Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Щойно з друку приїхала захоплива новинка «Шляхетна кухня Галичини». Її автори – історик Ігор Лильо та дослідниця галицької кухні Маріанна Душар – привідкривають читачам залаштунки життя найвідоміших аристократичних родів Галичини наприкінці ХІХ — початку ХХ століть. Книга, завдяки вдалому поєднанню історичних розвідок та оригінальних переписів страв,  розповідає як жили, мандрували, приймали гостей та організовували банкети представники аристократії, хто працював на їхніх кухнях, як вирощувались продукти для святкових столів, хто забезпечував учасників процесу кухонним начинням та вишуканими товарами. А ще на сторінках книги читач відшукає десятки рецептів страв, якими ласували аристократи Галичини – від фуа-гра з желе та філе голубів з омарами до канапок та капусняка.  

«Робота над книгою почалась кілька років тому із цікавої знахідки в архіві. Поміж чисельними документами родини князя Анджея та Елеонори Любомирських є конверт з кількома десятками меню, що належали їх друзям чи родичам. Щоденне життя замкнутої для суспільного загалу групи часто породжує чимало вигадок чи фантазій. Тому виникла ідея «посидіти» з ними за спільним столом. Зазирнути в салон і на кухню. Привідкрити двері до спіжарки та в приватне життя господарів і тих, хто готував їжу. Ми спробували тамту Галичину «на смак» і нам сподобалось. Сподіваємось вам також», –  розповідає про книгу Ігор Лильо.

Культура кухні, застільної бесіди, звичаїв соціальної групи, що вже практично зникла з мапи Східної Європи, опинились у центрі уваги авторів. Оригінальні методи дослідження, застосовані під час її написання, дозволять не лише спробувати високу галицьку кухню на смак, а й відчути себе частиною незвичайної епохи та її людей.

«Попри мою давню фахову пристрасть до галицької кухні, її смаків та рецептів, я ніколи не мала справи з кухнею еліти. Хоча б тому, що страви цієї кухні, якщо й зафіксовані в куховарських книжках, то в зміненому вигляді. Тож, коли Ігор запропонував мені разом попрацювати над книгою, яка, власне, базувалася на меню шляхетних родів Галичини, я анітрохи не вагалася. Так почалися наші з Ігорем пошуки – відслідковування маршрутів подорожей, пошук біографій, розгадування кулінарних загадок та відтворення тогочасної кулінарної моди. Для мене це стало чимось, схожим на складання пазлу  –  розчитати давній рукописний текст, дізнатися історію страви, з’ясувати де, скажімо, в околицях Львова вирощували шпараґи… всі ці наші знахідки зайняли своє місце в книзі», –  ділиться думками про книгу Маріанна Душар.

Ігор Лильо – український історик, доцент кафедри історії середніх віків та візантиністики.Дослідник історії України, Галичини, Львова, антрополог та знавець галицької кухні. Директор ГО «Інститут Галицької кухні».

Маріанна Душар – дослідниця галицької кухні, авторка проектів «Пані Стефа» та «Seeds&Roots».

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage