Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Старий Лев
Писати, як Вільям Шекспір: 10 порад
The Guardian, зображення -  Alfredo Dagli Orti, 1598
 
Класика світової літератури завжди була і залишається джерелом натхнення для сучасних письменників, будь-то сюжети, художні засоби, особливості мови тощо. Вільям Шекспір – один із найвідоміших драматургів світу, його твори неодноразово були екранізовані, а кількість театральних постанов та мюзиклів й полічити годі. Творчість Шекспіра і сьогодні залишається зразком для багатьох авторів. У 2016 році світ відзначає 400-річчя з дня смерті драматурга, тож «The Guardian» пропонує 10 порад письменникам, які допоможуть писати так само добре, як і Шекспір.  
 
1. Пишіть про реальні історичні події та персонажів, або навіть запозичуйте сюжети з ваших улюблених книг. Якщо ви вирішите писати про реальні події, не відчувайте потреби бути зв`язаними фактами, і вигадуйте веселих друзів для свого головного персонажа, як це зробив Шекспір із Сером Джоном Фальстафом  для молодого принца Гела у п’єсі «Генрі IV» (Частина I).
 
2. Вплетіть трохи магії в свою історію. Відьми, чаклуни, феї - всі вони можуть будь-де зіграти свою роль, як-от маленька пустотлива авантюра Пака у комедії «Сон літньої ночі» чи дії Гекати у п’єсі «Макбет».
 
3. Розважайтесь з мовою. Багато слів і фраз, які сьогодні активно використовуються в англійській мові, беруть свій початок від Шекспіра. Тож не соромтеся вигадувати нові слова і створювати нові фрази. 
 
4. Більшість сюжетів, і твори Шекспіра не є винятком, побудовані за простою формулою. Створені персонажі, побудована сцена дій і поставлена мета, яку герої мають досягти в результаті. Напружені й комедійні історії з`являються, коли в твір вводяться різноманітні проблеми, що стають на шляху героїв до цієї мети.  Шекспір використовував  всі види перешкод для своїх персонажів, як-от нещасне кохання, людина з головою осла, зустрічі з відьмами тощо. Він проводив своїх героїв крізь безліч сюжетних поворотів до фіналу, іноді щасливого, частіше – трагічного.  
 
5. Напишіть історію кохання. Як і Шекспір, ви будете мати вибір з нескінченних тем. Заборонене кохання є популярним вибором, але є також ревнощі, хвороблива любов, нерозділене кохання, вдалі стосунки або кохання і смерть, як у Ромео і Джульєтти.  Головне, ваша історія кохання може мати стільки сюжетних поворотів, скільки вам заманеться.
 
6. Шекспір  відомий своїми винахідливими образами. Знайдіть влучні слова для ваших персонажів, щоб вони могли ображати один одного, і не дозволяйте їм стримувати себе.
 
7. П'єси Шекспіра були написані, щоб бути поставленими на сцені. Його слова втілюються у життя, коли починають звучати. Не останню роль у цьому грають ритм та рими. Не обов`язково писати свої тексти п'ятистопним ямбом, але обов`язково читайте вголос те, що написали, і слухайте, як це звучить. Це допоможе зробити текст більш мелодійним, особливо якщо він призначений для сцени.
 
8. Якщо ви хочете  додати темніший тон вашій розповіді, введіть у твір образ привида. Привид батька Гамлета мав голос, і він використовував цей голос, щоб розкрити особистість свого вбивці. Привид Банко мовчав, але і він додав твору більшої ефектності. 
 
9. Для того щоб написати шекспірівську історію, вам потрібно замаскувати одного або декількох персонажів. Завдяки їхній таємничості можна створити безліч цікавих сюжетних ліній. Та й що може бути цікавішим, ніж людина, яка постійно приховує свою особистість? 
 
10. Не бійтеся вбити персонажа, або двох, або 14, як це відбувається у п’єсі «Тіт Андронік». Ви не повинні обмежуватись смертю другорядних персонажів,  ваш головний герой також може померти наприкінці історії.
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage