Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Хоменко Марія

Пропонуємо вам добірку актуальної іноземної літератури, що глибоко розкриває реалії війни, змальовує події, що відбувалися в різних країнах, та допомагає усвідомити, що варто прагнути жити попри будь-що!

«Заручники душі», Жанна Бенамер

Під час відрядження в охоплену війною країну військовий репортер Етьєн опиняється в полоні. Після звільнення перед ним постає проблема – як повернутися до нормального життя. У пошуках спокою він їже в рідне село до матері, яка виростила його без батька, та друзів, що намагаються підтримати й допомогти. Чи вдасться Етьєну забути жахи полону, жити звичним життям, і яка ж частка заручника є в кожному із нас — про все це дізнаєтеся з роману.

«Югославія, моя батьківщина», Ґоран Войнович

Цей твір розповідає про Югославську війну та її наслідки вустами підлітка, а згодом — дорослого чоловіка. Адже підліткам дуже складно осмислити історичні реалії та потрясіння, особливо, коли в одну мить руйнується звичний, такий теплий і затишний світ, і втрачаєш одразу все: друзів, сім’ю та батьківщину.

«Ловець повітряних зміїв», Халед Госсейні

Аміру через війну довелося покинути Афганістан й емігрувати в Америку. Хлопця переслідувало почуття вини перед другом дитинства, адже Амір був свідком жахливого вчинку. Та річ не лише в побаченому, а й у тому, що він не втрутився, лишився стояти осторонь. Цей світовий бестселер розповідає про війну в Афганістані, релігійні та етнічні суперечки, про долі випадкових людей, дружбу та дитинство.

«Не кажіть, що в нас нічого немає», Мадлен Тієн

Ця родинна сага охоплює три покоління представників китайської інтелігенції. Історія розповідає про китайсько-японську війну (1937–1945), «культурну революцію» Мао Цзедуна (1966–1976) та описує Акції протесту 1989 року. Читачі дізнаються, як змальована в творі родина проходить через ці трагічні події та продовжує жити на тлі того, що відбувається в країні.

«Мистецтво війни», Сунь-дзи

Наостанок філософсько-стратегічний твір давньокитайського мислителя і військового стратега, що присвячений різним аспектам війни: від планування нападу до ведення бою та здобуття перемоги. Ця книжка вже давно стала культовою, проте зараз особливо актуалізувалася, тож радимо до прочитання!

«Вузька стежка на далеку північ», Річард Фленеган

Це історія військовополонених часів Другої світової, які будували залізницю між Бірмою і Таїландом, так звану «Дорогу смерті» — бо тисячі з них гинули в джунглях від каторжної роботи, недуг та виснаження... Роман для тих, хто не любить читати романів про війну. Роман, що складається в одне ціле на останніх сторінках, — і від цього перехоплює подих...

«Як нагодувати диктатора», Вітольд Шабловський

Історія життя п’ятьох найкривавіших диктаторів ХХ століття — Саддама Хусейна, Іді Аміна, Енвера Ходжі, Фіделя Кастро та Пола Пота — у спогадах їхніх кухарів. Журналістська мандрівка відомого польського репортера Вітольда Шабловського чотирма континентами та п’ятьма країнами (Уґандою, Кубою, Іраком, Албанією та Камбоджею) відкриває завісу перед життям тиранів, яке було приховане від загалу.

«Сад відпливає», Іда Фінк

Тексти Іди Фінк можна читати як хроніку знищення єврейського світу її рідного Збаража й околиць. У книжці не знайдемо слова Голокост — бо це окреслення з’явилося щойно після війни. Авторка повертається в той час, коли ще не було мови, здатної назвати те, що відбувається. Мінімалізм і гранична точність розповіді переростає в універсальний запис людського досвіду в межових ситуаціях, коли доводиться вибирати між життям та смертю.

«Прощавай, зброє», Ернест Гемінґвей

Один із найвидатніших американських романів про Першу світову війну. Захоплива, частково біографічна оповідь Ернеста Гемінґвея висвітлює жорстокі реалії війни. У ній знаменитий гемінґвеївський телеграфний стиль перемежовується вкрапленнями потоку свідомості, і від того емоції твору сприймаються особливо гостро. Це історія мужності і страху, побратимства, любові та болю. Історія, у якій однаково сильно звучать почуття обов’язку та відчуття «не твоєї війни». Незабутня історія кохання, яке є лиш ілюзорним острівцем спокою і щастя.

 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage