Stary Lev Logo

До різдвяного столу: 5 рецептів пампухів від Дарії Цвєк
Уже напередодні Різдва домівки наповнить безліч запашних ароматів та смачних став, а на Святвечір звідусіль з’їжджитимуться рідні та близькі, аби відсвяткувати народження Христове разом. А щоби зробити святкову вечерю ще смачнішою, зібрали для вас кілька рецептів різдвяних пампухів від відомої галицької майстрині Дарії Цвєк ;)
 
Рецепти зібрані з книжок «Малятам і батькам», «Солодке печиво» та «У будні і свята».
Фото – Олександр Новіцький.
 
Пампушки без начинки
 Інгредієнти: 1 кг муки, 5 сирих жовтків, 100 г вершкового масла або маргарину, 50 г цукру, півлітра молока, 100 г дріжджів, 1 ложка горілки, ванільний цукор або ванільна есенція, цукрова пудра.
Приготування: Дріжджі розчинити в теплому молоці з однією ложкою цукру і однією ложкою муки, поставити в тепле місце, щоб почали бродити. Жовтки розтерти з цукром і маслом, влити дріжджі з молоком, всипати поступово муку і вимішувати, поки тісто не почне відставати від рук. Влити горілку, перемішати і дати тісту підійти. Тоді змастити руки товщем (жиром) і виробляти пампушки завбільшки з яйце. Кидати їх у гарячий товщ і обсмажити з обох боків. Готові пампушки посипати цукровою пудрою з ванільним цукром.
 
Пампушки з часником
 Інгредієнти: 500 г муки, 30 г дріжджів, 1 склянка теплої води або сироватки (кефіру), 2–3 зубчики часнику, 100 г олії, сіль, кмин.
Приготування: Дріжджі розбавити в теплій воді або сироватці (кефірі), влити до просіяної муки, посолити і замісити пухке тісто. Накрити і поставити в тепле місце, щоб підійшло. Тоді масними руками сформувати кульки розміром з куряче яйце і скласти їх на бляшку, змащену товщем. Дати тісту підрости, після цього випікати в нагрітій братрурі до золотистого кольору. Спечені пампушки скропити олією, перемішаною з розтовченим часником, і відразу подавати до борщу чи юшки.
 
Пампушки з сирного тіста
 
Інгредієнти: 250 г борошна, 20 г дріжджів, 50 г вершкового масла, 50 г цукру, 1 яйце, 1 жовток, 150 г сиру, ½ склянки молока.
Приготування: Дріжджі розвести в теплому молоці з 1 ст. ложкою цукру і поставити в тепле місце, щоб почали бродити. Масло, цукор, жовток і яйце розтерти, додаючи ложкою перетертий крізь сито сир. Вимішати цю масу з розведеними дріжджами і борошном, замісити некруте тісто, розкачати і вирізати пампушки. Поставити на годину, щоб підійшли, і тоді смажити.
 
 
Пампушки нашвидкоруч
 Інгредієнти: 500 г муки, 0,5 л молока, 50 г маргарину, 4-5 жовтків, 1/2 склянки цукру, 50 г дріжджів, столова ложка горілки або рому, 1 л олії для смаження.
 
Начинка: розтерта з цукром рожа, вишні з варення або джем з тертою булкою.
Приготування: Дріжджі посипте цукром, дайте до них ложку чи дві молока і поставте посуд на гарячий чайник, щоб почали бродити. Тоді в макітрі розітріть маргарин з жовтками і цукром, влийте дріжджі і все молоко відразу, додайте дрібку солі і місіть тісто, доки не почне відставати від рук. Тісто накрийте і поставте в теплому місці, щоб підросло. Якщо нема часу відразу смажити, перемісіть ще раз і дайте йому знову підрости. Тоді візьміть частину тіста, розкачайте корж, на ньому склянкою витисніть кружечки, не вирізаючи, і в середину кожного покладіть 2-3 вишеньки з варення або трошки розтертої з цукром рожі (як що нема – то будь-який джем з тертою булкою, щоб не витікав). Накрийте другою половиною тіста, тоді виріжте склянкою пампушки і складіть на дошку, посипану мукою. Зверху прикрийте легеньким рушничком і дайте їм підрости, а тоді смажте у великій кількості гарячої олії (пампушки по винні у ній плавати). Коли один бік посмажиться, перевертайте на інший. Пампушки при смаженні повинні шкварчати, бо якщо олія захолодна, вони її вбиратимуть. Дуже важливо, щоб мука для пампушків була доброю, інакше коржики під час смаження можуть розклеїтись.
 
Пампушки з апельсиновою цедрою
 Інгредієнти: 1 кг борошна, 10 жовтків, 200 г цукру, 200 г вершкового масла або маргарину, 120 г дріжджів, ½ склянки молока, ½ ч. ложки солі, цедра з 1 апельсина.
Приготування: Дріжджі розвести в теплому молоці з 1 ст. ложкою цукру і поставити в тепле місце. Коли почнуть бродити, влити їх у розтерте з цукром і жовтками масло, додати сіль, апельсинову цедру, всипати борошно і замісити. Тісто накрити і поставити в тепле місце, щоб підійшло, а як збільшиться в об’ємі вдвічі, перемісити. Дати тісту ще раз підійти, а тоді виробляти пампушки і смажити.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage