Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Щороку в липні відзначають Disability Pride Month, місяць гордості людей з інвалідністю. Він бере свій початок із США, де у 1990 році був підписаний Закон про американців з інвалідністю (ADA), який став важливим кроком до забезпечення рівних прав і можливостей для людей з інвалідністю. Відтоді Disability Pride Month щороку привертає увагу до проблем, з якими стикаються люди з інвалідністю, а також порушує питання важливості інклюзивності в нашому суспільстві.

Під час повномасштабної війни тема інклюзії в Україні стала особливо важливою, а отже варто все більше заглиблюватись у морально-етичні та психологічні аспекти проблем адаптації та соціальної реабілітації людей з інвалідністю. Тож ця добірка книг допоможе вам краще зрозуміти виклики, з якими стикаються люди з інвалідністю, а також навчить нас цінувати силу духу кожної людини.

      

Трилогія «Дари»

Керолайн О'Доног'ю

Лілі — одна з героїнь трилогії — дівчина з частковою втратою слуху. Вона носить слуховий апарат і часто стає об’єктом насмішок однокласниць. Через образ дівчини авторка акцентує увагу на важливості інклюзії та боротьби з упередженнями. Її досвід показує нерозуміння та негативну реакцію від суспільства, а також важливість боротьби з цим.

Детальніше про книги: ось тут.

«Під скляним ковпаком»

Сильвія Плат

Головна героїня роману, Естер Ґрінвуд, переживає глибоку депресію, що ізолює її від навколишнього світу, подібно до скляного ковпака. Роман порушує важливі питання щодо психічного здоров'я, проблему стигматизації та необхідності підтримки людей, що мають психічні розлади.

Детальніше про книгу: ось тут.

Дилогія «Вільма Ваєрьод»

Ґюдрун Скреттінґ

Серед героїв цієї історії є Роберт, у якого синдром Туретта. Авторка чутливо зображує його життя, показуючи як виклики, так і перемоги, з якими він стикається щодня. Цей персонаж допомагає читачам краще зрозуміти, що означає жити з таким розладом. Книга підкреслює важливість прийняття і підтримки усіх людей, показуючи, що кожна людина заслуговує на повагу і розуміння.

Детальніше про книги: «Три чоловіки для Вільми» і «Твоя Вільма».

«Незручні. Відчайдушні. Виродки»

Ольга Войтенко

Ця підліткова історія розповідається через уривки з щоденників тринадцяти учнів і викладачів арттерапевтичної школи. Кожен герой намагається знайти своє місце в суспільстві. Одна з ключових тем цієї книги, що розкривається через її персонажів, — розлад аутистичного спектру (РАС), що спонукає читачів переглянути стереотипи і проявити більше емпатії до людей з нейровідмінностями.

Детальніше про книгу: ось тут.

«Коханець леді Чаттерлей»

Девід Герберт Річард Лоуренс

Герой роману сер Кліффорд Чаттерлей — частково паралізований після поранення у Першій світовій війні. Інвалідність значно впливає на його життя і взаємини з дружиною, Констанцією. Лоуренс досліджує психологічні та соціальні аспекти інвалідності, показуючи, як фізичні обмеження можуть викликати почуття відчуженості та фрустрації. Через ці теми роман порушує питання про гідність та емоційну близькість, незалежно від фізичних можливостей.

Детальніше про книгу: ось тут.

Трилогія «Різдвозавр»

Том Флетчер

Ця чудова дитяча серія розповідає про хлопчика на ім'я Вілл, який пересувається на кріслі колісному, мріє про динозавра на Різдво і навіть не уявляє, як це бажання змінить його життя. Автор чутливо показує, що Вілл — це повноцінна особистість зі своїми мріями. Том Флетчер нагадує читачам про важливість поваги до інших і підтримки тих, хто потребує допомоги, щоб всі могли відчувати себе невід’ємною частинкою спільноти.

Детальніше про книги: ось тут.

«Сміховисько»

Світлана Ройз

Одним із ключових персонажів історії є бабуся Соломія Ігорівна, яка живе по сусідству з головною героїнею Дарою. У Соломії Ігорівни протез ноги, і вона розповідає дівчинці про толерантність та інклюзію, показує, що життя з протезом не обмежує її можливостей, і що справжня сила полягає в характері та ставленні до життя. Так Дара вчиться розуміти і приймати людей з інвалідністю, бачити в них людину, а не обмеження.

Детальніше про книгу: ось тут.

«Ноги в руки, і гайда!»

Арне Свінґен

(у друкарні)

Автор зображує щоденні виклики та труднощі, з якими стикається головний герой Ейрік, що пересувається на кріслі колісному, показуючи як фізичні, так і емоційні аспекти інвалідності. У книзі майстерно передано внутрішній світ персонажа, розкриваючи його почуття відчуженості, боротьбу за незалежність та прагнення бути прийнятим і зрозумілим.

Книга виходить за підтримки Creative Europe.

Проєкт «Схожі, але Різні» / The Same But Different

Упродовж 2024-2025 років у Видавництві Старого Лева вийде друком 5 перекладних книг про інклюзію за підтримки програми Європейського Союзу «Креативна Європа».

1. «Ноги в руки, і гайда!» Арне Свінґена

2. Het (on)gewone verhaal van Bo (en Tom) by Tineke Honingh

3. Puika, kurš redzēja tumsā by Rasa Bugavičute-Pēce

4. La panchina delle cose difficili by Linda Traversi

5. Victor et Philomène by Claire Renaud

Детальніше про це проєкт: за посиланням.

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage