Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

У світлі світляків: що робити у повній темряві?
Random
Уявіть собі світ без світла, без електрики, коли не працюють жодні пристрої, і на додачу, ніколи не настає день. Така собі нескінченна ніч. Яка вона? Зовсім темна? Ви нічого не бачите? Та подивіться вгору. У світі без зв’язку й інтернету ще досі світять зорі. А тепер уявіть, що вони рухаються. Літають у повітрі безладними або наперед визначеними траєкторіями. Це — світляки. Ідіть за ними.
 
Інна Соколенко, Букмоль
 
Саме так і зробили головні герої трилогії «У світлі світляків» Ольги Войтенко Єва-Ліза і її друг Тім. А що їм було робити, коли одного дня у світі зникло все світло, перестала відбуватися зміна дня і ночі, прийшла вічна зима, а всі жителі навколишніх міст, здається, заснули непробудним сном? Майже, як у «Сплячій красуні», от тільки поцілунки їх, на жаль, не розбудять.
Перша книга розповідає про пригоди Тіма, Єви-Лізи, їхнього величезного помічника-дракона Нюха та Макса, що приєднується до друзів, тільки-но вийшовши з коми. Друга книга починається через рік після невдалої спроби героїв відновити зв’язок. На планшет Єви-Лізи, несподівано для неї, Тіма та Макса, від невідомого відправника невідомим чином приходить лист, а це може означати лише одне: у цьому світі не заснули не лише вони, і можливо, їм хтось допоможе. Персонажам знову майже не залишають вибору, тож Єва-Ліза, Тім і дракон вирушають на пошуки таємничого відправника листа. А до Макса, що залишається у місті, після втрати пам’яті потроху повертаються спогади, і не завжди про те, що він справді хотів би згадати.
 
Перетворення Єви-Лізи з дівчини, що живе лише інтернетом, соцмережами та своїм планшетом, у подібну до Тіма любительку книжок майже повністю відбулося ще в першій книзі. У другій героїня лише стає трохи сміливішою та починає годинами пропадати в оранжереї, висаджуючи та доглядаючи рослини. Трохи цікавіше спостерігати за Тімом, який дуже змінився за той рік, що минув після закінчення першої частини. Цей завжди усміхнений оптиміст стає більш серйозним і категоричним, але водночас залишається таким собі втіленням доброти і самопожертви. Як і в першій, у другій частині «Світла світляків» цей образ лицаря все ще трохи відштовхує, та вірити йому вже набагато легше.
 
Друга частина «У світлі світляків» легко утримує читача до останньої сторінки і не змушує шукати заспокійливого від романтичних ліній чи після прочитання діалогів.
Все ж найкраще у книзі — її сюжет. До останньої сторінки всіляких загадок і недомовок лише більшає, і в кінці, коли авторка покидає тебе розгубленим на найцікавішому моменті, ти вже не можеш дочекатися виходу наступної книги. Однак все одно замислюєшся, чи можливо (навіть у фантастичному сюжеті), щоб головні герої-підлітки утрьох змогли самостійно, хоча і не без допомоги дракона, відремонтувати вітряки і побудувати скляний купол над своїм містечком.
 
 
«У світлі світляків. Пошуки відправника» — книга не з тих, після яких ще довго ходиш під враженнями, роздумуючи над прочитаним. Спершу може здатися, що авторка хотіла показати марність постійного сидіння в інтернеті і соцмережах. На щастя, швидко переконуєшся, що це не так. Ольга Войтенко говорить і про проблеми екології, і про дружбу, неймовірно важливу, щоб не залишитися зовсім самотнім у світі майже повної темряви. Однак, найбільше чіпляють стосунки навіть не між головними героями, а у їхніх сім’ях. В одній панує любов і взаєморозуміння, але згодом з’ясовується, що від дитини з ідеальної родини весь час щось приховували. В іншій атмосфера демократії та рівноправності дорослих і дітей виявляється фейком, адже батьки насправді приймають більшість рішень без згоди дітей. Такі не схожі, інколи навіть кардинально різні, сім’ї персонажів роблять цю книгу чимось більшим, ніж просто пригодницька підліткова історія.
 
Насамкінець не можна не згадати гордого напису на звороті обкладинки: «Наше фентезі». І гордий він цілком справедливо. Друга частина «У світлі світляків» легко утримує читача до останньої сторінки і не змушує шукати заспокійливого від романтичних ліній чи після прочитання діалогів. І це написала українська авторка. Словом, книга варта для прочитання любителям оригінальних сюжетів, не схожих на більшість українських підліткових книг.
 
У світлі світляків. Пошуки відправника / Войтенко Ольга. — Львів : ВСЛ, 2019. — 192 с.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage