Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Бутенко Анна

«Скриня з промоклого слізьми каміння…
Повна людей, стара прокопчена муками скриня… А в грудях дим»
В. Винниченко

     

Іван Лозов’яга, Іван Лозов’ягін, Іван Полярний, Іван Багряний — всі ці імена є втіленням однієї безмежно цікавої, сильної особистості, українського письменника, поета, драматурга, політичного діяча Іван Павловича Багряного. Дізнатися більше про нього можна з книги, написаної Олександром та Павлом Михедами, сином та батьком, письменником і літературознавцем, які проробили титанічну роботу, щоб зібрати докупи безліч історичних фактів про життя та творчість українських класиків і висвітлити їх стисло та влучно на сторінках книги «Живі. Зрозуміти українську літературу».

«Література — це насамперед слово. А життя українського слова було складним, драматичним, і десятиліттями воно взагалі мало елементарно виживати. Попри всі заборони, та й саме тому, головним завданням української літератури було волати світові, що вона є, що вона жива. Звідси і її сила, і її проблеми…»

Що відомо пересічному українцю про таку людину як Іван Багряний? Напевно не більше, ніж те, що це український письменник, який написав знамениті «Тигролови» або «Сад Гетсиманський». Можна сміливо запевнити, що, прочитавши нову книгу «Живі. Зрозуміти українську літературу», ви набагато більше і глибше дізнаєтеся про таку видатну особистість як Іван Багряний та інших його співвітчизників: Олену Телігу, Василя Стефаника, Миколу Хвильового, Михайла Коцюбинського.

Вам також сподобається: «Тигролови» (Апріорі), «Сад Гетсиманський» (Апріорі) «Сад Гетсиманський. Тигролови» (Апріорі), «Сад Гетсиманський» (Віхола), 

Читаючи книгу та дізнаючись більше про життєвий і творчий шлях Івана Багряного, дивуєшся, як він це все міг гідно витримати, ще і при цьому творити  шедевральні тексти?!..

«Діда замордували, бо він мав 40 десятин і був проти комуни. Дядька вбили за те, що за кілька років до того був вояком національної армії Української Народної Республіки. Хоч насправді — чи для вбивці, який прагне крові, потрібна причина?» Що казати, якщо саме цей ранній спогад п’ятнадцятирічного Івана Багряного стоятиме перед очима хлопчини все життя…

З самого раннього дитинства Іван вже писав перші вірші, чудово малював (згодом він сам оформлюватиме свої книжки для дітей). Багато своїх перших текстів видає автор власним коштом. Та і не звичайні тексти пише Іван Багряний, а тексти-крики, через які хоче донести важливі істини тих часів, докричатися до широких мас читачів. Дивовижним прикладом життєстійкості був Іван Павлович, заряджений ідеєю творення нового світу, в якому його народу належить почесне місце серед інших. Це потім такі як Іван Багряний зустрінуться з опором і дорого заплатять за свою віру. 

«Якщо переглянути події в біографії Багряного, географію його життя від Охтирки до Сполучених Штатів Америки, усі жахливі випробування, то цього всього, здається, одна людина подолати не в змозі».

А який захват викликає відданість творчості! Для Багряного «Тигролови» стали втечею від реальності: змушений переховуватися від нацистів, він за два тижні пише цей роман. І він стає для нього способом «дурити смерть».

У роки Другої світової війни Багряний — учасник національного підпілля. Пише пісні, листівки, малює агітаційні плакати для Української повстанської армії. Багряному вдалося неможливе на той час — стати голосом кількох поколінь. І дотепер ми можемо чути цей голос… Голос українських поетів і письменників… Наших… Живих.

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage