Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Старовойт Тоня

З класичною світовою літературою у нас стабільно нестабільні відносини: деякі книжки (як-от «Під скляним ковпаком» Сильвії Плат або «Коханець Леді Чаттерлей») вражають і змушують думати про них ще дуже-дуже довго. Деякі – проходять повз та залишають по собі лише сум від витраченого часу. До якої категорії потрапила «Венера в хутрі»?

100% до першої. На це є одразу декілька причин, про які – далі.

   

Чому Венера/Ванда у хутрі?

  

Сюжет історії лінійний та зрозумілий без додаткових специфічних знань. У центрі розповіді – Северин фон Куземський, юний чоловік, який захоплюється Вандою фон Дунаєв. Однак його почуття складно вписати у межі здорової зацікавленості. Керуючись хибним уявленням про здорові ролі чоловіка та жінки у стосунках, Северин вирішує стати рабом Ванди. 

Чому саме такий спосіб висловлення своїх почуттів обирає чоловік? На це питання Леопольд фон Захер-Мазох, автор «Венери в хутрі», дає вичерпну відповідь у дитинстві Северина. Отже, не з першого разу, однак згодом Ванда погоджується стати рабовласницею чоловіка. З плином розвитку їхніх стосунків бажання володіти перетворює колись звичайну жінку на жорстоку та безпринципну домінантку. Ванда не просто використовує Северина – вона стирає його ідентичність. Жінка дає йому нове ім’я слуги – Грегор. Б’є батогом та крає серце розповідями про кохання до нового чоловіка – Алексіса Пападополіса. 

Хутро у цій історії автор також не просто так згадує. Воно символізує всеосяжну владу, якою Северин наділив Ванду без усвідомлення наслідків. Справедливо може виникнути питання: а до чого тоді у книжці Венера? Що ж, раджу прочитати історію від першої і до останньої сторінки, щоб зрозуміти геніальний задум Захера-Мазоха. 

   

Революційність «Венери в хутрі»

  

«Венера в хутрі» – провокативна та відверта історія. Як на мене, навіть революційна, враховуючи, що автор написав її у 1869 році. Захер-Мазох порушує чимало питань щодо свободи жінки і її рішень, свободи тілесних проявів та форми кохання. Ванда фон Дунаєв, наприклад, у своїх роздумах наголошує:

  

«Ми вірні, доки кохаємо. Ви ж вимагаєте від жінки вірності й без кохання, пристрасті без насолоди…То хто жорстокіший — жінки чи чоловіки?»

  

Взаємодія між головними героями базується на ролях «керівник-підлеглий», проте у доволі химерний спосіб. Жінка б’є батогом чоловіка, змушує його підкорятися та ламати ідентичність. Водночас обидва персонажі в історії, на перший погляд, видаються задоволеними своїми ролями. Вони отримують насолоду у моменті та віддаються пристрасті на повну. 

Не впевнена, що у 1869 суспільство було готове читати настільки відверту історію про насолоду від тілесних задоволень. Але чи досі вона виглядає революційною?

  

«Венера в хутрі» в 2024

  

Звісно, з появою книжок, які не ходять довкола заборонених тем, а з перших сторінок занурюють читача у відверті сцени з деталізацією, «Венера в хутрі» виглядає доволі простенькою історією. Проте вона чіпляє яскравими персонажами та хімією між ними, яку геть не часто можна зустріти у сучасних романах. Автор не деталізує сцени побиття Северина батогом, але разом із ним ми відчуваємо кожен удар. І це справді варто прочитання. 

  

То кому першочергово слід звернути увагу на «Венеру в хутрі»?

  

1. Поцінонувачами класики

«Венера в хутрі» витримала перевірку часом та посіла заслужене місце у списку світової класики, що варта до прочитання. 

  

2. Любителям spicy історій

Так-так, це точно не «50 відтінків сірого», однак певна пікантність у книзі все ж присутня. 

  

3. Тим, у кого нечитун

*Нечитун – стан, коли читати геть не хочеться. 

У книжці лише 190 сторінок. Розділи маленькі, шрифт великий. Прочитати «Венеру в хутрі» можна за два вечори з перервами на інші справи. Вона динамічна, цікава та точно заохочує до читання книжок далі. 

  

«Венера в хутрі» у масовій культурі

Щоб пересвідчитися у культовості «Венери в хутрі», варто лише поглянути на кількість її екранізацій. В період з 1967 до 2013 років роман екранізували шість разів! З цікавого: на основі твору було написано декілька пісень: «Venus in Furs» (гурт «The Velvet Underground») та «Here She Comes Now/Venus in Furs» (спільний сингл рок-гуртів «Nirvana» та «The Melvins»). 

  

Отже, у масовій культурі «Венера в хутрі» вже посіла почесне місце культового твору. Та чи зробить вона це з вашим серцем? Не знаю, але наполегливо раджу перевірити. 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage