Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Бабкін Сергій
Нікола Тесла: Спостерігаючи за майбутнім
Random
Однією з головних тенденцій сьогоднішнього книжкового ринку в Україні є зростання попиту на мотиваційну літературу, тож автобіографія Ніколи Тесли «Мої винаходи» допоможе вам заповнити вакантне місце у книжковій шафі. Пропонована книга — аж ніяк не збірка тривіальних порад за авторства маловідомого тренера з саморозвитку, а подорож непростим життям однієї із найзагадковіших постатей двадцятого сторіччя.
 
Ловець жаб та форелі кидає виклик Природі
 
В юності перед малим Ніколою постав серйозний життєвий вибір: ступити на шлях поширення Закону Божого чи осідлати Закони Природи. Батьки наполягали, щоб він отримав церковну освіту та присвятив себе служінню, але підліток у своєму пориві прагнув вивчити та опанувати вищі сили Природи.
 
Осягаючи навколишнє середовище від найпростішого — як-то безневинні дитячі забавки із воронами, фореллю — геніальний винахідник у своїй практиці жодного разу не відступив від принципу пізнання природних законів через постійну взаємодію з нею. І роблячи свої найвидатніші відкриття, завжди пов'язував їх із враженнями, отриманими ще в дитинстві. 
 
 
Проста, а місцями панібратська відносно читача, манера розповіді дозволяє винахідникові позбутися стереотипного нальоту «повелителя блискавки», створеного у популярній літературі і, здається, часто культивованого свідомо. Сам Тесла з цього приводу зазначає таке: «Лише раз за все своє життя я пережив те, що відразу здалося мені надприродним... У ту мить із певністю, яку не описати словами, я зрозумів, що моя мати щойно померла. Так і було». Намагання містифікувати його персону фізик із властивим раціоналізмом розвіює тезою, що люди — і він не є виключенням — «цілковито підконтрольні силам середовища автомати», а автоматизм життя є цілком виправданим і задовільним. 
 
Відкриваючи себе, Тесла не цурається торкатися конфлікту з батьком, пристрасті до азартних ігор, нервових зривів та тимчасової втрати пам'яті. Відтак, читач бачить перед собою і звичайну людину, з тими ж примхами та незначними огріхами, але й потужну особистість, яку сучасники цілком заслужено характеризували, як «одного із найпрацьовитіших».
 
Тесла — Маск минулого сторіччя
 
Сучасним еталоном підприємництва, соціальної ініціативності та новаторства по праву вважається Ілон Маск. На нього посилаються, до нього дослухаються. Після книги усвідомлюєш, де та точка, що тісно пов'язала Теслу з фундатором PayPal і SpaceX. Йдеться не стільки про винахідницький спадок, але про відчуття місії, про випередження часу. У своїй відданості справі такі люди не мають меж. Не даремно Нікола Тесла говорить: «Якщо мислення мати за труд, то я йому присвятив мало не весь свій час». Та разом з цим зауважує, що робота з-під примусу ніколи не дасть задовільного результату, адже не дозволяє вивільнити необхідний творчий потенціал.
 
Його головні винаходи дозволили безповоротно утвердити результати промислового перевороту. Користь із цього, на переконання винахідника, отримали, у першу чергу, не комерційні структури, а суспільство в цілому. Загальні блага стали широкодоступними та зрозумілими у використанні. 
 
 
Розмірковуючи про майбутнє, вчений залучає категорію нівелювання дистанцій для характеристики ідеального суспільного устрою. Одним із стовпів створення суспільства без перешкод Тесла визначив вільне і швидке поширення інформації — від гарячих новин до новітніх наукових відкриттів. Власне це і було передбаченням появи інтернету, мобільного зв'язку, супутникових систем навігації etc. 
 
Суспільним ідеалом є «загальне просвітлення та змішання рас», але такий порядок був малодосяжним як на момент виходу автобіографії у 1919 році, таким, на жаль, лишається і сьогодні. На заваді цьому, за Теслою, стають «фанатична відданість звеличеним ідеалам національного егоїзму та пихи, що завжди готові штовхнути світ у прірву первісного варварства та чвар». Напевно, інших настанов і не слід було б очікувати від чоловіка, що народився на території сучасної Хорватії, освіту здобув у Ґраці та Празі, а розкрився як геніальний винахідник у Парижі та США. 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage