Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Дудник Владислава

Самотність – ще та підступна леді. Може завітати до тебе, не звертаючи уваги на твій вік чи соціальний статус, успіхи й досягнення… Та що там говорити, навіть якщо у тебе є рідні й друзі, це не гарантує, що у душі ти не відчуватимеш пустки, яку нічим не заповнити… Але чи насправді вона така страшна, ця самотність? І чи можливо завдяки їй трансформуватися і відродитися, немов птаха Фенікс?! Дізнаємося, прочитавши добірку зворушливих та захопливих книг!

Ґюдрун Скреттінґ, «Три чоловіки для Вільми» 

35-річна вчителька музики Вільма Ваєрьод звикла йти по життю обережно і мінімізувати усі можливі ризики: правильне харчування, обмежені соціальні контакти, ніяких сумнівних розваг чи шкідливих звичок – така щоденна дійсність жінки. Ось тільки якщо дізнаєшся, що самотність шкідливіша, ніж цигарки, що тоді з цим робити?

Вільма – одиначка (без рідних, близьких подруг чи бойфренда), для якої похід у паб чи спілкування із новим знайомим – справжній вихід із зони комфорту, ціле досягнення.

Вільма завжди була переконана, що у неї немає батька, але ж від кого тоді 18 листів, які вона отримала напередодні Різдва, із умовою читати по одному в день? Ці листи наповнені такою любов’ю, щирістю, але водночас й гіркотою, що відкриють для Вільми зовсім інший світ. Світ, де вона ніколи не була самотньою.

І починається складний, але такий захопливий шлях жінки: до самої себе, до інших, розкриття таємниць минулого та розуміння, що на цій планеті є люди, яким не байдуже. Що вона, Вільма, має право Жити, а не просто існувати.

Історія наповнена своєрідним гумором та іронією. Авторка книги не боїться жартувати над незручними чи сумними аспектами нашого життя. Адже у будь-якої події чи явища є й протилежний бік, головне його помітити.

Читач познайомиться із дивакуватими, але такими щирими й безпосередніми персонажами: добряком та романтиком Робертом, у якого через синдром Туретта лайливі слова вихоплюються без його волі у найбільш незручні моменти; геніальним Амді з ідеальним слухом, який у 9 років розуміє набагато більше, ніж деякі дорослі; і самою Вільмою, цнотливою й соціально закритою через травми минулого, але такою справжньою й зворушливою.

Ця історія про те, як нерозумно боятися Жити (тоді усе найцікавіше проходить повз тебе), адже любов, добро, душевність і милосердя можуть відкрити будь-які двері.

Лайфхак від самотності, Вільма: потоваришуй з дитиною та добрими диваками, відкрийся назустріч новому досвіду та перестань картати себе за минуле, яке ти не в змозі змінити.

Аньєс Мартен-Люган, «Вибачте, на мене чекають»

Чи може людина кардинально змінитися? І якщо так, то які мають бути причини, щоб молода, зухвала, весела, запальна, свавільна та життєлюбна студентка, яка так любила пригоди та дихала на повні груди, перетворилася на самотню й сувору бізнес-леді?

Яель – прекрасна спеціалістка, професійна перекладачка. Її цінує шеф, нею захоплюються клієнти та побоюються колеги, адже з Яель марно конкурувати: вона завжди на крок попереду. Але що є у Яель, крім роботи?

Жінка не підтримує близьких душевних стосунків із друзями, під час спілкування з рідними не випускає із рук смартфон (адже раптом щось термінове на роботі!), а короткотривалі інтрижки не залишають ніякого сліду на серці жінки.

Через які таємниці свого минулого Яель так закрилася від світу? Одного дня повертається давнє (але чи забуте?) кохання Яель – Марк, і це шанс крижаній королеві нарешті розтанути… Тим паче, вимушена відпустка у атмосферному та романтичному Провансі може цьому посприяти…

Книга про прийняття себе, усвідомлення своїх справжніх (часто потаємних) бажань та потреб. Усім нам потрібна Любов, її не замінять ніякі професійні успіхи та досягнення. Ми хочемо кохати й бути коханими, адже це наша істинна природа.

Наше минуле може впливати на сьогодення, доки ми не проаналізуємо здобутий досвід і не відпустимо давні образи та переживання. Життя – це набагато більше, ніж наша робота. Життя – це суцільна пригода, якщо тільки дати їй відбутися.

Романтична та щира історія про цінності, які насправді мають значення, та трансформацію особистості. 

Порада від самотності, Яель: забудь старі образи, вийди із зони комфорту та здійсни мандрівку туди, де твоє серце може знову щось відчути!

Фредрік Бакман, «Брітт-Марі була тут»

Педантична та скрупульозна Брітт-Марі майже 40 років намагалася бути ідеальною жінкою своєму чоловіку. Гаряча та смачна вечеря, затишок у домі, завжди чисті випрасувані сорочки… хіба ж це не тихе, розмірене щастя? Навіть якщо за таку турботу тобі забувають дякувати…

Та коли добре вловимий аромат чужих парфумів на сорочці чоловіка набуває форми та перетворюється у цілком реальну молоду жінку, Брітт-Марі терпіти більше не сила: без стажу роботи, друзів, та що там говорити, не маючи елементарних соціальних навичок, жінка покидає все та переїздить до малесенького провінційного містечка Борг, де автомайстерня, піцерія, кав’ярня та продуктовий магазин – усе знаходиться в одному приміщенні. Саме тут Брітт-Марі має завідувати молодіжним центром, а потім… стати тренеркою єдиної у місті юніорської команди з футболу!

І хоч у спорті Брітт-Марі анічогісінько не тямить, та доля підкине жінці чимало цікавих й зворушливих ситуацій, завдяки яким вона випробує себе на міцність і зрозуміє, що у неї є велике добре серце, яке хоче й може відчувати. Ніколи не пізно здійснювати свої найсміливіші мрії. А чоловіки… хай почекають. Адже Брітт-Марі завинила тільки перед однією особою, про яку так мало піклувалась і яку так мало любила: перед собою…

Саме у цьому крихітному містечку Брітт-Марі відчує, що вона потрібна. Що вона Є. А це те, що необхідно кожному з нас.

Смішна, іронічна, а подекуди й драматична історія, яка змушує читача щиро радіти, захоплюватися, а моментами й тихо плакати.

Засоби від самотності, Брітт-Марі: розпочни життя з чистого аркуша, здійснюй власні мрії, побач світ (якщо це можливо) та, врешті-решт, прийми та полюби себе! А ще, не зважай на тих, хто тобою так легко знехтував!

Катажина Ґрохоля, «Г'юстоне, у нас проблеми»

32-річний Єремія – не тільки самітник, а ще й людина, яка постійно потрапляє у халепи та абсурдні ситуації. Робота, кохання, стосунки з рідними – усе пішло «коту під хвіст», і Єремія сам не розуміє, коли почалася лінія невдач у його житті і як усе змінити (можливо, іронізує хлопець, трабли почалися ще з моменту, коли його при хрещенні помилково назвали Єремією Марією?). 

Єремія скептично ставиться до всього на світі, а особливо до стосунків та жінок. Вони, на його думку, ще ті підступні зрадниці. Амбітний талановитий кінооператор, який мав кохання-усього-свого-життя та плани щодо розвитку кар’єри, перетворився на цілком і повністю розгублену людину, яка не знає, чого вона хоче і як цього досягти. 

Гіперопіка матері, надокучливі сусіди, домашні улюбленці, які на дух не терплять Єремію, – життя чоловіка хаотичне та сповнене невеличких халеп та дивовижних збігів.

Єремія – приклад талановитої, творчої людини, яка втратила віру в себе й свої можливості і за брудним склом негативного мислення не бачить яскравого, наповненого можливостями та перспективами світу.

Книга пронизана тонким і блискавичним гумором, невимушеною іронією і пригодами дивакуватого головного героя. Ця історія не така проста, як може здатися на перший погляд, адже у канву комічності й сарказму вплетене мереживо морального та психологічного дорослішання персонажа, його саморозвиток як особистості.

У кожному з нас є дещо від Єремії. І хай ніякі проблеми не стають на заваді здійснення наших мрій! 

Книга, яка покращить ваш настрій у моменти суму, дозволить подивитися на себе збоку та з добротою посміятися зі своїх невдач.

Лайфхак від самотності, Єремія: спробуй виявити негативні мисленнєві шаблони та психологічні перешкоди, які заважають тобі розвиватися чи будувати гармонійні стосунки. Не здавайся і не відмовляйся від своїх мрій – рано чи пізно ти досягнеш успіху!

Вальтер Тевіс, «Хід королеви»

8-річна сирота Бет Гармон змушена жити у притулку, де дітей «підсаджують» на транквілізатори. Самотня, розгублена та відлюдькувата, Бет знаходить розраду у шахах, у які грає із охоронцем сиротинця, містером Шейбелом. І, як виявиться, дівчинка має справжній талант, адже з легкістю перемагає спочатку Шейбела, а потім учасників шахових турнірів: від міських до національних. Саме шахи стають ціллю, метою життя Бет, її філософією та релігією. Шахова дошка для дівчини стає уособленням всього світу, і немає для Бет пристрасті сильнішої, ніж ця гра.

Вдочеріння, дружба, перші інтимні досвіди – ніщо не стає для дівчини важливішим, ніж шахи. Та чи можна стати зрілою особистістю, не розвиваючись у інших сферах життя?

Крім моментів тріумфу, дівчина відчує на собі й розпач самотності, залежність від заспокійливих та алкоголю. Надзвичайно захоплива та емоційно напружена історія (навіть для тих, хто, як і я, ніколи не цікавився шахами) про дорослішання талановитої (ба більше, геніальної!) дівчини у світі шахів, де до неї встановлювали правила винятково чоловіки. 

Велика вірогідність того що, прочитавши цю історію, вам захочеться навчитися грати в шахи або ж зіграти партію-другу. Бет Гармон уміла запалювати своїм вогнем інших, бути разом із кимось, але водночас залишатися цілісною особистістю, яка, попри падіння чи невдачі, продовжувала йти вперед.

Поради від самотності, Бет Гармон: самовдосконалюйся, знайди справу, яка захопить тебе та надаватиме усьому сенс. Не піддавайся ілюзіям та слабкощам, будь поряд з тими, із ким почуваєшся кращою версією себе.

 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage