Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Нещодавно «Видавництво Старого Лева» відправило у друкарню нову книгу письменника Олександра Михеда «Котик, Півник, Шафка». На її сторінках читачі впізнають одні з символів стійкості українців в протистоянні з російськими окупантами – шафку, що втрималась на стіні поруйнованого будинку в Бородянці, півника васильківської майоліки, який вцілів на шафці, та врятовану з сьомого поверху пошкодженої багатоповерхівки кішку. Поряд з ними читача чекає знайомство із звичайною родиною, у двері якої постукала війна. Життєпис днів в окупації та людських історій, будні в часи війни, пам'ять про минуле та обереги, що незримо захищають теперішнє? – все це в історії «Котик, Півник, Шафка» авторства Олександра Михеда та в художньому оформленні студії «Сері/граф». 10 гривень від вартості кожної книжки буде перераховано у «ЗооПатруль UA».

«Це моя перша казка. Вона про родину, про жах окупації, про втрату близьких. І про надію, що завжди тримає нас разом. Я хотів розповісти історію, яка відгукнулася б кільком поколінням. В ідеальному світі мені уявляється, що це така книжка, яку дорослі діти читають своїм батькам. Це казка про Котика, Півника, Шафку. Бо кожен із нас на цій війні Котик, Півник і Шафка: тримається і боронить рідних», розповідає про книгу автор Олександр Михед.

Котик, Півник і Шафка наче й казкові, але водночас дуже справжні – врятовані й збережені у зруйнованій російськими обстрілами Бородянці під Києвом. Готові боротися і попереджати про небезпеку, у цій казці вони оберігають всесвіт однієї родини – бабусі Лізи, дядька Андрія і онуки Соні – родини, яка покоління за поколінням циклічно проживає історію і врешті стає сильнішою, ніж будь-коли. Нагріта теплом дідусевих рук Шафка, подарований на свято Півник і врятований Котик втілюють силу й незламність, бережуть рід і дарують надію. Це надія на майбутнє, у якому рани будуть заліковані, але пам’ять про скоєне зло житиме у віках. У майбутньому, після нашої перемоги.

Місце, де розгортаються події історії, – селище Бородянка на Київщині, яке вкрай постраждало під час російської окупації, що тривала близько місяця. У реальному житті Шафка і Півник живуть в одній квартирі, а Котик — в іншій. Та в реальному житті обидві квартири були зчищені, ніби кількома шкребками величезного надщербленого ножа. Єдине, що вціліло в обох помешканнях, — це Котик, Півник і Шафка. Шафку з Півником передали до Національного музею Революції Гідності. Котик провела два місяці у зруйнованій квартирі, чекала на допомогу і боролася за своє життя, поки її не врятували волонтери організації «ЗооПатруль UA».

На полицях книгарень історія «Котик, Півник, Шафка» очікується наприкінці листопада.

Олександр Михед — український письменник. Народився в Ніжині. Автор восьми книжок. Автор подкасту «Станція 451» (проєкт The Village Україна). Член Українського ПЕН. До повномасштабного вторгнення чотири роки прожив у Гостомелі на Київщині разом із дружиною Оленою і собакою Лісою. Їхній будинок було зруйновано російським снарядом у перший тиждень вторгнення. Наразі проходить військову службу у Збройних Силах України.

Женя Полосіна — ілюстраторка та принтмейкерка. Народилася в Києві, там же заснувала студію «Сері/граф» разом з Анею Іваненко і Моною. З початку повномасштабного вторгнення фіксує те, що відбувається довкола в коміксах і графічних репортажах, малює для волонтерських проєктів, збору коштів, закордонних медіа.

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage