Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Село Благодатне Чорнобаївської сільської ради Херсонської області 9 місяців було у окупації. Збройні Сили України звільнили його у листопаді 2022 року.  І саме селище, і бібліотека були пошкоджені та розграбовані руснею, а зараз поступово відбудовуються силами місцевих. І їм потрібна наша допомога у наповненні бібліотеки якісними українськими книжками. Саме тому ми оголошуємо для Благодатнівської сільської бібліотеки Чорнобаївської сільської ради Херсонської області збір книжок на Coffee, Books & Vintage #4. Тож запрошуємо брати книги з собою, або придбати їх під час події на стендах видавництв. Coffee, Books & Vintage #4 відбудеться у Львові на території !FESTrepublic (вул. Старознесенська, 24-26) – 11-12 травня. 

Село Благодатне розташоване посередині між Миколаєвом та Херсоном, за  30-40 кілометрів від обох міст. До лінії фронту рукою подати. 25 лютого 2022 р. Благодатне вже було під обстрілами, а 26-го ввечері в нього зайшла російська техніка. Не було світла. Не було ні води, ні газу, ні зв’язку. Рятувалися маленькими радіоприймачами і свічками. 

«Село наше Благодатне перебувало в окупації 9 місяців,розповідає бібліотекарка Наталія Мокеєва. Дев’ять довгих місяців. З тисячі мешканців села залишилося 170 жителів – пенсіонери, люди поважного віку, ті, кому просто не було куди виїжджати. Фактично село було на нульовій лінії фронту. Покинуті двори, хати, господарства, без світла, води, зв’язку. Непрохані гості були господарями села, грабували домівки, вивозили речі, техніку, коври, меблі, спустошували погріба. Наша сільська бібліотека теж була пограбована, пошкоджені меблі, зламані двері, хаос і безлад. Що там шукали – невідомо».    

«Село наше мальовниче особливо влітку, маленьке, компактне і таке рідне! Після визволення села, почалася відбудова приміщень школи, дитячого садочка, і, звісно, бібліотеки,продовжує пані Наталія.Перерахували фонд бібліотеки і недорахувалися 700 книжок. Де ділися – невідомо. А з тих, що залишилося – майже 60% російської. Мріємо позбутися всіх їх і замінити на сучасні українські видання. Але де ж їх взяти?»

Ремонт у бібліотеці селяни зробили власними силами, навели лад в документації. От лишень залишається проблема з опаленням приміщення – його нема. 

Після початку відбудови у село почали повертатися люди цілими сім’ями, приводять до ладу свої господарства і помешкання, а потім і громадські. І зараз, зізнається пані Наталія, на книжки – великий попит. «Основними читачами бібліотеки є діти різного віку, їх у селі більше 100, – розповідає вона. – А ще пенсіонери, люди середнього віку. Діти читають казки, фантастику, пригоди, українську класику, грають в ігри, малюють, люблять виготовляти поробки до різних знаменних дат. Дорослі просять легкого розважального чтива, а ще книжки з психології та історії».                      

P. S.

Нагадаємо, що нам разом з вами вдалося зібрати 1006 книжок для бібліотеки села Іванчуківка Ізюмського району Харківської області під час Coffee, Books & Vintage #2, який відбувся у травні 2023. І 767 книжок зібрали ми для бібліотеки селища Замглай на Чернігівщині у жовтні минулого року на Coffee, Books & Vintage #3.

                                                   

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage