Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Рудюк Анастасія

Рецензія на книгу Рейчел Кларк «Любе моє життя»

 

Ми потрібні одне одному,

разом ми можемо долати біди

Рейчел Кларк

 

В нашому суспільстві не говорять про смерть. Її бояться, шанують, заперечують та уникають. Але ніхто відверто не наважується сказати, що смерть — це невіддільна частина нашого існування. Втім про це говорить Рейчел Кларк у книзі «Любе моє  життя». Авторка розповідає про те, як працюють госпіси, як проводять свої останні дні смертельно хворі, і чому усвідомлення смертності може стати поштовхом до щасливого життя «тут і тепер».

«Як і все навколо нас, вмирання є частиною життя. Тому що, вмираючи, ми все одно ще живемо цим прекрасним, гірко-солодким, таким крихким життям — ось для чого існують госпіси. Ви будете вражені, коли дізнаєтесь, чим ми там займаємось».

 

Хто авторка?

Рейчел Кларк — лікарка паліативної медицини та тележурналістка в минулому. Її пацієнти — невиліковно хворі, яким залишилося жити лічені дні або ж місяці. Рейчел допомагає їм зменшити біль, послабити наслідки невиліковної хвороби та з легкістю померти.

Авторка ділиться своїм поглядом на паліативну медицину. Рейчел наголошує на гуманному підході до кожного пацієнта та пацієнтки. У своїй роботі вона старається надати хворим комфорт, підтримку та позитивні емоції, попри їхній стан.

Рейчел Кларк ділиться також і своєю особистою історією: у 2017 році в її батька діагностували невиліковну стадію раку. Вона на власному досвіді переконалась, що відчувають рідні невиліковно хворих пацієнтів і як важко впоратись із болем втрати.

Чому саме «Любе моє життя»?

Це збірник роздумів лікарки про життя, смерть те медицину. У сприйнятті читачів одразу може виникнути дисонанс: книжка про паліативну медицину та смерть, а отже це щось сумне та болюче.

Втім, Рейчел Кларк каже, що у госпісах якомога більше життя, аніж деінде. Люди, яким залишилось жити лічені тижні, намагаються надолужити все. Вони прагнуть прожити останні моменти у спокої, радості та щасті. Вони зізнаються в коханні, сміються, спостерігають за природою, починають малювати та прощають рідних. Хіба це не найбільше зізнання в любові до життя? Коли людина знає, що помирає, але продовжує посміхатись та насолоджуватись своїми останніми днями.

«У самому кінці, коли смерть стоїть на порозі, з нами завжди лишається любов ближніх. більша за обставини, сильніша за природу, важливіша за чуттєву насолоду — міцність людських стосунків».

 

Кожен читач знайде щось особисте

Відчуття втрати, пустки та безпорадності знайоме чи не усім. В кожної людини є власна та дуже особиста історія смерті. «Любе моє життя» може стати терапевтичною книгою на шляху до зцілення та прийняття втрати.

Виявляється, що невиліковні люди влаштовують в госпісі вечірки, церемонії розпису, дитячі дні народження та сімейні вечори. І те, як про це пише Рейчел Кларк, змушує посміхатись, хоч і на кутиках ваших очей можуть бриніти сльози.

«Навіщо зосереджуватися на хворобливих думках про можливий власний кінець, якщо нема найменшої можливості його попередити. Так можна впасти у відчай, перетворитись на невротика, але наскільки краще просто насолоджуватись життям, кожною його миттю, мудро використовуючи відпущений час. Ніхто ж не знає насправді, скільки йому відведено».

 

 

 

 

 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage