Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Світлана Добровольська

Щоб краще зрозуміти людину, варто запитати про книги, які вона читає. Так само і в серіалах — автори дають можливість краще зрозуміти героя через книги, які він/вона читає (але то для найуважніших).

Тож давайте будемо трішечки уважнішими і подивимося, які насправді персонажі популярних серіалів через їхні книжкові вподобання.

 

Маріанна із серіалу «Нормальні люди» читає книгу «Не відпускай мене» Кадзуо Ішіґуро (виходила українською у «Видавництві Старого Лева». До речі, книга «Нормальні люди» Саллі Руні, за якою знято серіал, теж вийшла українською у цьому видавництві).

Головні герої серіалу — Маріанна та Конелл — підлітки з Ірландії, які намагаються розібратися з проблемами першого любовного досвіду та дорослішання. Часто книги, які читають персонажі, відображають їхні почуття.

Стосунки героїв будуються не тільки на фізичній близькості, грамотно і тонко показаній у серіалі, а й на інтелектуальній. Тому особлива увага приділена саме книгам, які читають герої.

Коли Маріанна бунтує проти гнітючого шкільного середовища, вона з'являється в кадрі з романом-антиутопією Кадзуо Ішіґуро «Не відпускай мене».

Книга розповідає про альтернативну Велику Британію XX століття, в якій людей клонують, щоб потім із цих клонів створити живих донорів органів для пересадки.

Як й Ішіґуро у своєму романі-антиутопії, Маріанна розмірковує про свободу та можливість змінювати свою долю самостійно.

 

Сабріна із серіалу «Моторошні пригоди Сабріни» серед іншого читає «Механічний апельсин» Ентоні Берджеса («Рідна мова»).

Головна героїня серіалу — Сабріна — наполовину людина, наполовину відьма. Вона балансує між двома світами: магічним та реальним. І намагається за допомогою своєї магії боротися із силами зла, що загрожують їй та сімʼї.

Сабріна має сильне почуття незалежності. Вона дотримується феміністичних поглядів і вірить у покращення становища жінок у суспільстві.

Вона не соромиться протистояти будь-кому, хто принижує будь-яку студентку. Сабріна співчутлива, турботлива, розумна, вдумлива і енергійна людина, а також непохитно вірна подруга і любляча дівчина.

У реальному світі Сабріна разом із друзями ходить до школи із доволі жорсткими обмеженнями. Але це не заважає їй з друзями відкрити таємний книжковий клуб, де вони можуть зі спокійною душею читати заборонені навчальним закладом романи.

Серед таких заборонених романів зʼявляється і бунтарський «Механічний апельсин» Ентоні Берджеса. Це роман письменника, який отримав безліч нагород. Книга порушує складні теми добра і зла, можливості вибору та етичність втручання у людську природу. Тому героїні серіалу подобається цей твір, адже вона відчуває порушені у романі теми на собі.

 

Мейв із серіалу «Статеве виховання» читає «Під скляним ковпаком» Сильвії Плат («Видавництво Старого Лева»)

Мейв — приклад хорошої та детальної роботи над персонажем. Всі деталі — від постерів на стінах до книг на полиці — свідчать про цілісний образ дівчини-феміністки.

На перший погляд, своєю зовнішністю Мейв створює образ крутої одиначки, яка фарбує волосся у рожевий, носить шкіряну куртку та курить. Але що далі, то більше ми розуміємо, що Мейв — справжня, як то кажуть, Lit girl, яка вечорами полюбляє класичну літературу замість вечірок.

Сильвія Плат відома насамперед як поетеса, але її єдиний роман «Під скляним ковпаком» приніс авторці найбільшу впізнаваність. Плат, так само як і Мейв, є феміністкою свого часу і виступає проти патріархального устрою. «Під скляним ковпаком» — частково автобіографічний роман. У ньому описується історія жінки, яка намагається впоратися з депресією.

Ідея, яку просуває авторка: суспільство не готове до незалежної жінки, а її роль зводять до обслуговування чоловіка та дітей. Роботи Плат і сьогодні викликають резонанс серед жінок, чесний і прямий.

 

У серіалі «Помаранчевий — хіт сезону» героїні читають роман «Емма» Джейн Остін («Фоліо»).

У жіночій в'язниці, де розгортаються події серіалу «Помаранчевий — хіт сезону», був книжковий клуб. Баб більше, там була ціла бібліотека. Асортимент цієї бібліотеки був різноманітний: як і класичні твори, так і сучасний нон-фікшн.

Героїні серіалу читали багато книг. Серед усім відомої класики — «Гаррі Поттер і келих вогню», «Аліса в країні див», «Великий Ґетсбі», «Володар мух» чи той же «Гоббіт».

Проте найбільше учасниці книжкового клубу полюбили класичну книгу Джейн Остін «Емма». Це кумедна історія про чудово освічену дівчину на ім'я Емма, яка надто захопилася заняттям зводити пари. Увесь вільний час вона витрачає на те, щоб знайти потрібну пару то гувернантці, то подрузі. Емма бачить своє покликання в тому, щоб з'єднувати серця. Однак одного разу молодий чоловік, якого дівчина вибрала для своєї знайомої, освідчується в коханні до самої Емми. І тут постає дилема.

Роман припав до душі не одній героїні серіалу і в різних сезонах можна побачити різних жінок за читанням цієї книги.

 

Деві з «Я ніколи не» читає «Опісля» Анни Тодд («Сім кольорів»)

Серіал «Я ніколи не» має більше комедійний характер і розповідає про життя дівчинки родом з Індії у американській старшій школі. Як і будь-якого підлітка, Деві цікавить навчання, друзі, хлопці. Вона прагне отримати статус крутої дівчини школи і зустрічатися з найкрутішим хлопцем. Тим паче після невдалого минулого року, коли після смерті батька вона на кілька місяців втратила здатність ходити.

Книга Анни Тодд класична «ванільна» історія хорошої дівчинки та поганого хлопця і їхніх стосунків. Молоді герої припали до серця багатьом пошановувачам творчості Анни Тодд, яким подобається читати книжки про диво першої зустрічі, іскру, що спалахує між чоловіком і жінкою, яка переростає у справжнє кохання.

Звісно ж, і Деві, яка хоче такої романтичної історії у реальному житті з омріяним хлопцем, дозволяє собі поринути у цей світ перед сном.

 

Джої з серіалу «Друзі» читає «Сяйво» Стівена Кінга («Клуб сімейного дозвілля»).

Здавалося б, «Друзі» — це не той серіал, в якому герої взагалі читатимуть і зможуть розкритися саме завдяки своїм книжковим вподобанням. Проте в одному з епізодів Рейчел і Джої читають одне одному улюблені романи. Рейчел вибирає «Маленькі жінки» Луїзи Олкотт. Культовий роман, присвячений життю чотирьох дуже різних, але ніжно люблячих одна одну сестер, під час Громадянської війни в США.

А Джої, хоча і небагато читає, все ж любить класичний трилер «Сяйво» Стівена Кінга. Це один із головних бестселерів «короля жахів», який неймовірно захоплює героя та лякає. Джої навіть ховає роман у морозильну камеру, коли стає надто моторошно. У третьому сезоні він дає почитати книгу Рейчел.

How To Nurture A Love Of Reading - everymum

Головний герой роману — Джек Торренс — приїжджає з сім'єю на сезонну роботу до відокремленого готелю, щоб влаштуватися доглядачем. Однак незабаром у готелі починають відбуватися надприродні події. Не дивно, що Джоуї так страшно, але водночас захопливо.

Зрештою, серіали можуть не лише розважати, але й підкинути класний wish list книг.

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage