу доньки. Того ж року Джоан Ролінґ, їдучи поїздом з Манчестера до Лондона, вигадала історію про хлопчика, який вижив, – за шість місяців до смерті матері. Саме ці події  визначили увесь світ Гаррі Поттера. Понівечена після смерті матері та розлучення, не маючи роботи та на руках із дитиною, почуваючи себе геть нікчемною й переживаючи депресію, Джоан проводила вільний час у кав’ярнях, працювала над першою своєю книжкою, яка вже за кілька років переверне світ. Вона, як ніхто, розуміла худого чорноволосого хлопчика зі шрамом на лобі, який виріс у скруті і на чиєму житті наклала відбиток сама смерть.
 
 
Свої перші фантастичні оповідання Джо писала ще в дитинстві, розказуючи молодшій сестрі. Загалом усе, що оточувало авторку, так чи інакше знайшло відображення у її книжках про хлопчика-чарівника. Роман «Гаррі Поттер і філософський камінь» побачив світ 1997 року, після більш ніж 10-ти відмов від видавців. За видання книжки взялося лондонське видавництво «Bloomsbury»: кажуть, що донька одного з керівників видавництва так вподобала перший розділ, що одразу ж запросила продовження.
 
 
Усі книжки мами Ро про Гаррі Поттера – про любов у всіх її проявах, про смерть і її прийняття, про дружбу й милосердя, про все те, що робить нас людьми і чого так бракувала авторці довгі роки. Вони дають віру, що на кожного дементора (біль, відчай, депресія) в нашому житті завжди є патронус (щось дуже світле й тепле), а кожна життєва драма лиш може бути довгою дорогою до щастя й успіху. Ця жінка – з цілим всесвітом у її голові – привнесла у дитячу літературу та світ загалом стільки магії, чарівних пригод і того по-справжньому дитячого захвату від читання, скільки не вдавалося, можливо, жодному письменнику фентезійних книжок. А головне – вона змогла відірвати дітей від екранів телевізорів та комп’ютерів та зацікавити КНИЖКОЮ.
 
Варто почитати:
- «Гаррі Поттер», 7 книжок
- «Казки барда Бідла» (2014)
 
Варто подивитися:
- «Гаррі Поттер», 8 частин
- «Фантастичні звірі і де їх шукати» (2016)
- «Мама Гаррі Поттера» (2010), документальний фільм
- «Магія слів: Історія Дж. К. Ролінґ» (2011), фільм
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage