Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Варламова Ірина
6 причин читати дітям на вулиці
Роздумуючи над тим, як можна ще урізноманітнити читання дітям – і темами, і авторами – неважко дійти висновку, що невиправдано мало пишуть та радять, де читати дітям. Якщо ви спробуєте згадати місця, де проходять родинні читання, чи які є у малюка-читаки улюблені куточки для усамітнення з історіями, можна виокремити: ліжко, крісло, підлогу, вігвам, під простирадлом, і, дуже рідко за письмовим столом.
 
Звісно, краще берегти поставу та читати при хорошому освітленні, але як цікаво брати книжку з собою та вирушати читати куди-інде. Якщо ваша дитинка має свою сумку чи рюкзачок, то чудово буде навчити малюка виділяти у них місце і для невеликої збірки історій, яка допоможе скоротити відчуття довгого шляху у дорозі.
 
Літня пора просто вимагає все більше і більше садових чи паркових прогулянок, походів на город з бабусею, відвідин зоопарків та екопарків чи інших видів дозвілля на свіжому повітрі. Чому б у такі походи не взяти мудрого друга? Ось кілька тверджень, що можуть переконати вас в тому, що читати дітям на вулиці – класно.
 
Читати на траві, на лавці в парку чи на пеньочку в лісі корисно, бо це:
 
1. Вихід із звичного становища. Для того, щоб книжка не була елементом звичного домашнього інтер’єру. Навіть якщо видання не постійно стоять на поличці, а живуть поруч з іграшками, під ліжком або ж ведуть кочівний спосіб життя. Для того, щоб книга стала другом, супутником.
 
2. Нецифровий, необмежений, але водночас індивідуальний простір. Поруч немає телевізора, ноутбука, гучних і яскравих іграшок, а ще кота, який відволікає, та бабусі зі смаколиками на кухні :) Натомість можна взяти з собою велику парасольку і створити дуже комфортну зону читання на вулиці. А якщо прихопити з собою «Літню книжку» Туве Янссон, то читання, імовірно, триватиме довше, ніж вам здається :)
 
3. Природотерапія. Пташиний спів, легкий вітер чи далеке гавкотіння собаки якщо і будуть відволікати від читання, то все ж це більш корисно, ніж улюблена телепередача дідуся чи міксер в умілих маминих руках. Книжки, як відомо, теж володіють заспокійливими властивостями, тому після активної гри, а ще краще перед сном – сходіть у сад із книжкою, і міцний сон гарантовано. Читати краще «зелені книжки», запасіться такими добірками, і ви зробите дозвілля незабутнім. Підійдуть такі книжки, як «Рік у лісі», «Рік у місті», «Хто росте у парку» тощо.
 
4. Концентрація. Сидячи на траві, легше зосередити на квітці, гілочці, на жукові чи мурашці – сеанс книготерапії буде закріплено дрібним, але яскравим образом. Зараз так багато діток через надмірне користування ґаджетами не можуть безперервно концентруватися на чомусь навіть 7 хвилин. Чудовими вправами на концентрацію стане читання картонок «Звірі», «Птахи», «Комахи», які вийшли у «Видавництві Старого Лева».
 
5. Тренування та заняття собою. Голос читача на вулиці звучить інакше. Тихіше. Різкої різниці ви не почуєте, проте читання буде для вас своєрідним тренуванням красномовності, бо голосові зв’язки працюватимуть з більшим навантаженням. Це більше стосується батьків, проте, якщо ваша дитина –  уже самостійний читач, то декламування історій вголос на вулиці стане для неї новим корисним досвідом.
 
6. Популяризація читання. Читаючи для малят у таких місцях, ви подаєте гідний приклад іншим, ви кидаєте їм виклик. Можливо, неподалік дитячого майданчика вас зможуть відволікти. Чи здивовано перепитати. А, можливо, і складуть гарну компанію. Одного разу, коли ми читали просто на траві біля ігрової пісочниці, до нас підійшов хлопчина п’яти років і запитав, чи можна йому нам розказати вірша. Це дуже здивувало мене як маму, котра одна із небагатьох так активно дружить своє маля з книжками. Звісно, це було невимовною радістю, слухати у червні віршик про веселу зиму, і на такій позитивній ноті завести нове знайомство – і мамам (виявилося, що ми тезки), і малюкам.
 
Ці твердження виснувано з власних спостережень та довгих, захопливих читань із дітьми. Хай у вашій бібліотеці завжди знаходиться місце для книжок, які легко взяти з собою. Дозволяйте дітям брати їх на вулицю. А ваш приклад найкраще сприятиме розвитку дитини та її успіхам у читанні.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage