Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Єфремова Анастасія
Топ-10 найцікавіших фільмів про відомих письменників
Ось уже понад тридцять років у цей день, 3 березня, світ відзначає День письменника. Є щось магічне у тому, як створювалися найвизначніші літературні твори. Кожному тексту передує неповторний досвід, особливі переваження, емоції й життєві драми. Що надихнуло письменника на книжку – всеохопна любов, пристрасть чи біль і відчай? З нагоди такого свята пропоную на кілька годин зануритися в неповторний світ письменницької творчості й відкрити вже відомі літературні постаті з неочікуваного боку.
 
Чільна світлина - кадр з фільму «Геній» (2016)
 
«За прірвою у житі» (2017)
 
 
Біографічна драма присвячена творчості американського письменника Джерома Селінджера, автора однієї з найзнаковіших книжок минулого століття – роману «Ловець у житі», що, до слова, має чимало паралелей із життям самого письменника. Правдива стрічка знята на основі біографії Кеннета Славенські «Дж. Д. Селінджер: Життя».
 
 
Фільм оповідає про молоді роки Селінджера, який мав величезну мрію – стати знаменитим письменником. Він талановитий і наполегливий, але йому бракує досвіду й знань, ще й батьки не вважають літературну творчість чимось серйозним. «З чого ти взагалі взяв, що тобі є що сказати людям?» – запитує його батько. І Селінджер сказав, ще й як сказав. Фільм занурює глядача у світ генія, який працює словом і живе словом і відхиляє завісу на те, як народився один із найвідоміших літературних героїв – скандальний Голден Колфілд, «ловець у житі».
 
«Геній» (2016)
 
 
Стрічка знята за книжкою Ендрю Скотта Берга «Макс Перкінс: Редактор генія» й переносить глядача в Нью-Йорк 20-х років, коли гучно жили і творили Ернест Гемінґвей, Френсіс Скотт Фіцджеральд і Томас Вулф. Цього разу це історія не про видатних письменників, а про літературного генія, без яких могло і не статися тих письменників.
 
 
Макс Перкінс (у чудовому виконанні Коліна Ферта) – один із найвідоміших американських редакторів, який і «відкрив» світові гемінґвеїв і фіцджеральдів. Перкінсон береться видати перший роман нікому тоді не відомого Томаса Вулфа (Джуд Лоу), його око вже давно натреноване віднаходити таланти серед лушпиння. Після гучного успіху редактор і автор стають добрими друзями й поринають у напружену роботу над другим романом Вульфа «Про час і ріку», не менш успішним. Перед глядачем розгортається вся видавнича «кухня» тих часів (не завжди така, якою ми очікували її побачити) – зі скандальними письменниками, які радше добрі актори й алкоголіки, аніж гідні митці слова. Але, безумовно, дуже творча.
 
«Опівночі в Парижі» (2011)
 
 
Молодий письменник з Каліфорнії Гіл Пендер разом із нареченою Інес та її батьками приїжджає до омріяного Парижа. Героя надихає атмосфера міста, де творили його кумири Ернест Гемінґвей і Скотт Фіцджеральд. Однак прагматичні близькі не поділяють такого романтизму й ностальгії за давніми часами. Сп’янілий після вечірки, він сідає до незнайомців у машину – і потрапляє у «зірковий» Париж 20-х років. Скотт і Зельда Фіцджеральди, Пікассо, Далі, Том Еліот стають його товаришами, з якими він говорить про літературу і живопис. Сама Гертруда Стайн дає Гілу поради щодо його майбутнього роману. І поки він розважається в «золотій епосі», його справжнє життя тріщить по швах.
 
 
Режисер «Опівночі в Парижі», Вуді Ален, 2011 року здобув премію «Оскар» за найкращий оригінальний сценарій. Легка літня стрічка чудово передає атмосферу Парижа тих часів і занурює глядача у бурхливе культурне життя нічного міста.
 
«Години» (2002)
 
 
Номінований на 9 премій «Оскар», фільм із зірковим складом – Ніколь Кідман, Джуліан Мор, Меріл Стріп – розповідає про трьох жінок, чиї долі дивним чином переплітаються крізь час і відстань: англійської письменниці Вірджинії Вулф, яка страждає важкою формою депресії і намагається працювати над романом «Місіс Делловей»; домогосподарки з Лос-Анджелеса 1950-х років Лори Браун, яка почувається дуже нещасливою і перед тим, як вчинити самогубство, береться читати роман Вулф; і Кларисси Воган, яка живе в Нью-Йорку 2000-х років і чий день дуже нагадує один день головної героїні роману Вулф.
 
 
Пронизлива драма не для легкого перегляду знята за однойменним романом американського письменника Майкла Каннінгема, який 1999 року отримав за нього Пулітцерівську премію.
 
«Сильвія» (2003)
 
 
Говорячи про Сильвію Плат, завжди мимоволі починаєш з кінця – трагічного фіналу життя американської письменниці, авторки знакового для культури XX століття роману «Під скляним ковпаком» й кількох поетичних збірок. Стрічка присвячена складним й напруженим стосункам між письменницею (Гвінет Пелтроу) та її чоловіком, поетом Тедом Г’юзом (Деніел Крейг). Бурхливий й пристрасний роман розбився об неприкрашену правду сімейного життя з ревнощами, матеріальною скрутою й душевними терзаннями. Сильвія, з її чуттєвою поетичною душею, не була готова до сірої буденності, повної побутових проблем, невлаштованості й виховання дітей. І тоді вона вирішує поставити крапку. Ця стрічка про правду життя, яку не всі хочуть помічати.
 
 
Зворушує й завдає буквально фізично відчутного болю сильна гра Гвінет Пелтроу. Їй направду добре вдалося передати весь драматизм життя Сильвії Плат.
 
«Гемінґвей та Ґеллгорн» (2012)
 
Фільм розповідає про стосунки Ернеста Гемінґвея (Клайв Овен) та його дружини, письменниці й журналістки Марти Ґеллгорн (Ніколь Кідман). Відомо, що Марта була єдиною з чотирьох дружин письменника, яка перша розірвала їхні стосунки. До того ж саме Марта надихнула Гемінґвея на написання роману «По кому подзвін», який, до речі, вже незабаром вийде українською у «Видавництві Старого Лева».
 
 
«Мабуть, я була найгіршою пасією на п’яти континентах», – так починається історія Марти і Гемінґвея. Його цікавили жінки, а її – події. Найскладніше для Марти, військового кореспондента, було тривалий час сидіти на одному місці – розмірене життя не для неї. Гемінґвею ж, попри його розгульний характер, потрібна була жінка поряд. Якщо ви хочете побачити пристрасного й чуттєвого коханця-письменника – то цей фільм саме про такого Гемінґвея. Але над усім цим, як і в усіх творах письменника, стоїть вона – війна.
 
«Прощай, Крістофере Робін» (2017)
 
 
Є щось магічне в історіях про створення відомих творів, тим паче коли йдеться про особливу книжку для маленьких читачів з усього світу – «Вінні-Пух» Алана Мілна.
 
 
Улюбленої казки тисячі дітей, може, ніколи б і не було, якби не ведмедик Тедді, якого Мілн подарував синові на перший день народження. Саме цей ведмедик надихнув письменника вигадати дотепного Вінні-Пуха. Окрім Вінні (якого Крістофер насправді назвав Едвардом), у хлопчика були й інші герої – іграшки П’ятачок, Іа-Іа, що десь загубив свого хвоста, Кенга з малюком Ру в сумці і Тигра. Повна сонячного світла, доброти й магії, на яку здатна багата уява, стрічка оповідає про особливі стосунки, які зав’язуються між письменником та його сином Крістофером Робіном.
 
«Чарівна країна» (2004)
 
 
Біографічна стрічка присвячена одному з найважливіших періодів у житті «батька» Пітера Пена, письменника й драматурга Джеймса Баррі (Джонні Депп), та його стосункам з родиною Девіс. Письменник багато часу присвячує творчості і своїм п’єсам, переважно провальним, стосунки з дружиною стають напруженими. Якось, прогулюючись парком, Джеймс Баррі знайомиться з вдовою Сильвією Девіс (Кейт Вінслет) і швидко зближується з її синами. Саме вони й надихнули письменника на створення серії книжок про Пітера Пена. Але в родину Девіс приходить горе – і тоді Баррі, щоб підтримати Сильвію та хлопців, перетворює їхній будинок на чарівну країну.
 
 
Фільм одночасно поєднує в собі казкову легкість й драматичність і з головою занурює в чуттєву історію на перетині жорстокої реальності й чарівної фантазії.
 
«Порятунок містера Бенкса» (2013)
 
 
Дотепна й легка біографічна стрічка, що висвітлює незвичні професійні стосунки між письменницею Памелою Треверс і кінопродюсером Волтем Діснеєм. Дісней мріє екранізувати найвідомішу книжку Треверс – «Мері Поппінс», адже пообіцяв це своїм донькам ще двадцять років тому. Однак у письменниці з доволі непростим характером свої погляди на це. Дісней готовий на будь-які поступки, аби тільки фільм з’явився на екранах. Але вимоги суворої авторки геть псують весь задум. І тоді Волт Дісней залучає усі доступні йому засоби, щоб розтопити серце цієї неприступної жінки.
 
 
Паралельно перед глядачем розгортається ще одна сюжетна лінія – спогади Треверс про її дитинство. Така ретроспектива допомагає зрозуміти, чому авторка так сильно переживала за свої героїв і долю «Мері Поппінс».
 
«Джейн Остін» (2007)
 
 
Біографічна стрічка про молоді роки письменниці Джейн Остін (Енн Гетевей) знята за всіма класичними англійськими канонами. Фільм особливо сподобається шанувальникам англійської літератури, стриманої естетики тих століть і творчості Остін. До того ж усі роботи з Енн Гетевей в головній ролі гарантовано «заряджені» на успіх і кількагодинне задоволення.
 
 
Англія кінця 18 століття, шлюби за розрахунком. Джейн – донька небагато священика, і вона вірить в любов. Тому й не думає одружуватися з багатим племінником заможної леді Грешем. Але голос дівчини мало що тоді важив. Одного дня в її житті з’являється Томас Лефрой (Джеймс МакЕвой), студент-юрист з такої ж бідної родини, як і вона. Їхній союз приречений вже від початку. Однак, зачаровані коханням, Джейн і Томас готові збунтуватися й відкинути всі соціальні упередження. Та суворе життя тих часів, в якому творила видатна письменниця, розставить усе на свої місця.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage