Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Старий Лев
Різдвяні смаколики: три десерти до святкового столу
Напередодні Різдва саме час подумати про апетитні страви, якими потішимо рідних і гостей за святковим столом. Традиційним смаколиком до Різдва є пампухи, які наповняють різними начинками. Втім, українська кухня багата рецептами смачнючих страв, тож ми зібрали для вас трійку таких!  
 
Маківник
 
У багатьох родин невід’ємною частиною різдвяного столу є маківник, яким смакують протягом усього святкового періоду як під час застілля, так і пригощають колядників та гостей.
 
Інгредієнти: 1 пакет активних сухих дріжджів, 2 кг борошна, 175 г цукру, 1 ч. л. солі, 5 яєць, 500 мл теплого молока, 115 г масла топленого, 250 г потертих макових зерен та 125 г меду АБО 3 банки купленої макової начинки АБО 750 г домашньої начинки, цедра 2 апельсинів, 250 г золотистих родзинок.
Якість маківника визначається тонкістю та ніжністю дріжджового тіста та рясністю макової начинки.  Як готувати макову начинку. Залийте свіжопротерте макове зерно окропом і дайте постояти 15 хв. Зцідіть через перекладене цупким кухонним рушничком сито. Вичавлюйте, доки маса не буде сухою. Змішайте 250 г потертих макових зерен зі 125 г меду, щоб вийшло 375 г макової начинки (за бажання додайте ще по 125 г родзинок та подрібнених волоських горіхів). Перевага домашньої макової начинки в тому, що вона засолоджується лише медом. Магазинну макову начинку, що підсолоджується кукурудзяним сиропом, можна використовувати як замінник.
 
У маленькій мисочці розведіть дріжджі у 125 г літеплої води, приблизно 45 °С. У великій чаші міксера змішайте борошно, цукор, сіль та яйця. Додайте залишок із 375 г теплого молока, масла та розведених дріжджів. Збийте суміш насадкою-лопаткою до однорідного стану. Тісто буде липким.
 
Перекиньте тісто у чисту, змазану жиром миску. Згори посипте трішки борошна та вкрийте. Дайте постояти у теплому місці впродовж 1 год. або поки не виросте вдвічі.
 
Збийте тісто донизу та переверніть торцем на посипану борошном поверхню. Розділіть тісто натроє і розкачайте кожну частину на посипаній борошном поверхні у прямо- кутники розміром приблизно 25–40 см. Змішайте одну баночку магазинної макової начинки (або 250 г домашньої) із третиною цедри апельсина та третиною порції родзинок, розмастіть по кожному прямокутнику тіста, залишаючи по периметру 3 см чистих країв. Загорніть як завиванець з варенням поздовж 40-сантиметрового боку. Загорніть краї під низ, аби начинка не витікала. Викладіть завиванці на вистелену пергаментом та змазану жиром бритванку, вкрийте та дайте вирости знову, доки не збільшаться вдвічі.
 
Попередньо нагрійте піч до 180 °С. Змажте завиванці додатковим розтопленим маслом. Попроколюйте по всій поверхні дерев’яною шпажкою крізь усі шари тіста, щоб попередити тріскання. Випікайте 45–60 хв. або до золотаво-брунатного кольору. Витягніть із печі та остудіть. За бажанням, припорошіть цукровою пудрою.
 
Виходить 3 буханки.
 
Із книги Ярослави Зелинської-Джонсон «Спадщина чотирьох господинь»
 
 
 
Бабка сирна з конфітурою
 
Якщо у вашій родині полюбляють сирні запіканки чи кексики, тоді цей десерт від відомої галицької господині Дарії Цвєк – те, що вам треба.
 
Інгредієнти: 500 г свіжого сиру, 5 яєць, 50 г крохмалю, 200 г цукру, ванільний цукор або ванільна есенція, 50 г масла, цедра з цитрини, вишнева або трускавкова конфітура.
Жовтки розтерти з цукром, ванільним цукром і цитриновою цедрою на пухку масу. Додати сир, розтерти, вимішати з густою білковою піною і крохмалем, викласти у вистелену промащеним папером або фольгою і посипану мукою форму. Вирівняти верх і випікати в нагрітій братрурі (200 °C) протягом 45 хвилин. Холодну бабку обережно перевернути на таріль, посипати цукровою пудрою з ванільним цукром, полити конфітурою.
 
Із книги Дарії Цвєк «У будні і свята»
 
 
Терта рожа і рогалики
 
Як готувати ці рогалики з тертою рожею – розкаже у формі листа кулінарна майстриня пані Стефа ;)  
 
Інгредієнти:
Конфітура «Терта рожа»: 200 г пелюсток троянди сорту Rosa Rugosa або Rosa Centifolia, 400 г цукру, 3-5 г лимонної кислоти.
 
Рогалики з рожею:
 
Тісто: 200 г пшеничного борошна, 200 г кукурудзяного борошна, 200 г масла, 1 жовток, 150 мл сметани або квасного молока чи кефіру, 12 г сухих дріжджів, 1 ложка цукру, дрібка солі.
 
Начинка: конфітура «Терта рожа», січені волоські горіхи.
 
Цукрова пудра для оздоблення.
Привіт, Зосю!
 
Як ся маєш? Сподіваюся, насолоджуєшся літом, їздиш десь на води, граєш бадмінтон, чи, може, крокет? Що тому твоєму франту більше до вподоби? Аби не картярство, бо то буде катастрофа! Ти ж пам’ятаєш історію про тітечного стрийка Ґєня, який програв в карти родинну  кам’яницю в Дрогобичі? Отож.
 
А я маю зараз трохи мороки: вся хата в рожі, аромат такий стоїть, що бджоли тратять свідомість ще на підльоті. А все тому, що мала необережність замовити в Левки з Пістиня, як я їй сказала: «Трішки рожі, посушу до чаю». То вона мені привезла тої рожі в торбі як парашут!
 
Їй добре, рожа легенька як пух, а коштує ого-го. Ні, я не скаржусь, бо буду мала розкішну конфітуру. Але вже другий день ходжу біля тої рожі, щоб не пропала і не зів’яла, сил нема.
 
Мушу визнати, що Левка доволі дбайлива кобіта, сама перебрала пелюстки від квітколож і жучків, і рожа була така соковита, ніби щойно зірвана. Ну я все одно її розклала на ґазети, хай заснулі комашки повилазять. Тепер відрізаю ножичками білі хвостики, бо кажуть, що вони дають гірчинку. Втім, якби знала, скільки то буде роботи, чесно тобі кажу, то не обтинала б і казала б, що так має бути.
 
Тепер мене ще чекає перетирання в макітрі з цукром (1:2), а насамкінець додам троха лимонної кислоти, щоб колір зберегти і щоб не псувалася. І вийде з тої гори рожі три слоїка від сили, але їх вистарчить надовго, бо рожа має сильний смак.
 
Напишу ще, як ті рогалики робити, бо, певно, передам тобі таки слоїчок тертої рожі, а ви її ще зремиґаєте ложками або на хліб будете смарувати... Ні ні ні! Роби отак:
 
Змішай пшеничне і кукурудзяне борошно, і посічи з холодним маслом в крупку. Додай жовток, цукру та солі. Окремо розмішай дріжджі в квасному молоці чи сметані і заміси на тому тісто.
 
Як тісто стане м’яке і тугеньке, то постав в холодне місце на годинку, хай перепочине і підросте, а потім розкатай його накругло (можеш вирізати тарілкою кола правильної форми, так зручніше), розріж трикутничками і повкладай на них начинку. Начинки давай не багато, десь пів чайної ложечки.
 
n.b. До рожі можеш додати ще мелені волоські горішки — то буде ще ліпше!
 
Далі все просто: скручуєш рогалики з ширшого боку досередини і трішки загинаєш ріжки півмісяцем. Викладаєш на застелене папером деко і випікаєш в гарячій братрурі десь хвилин 15-20, вони печуться швидко. Як виймеш, то притруси цукровою пудрою, щоб були гарні.
Вірю, знаю — можеш! Напиши, чи я тебе не переоцінила. А я йду далі ту рожу перетирати, побажай мені сил і натхнення.
 
Обіймаю, твоя тета.
 
Із кулінарного записника «Галицькі смаколики»

 

 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage