Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Незабаром із друкарень приїде перша поетична збірка письменниці, документалістки та документаторки воєнних злочинів Вікторії Амеліної. Збірка матиме назву «Свідчення». Вірші з цієї книжки Вікторія почала писати на початку повномасштабного вторгнення росії на територію України, а останній — був написаний за декілька днів до її загибелі від ракетного удару по Краматорську 27 червня 2023 року. 

Передзамовити книгу «Свідчення» можна на сайті Видавництва Старого Лева за посиланням.

Увесь прибуток з першого тиражу видавництво спрямує на Нью-Йоркський літературний фестиваль, який заснувала Вікторія Амеліна.

Художнє оформлення для книги виконав Данило Мовчан, а над упорядкуванням збірки працювали чоловік Вікторії – Олександр Амелін та близькі подруги Галина Крук, Софія Челяк, Катерина Міхаліцина, Мар’яна Савка, Олена Гусейнова, Світлана Поваляєва, Оксана Луцишина та Тетяна Терен.

«Цю збірку ми формували, збираючи архіви Вікторії, розповідає Софія Челяк. Для нас було найважливіше відгадати, як би цю збірку бачила Вікторія і максимально не втрутитися в її тексти. Бо її голос звучить, а нашою роботою було дати йому тіло».

Всі герої та історії у збірці — реальні. Перші вірші зі збірки Вікторія написала про своїх подруг, про жінок та дітей, яким вона допомагала евакуюватися. З літа 2022 року, після того, як поїхала у першу поїздку з організацією Truth Hounds, яка з 2014 року фіксує воєнні злочини, у віршах почали звучати голоси людей, з якими вона знайомилася як документаторка воєнних злочинів.

В кінці книги читачі знайдуть хронологію знайомств та подій у житті Вікторії Амеліної, які вплинули на написання віршів, що увійшли до збірки. За словами Софії Челяк: «Дати найкраще пояснять що це за книга і голосом яких людей стала Вікторія».

«Я вирішила, що таки видам збірку, вона називатиметься “Свідчення”», — написала Вікторія Амеліна за декілька днів до смерті від ракетного удару по Краматорську 27 червня 2023 року. Авторка не встигла впорядкувати її самостійно, тому ця книжка стає у певному сенсі також свідченням життя Вікторії та тяжких злочинів, які вчиняє росія проти України щодня з 2014 року. 

«У мене досі є дуже багато “чому”. Наприклад, чому ми відкладали нашу зустріч, чому все сталося саме так, як сталося. Останні слова нашого чату: «мушу поспать годинки чотири. люблю», «обіймаю, відпочивай». Вона була дуже втомленою і дуже любила всіх нас. Вона хотіла, щоб ця її збірка віршів мала круте оформлення. Ми зробили, Вік, так, як ти хотіла. Ми дуже любимо тебе, завжди», написала Мар’яна Савка.

Вікторія Амеліна — українська письменниця, авторка романів «Синдром листопаду, або Homo Compatiens», «Дім для Дома» та книжок для дітей, засновниця Нью-Йоркського літературного фестивалю на Донеччині. Була волонтеркою, громадською діячкою. Від початку російсько-української війни здійснювала волонтерські поїздки на деокуповані території України.

Вікторія загинула 1 липня 2023 року у лікарні Мечникова у Дніпрі внаслідок поранення, отриманого під час ракетного обстрілу Краматорська російськими окупантами, який відбувся 27 червня.

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage