Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Від селища Замглай Чернігівського району Чернігівської області до Львова  740 кілометрів. До Києва – 190 км. А от до кордону з Білоруссю – 40 км, а до росії – менше ста. І саме для бібліотеки селища Замглай ми оголошуємо збір книжок на Coffee, Books & Vintage #3. Фестиваль відбудеться у Львові на території !FestRepublic (вул. Старознесенська, 24-26) – 7-8 жовтня. Бібліотека селища Замглай мріє повністю позбутися російськомовної літератури і оновити свій фонд. Бо зачитані до дірок книжки у замглайській бібліотеці – це не метафора, а реальність. Маєте книжки в хорошому стані українською мовою – приносьте на фестиваль! Також будь-яку книгу, куплену на Coffee, Books & Vintage #3, можна буде передати для бібліотеки. І ми, і замглаївці будемо дуже і дуже вдячні!

Бібліотека в селищі Замглай одна, зовсім маленька, – знаходиться на вул. Лісова, 17, у приміщенні дитячого садочка. Вона, хоч і працює зараз лише 2 години на день з вівторка до пʼятниці, але залишається центром культурного життя, осередком волонтерської діяльності і місцем, куди постійно приходять читачі. «Запит на книжки є завжди, – розповідає бібліотекарка Наталія Пужанська. – От тільки книжок – сучасних, українських, цікавих – страшенно бракує. Наш регіон віддавна був російськомовним. Велику частину бібліотечного фонду складали і складають російські книжки. Й сумно те, що вони досі користуються попитом і популярні в біблотеці, бо це детективи, романи про кохання, фентезі… Ми хочемо читати українською – все більше і більше – але нема що. Якби ж все те російське замінити класними сучасними українськими книжками…»

Книжковий фонд бібліотеки селища Замглай налічує 8937 примірників, українською з них – 6385, російською – 2552. А це – третина! «Багатьох книжок мовою окупанта ми вже позбулися – списали зі своїх фондів, – розповідає бібліотекарка. – Списали б і решту, але що ж тоді читати? Художніх книжок залишиться зовсім мало. Українська література, яка у нас є, це переважно дуже старі видання. Є галузева література, філософія, освітянська література, фольклор, сільськогосподарська, домоведення, будівництво, мистецтво, різні довідники… Поезії, пригодницької літератури зовсім мало. Українська література є, щоправда, переважно класична і старі видання. Сучасної – практично нема. Як і літератури для дітей українською».

Пані Наталія робить відеоекскурсію бібліотекою, даючи змогу підгледіти, що ж стоїть на стелажах і в якому стані. Щоб бібліотека виглядала симпатичніше, бібліотекарка хитрує: виставляє обличчям нові книжки, як-от «Диваки і зануди» Ульфа Старка чи «Ракету на чотирьох лапах» Джеремі Стронґа, формуючи гарний фасад, а потріпані корінці інших видань ховає за ними. І там – книжки, яким по кілька десятиліть. І всі ці десятиліття їх хтось читав, тож вигляд і стан – самі розумієте, бажає кращого. Деякі мають настільки затягані обкладинки, що вже й назву не прочитаєш. Книжки 1994 на загальному фоні можна віднести до тих, новіших…

Ще трішки фактів: у селищі Замглай мешкає 1500 жителів. Є школа, навчання в якій зараз дистанційне, – 150 учнів, є садочок, який зараз не працює, – на 50 діток. Бібліотека до вторгнення обслуговувала 500 читачів, зараз – 300. «Видаємо книжки, спілкуємось, інформуємо, волонтеримо, масові заходи не проводимо, бо діє заборона – занадто небезпечно може бути, – каже Наталія Пужанська. – Найчастіше відвідують бібліотеку пенсіонери і діти, особливо дошкільнята та початкова школа. Старші люди переважно читають або книжки радянського періоду, або легенькі детективи і романи російською, бо українською нема. Найменші читачі забігають почитати-погратись-побігати. Люблять конкурси і різні розваги. Списки української сучасної літератури на літо – це мій кошмарний сон. Бо якщо з класикою (Шевченко, Коцюбинський, Леся Українка) у нас ще більш-менш, хоч книжкам і по 30-40 років, то сучасну можна полічити на пальцях. Про підліткову я просто мовчу». 

Селище Замглай Чернігівської області – невеличке, але дуже красиве, незвичне і з непересічною історією. Знаходиться воно у тій частині Чернігівської області, яка була окупована з початку повномасштабного вторгнення до 3 квітня 2022. Під час окупації бібліотекарка пані Наталія  разом з кількома читачами волонтерила – розносила по домівках хліб, якого катастрофічно бракувало, і розливала молоко, яке безкоштовно давали фермери з сусіднього села. Бібліотека в цей час теж працювала – люди підходили і просили книжок. Казали, що під час інформаційного вакууму і невпевненості у завтрашньому дні єдина можливість хоч якось заспокоїтись – книжка. Тоді ж зʼявилося і зацікавлення історією України, але не з радянської перспективи, а сучасної, особливо історією Незалежності.

P. S.

Нагадаємо, що нам разом з вами вдалося зібрати 1006 книжок для бібліотеки села Іванчуківка Ізюмського району Харківської області під час фестивалю Coffee, Books & Vintage #2, який відбувся у травні цього року!

Друзі, долучитися до збору книжок для бібліотеки селища Замглай Чернігівської області можна у такий спосіб:

- впевніться, що книжки, які ви надсилаєте, українською мовою і у хорошому стані. Це може бути література, як для дорослих, так і для дітей;

- книги надсилати на адресу: Нова пошта. м. Дубляни (Жовківський р-н.), відділення № 1, ТОВ Видавництво Старого Лева, тел. 0676724880. (Важливо: доставку оплачує відправник);

- надіслати книжки можна до 6 жовтня включно

Ми обʼєднаємо надіслані вами книжки з тими, які зберемо під час фестивалю, і надішлемо їх у Замглай.

Дякуємо вам! Даруймо радість читанням разом!

Оксана Зьобро



Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage