Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Харлан Ганна

Прагнете до самовдосконалення, вам бракує натхнення і мотивації, але знаєте, з чого розпочати? Розпочніть з читання хорошої та корисної книжки. Зібрали для вас добірку видань, які допоможуть навести лад у справах і думках, розвинути корисні звички, а також надихнуть на нові досягнення.

Ґретхен Рубін, «Порядок довкола – спокій у душі»

Саморозвиток і прибирання – здавалося б, який тут взаємозв’язок? Проте американська письменниця, юристка та блогерка Ґретхен Рубін, проаналізувавши результати наукових досліджень, дійшла висновку, що «порядок довкола сприяє внутрішньому спокою». Дотримання простих, щоденних ритуалів, чергування інтелектуальної праці з фізичною допомагають зберігати рівновагу та ясний розум. А дбати про внутрішній спокій надважливо у складні часи, які ми зараз переживаємо.

Тож, замість нескінченно скролити стрічку новин, варто часом зосередитись на чомусь іншому. Наприклад, навести лад на робочому столі, у помешканні чи хоча б на книжкових полицях (що не лише корисно, а й надзвичайно приємно). Адже звичайне прибирання, навіть якщо це просто перекладання речей з місця на місце, здатне відволікти й допомогти перезавантажитись.

Петра Бок, «Mindfuck. Як позбутися бар’єрів у своїй голові»

Про те, наскільки важливо очищувати не лише свій зовнішній, а і внутрішній простір, добре відомо Петрі Бок. Ця німецька коучиня з особистісного розвитку має значний досвід роботи з людьми різноманітних професій, однак їх усіх об’єднувало те, що «між життям їхньої мрії та повсякденням зяє величезна безодня».

Причиною цього неприємного, але такого знайомого багатьом стану авторка вважає самосаботаж, який глибоко вкорінився в сучасну культуру мислення. «Внутрішній критик» має бути вірним другом, який дає виважені поради, а натомість доволі часто перетворюється на запеклого ворога, готового знецінити будь-яке починання. Як навчитись розпізнавати власні думки, що стають на заваді досягненню успіху, а також покращити якість життя – про це все йдеться у посібнику Петри Бок.

Тоні Б’юзен, «Мапа думок»

Розібравшись із Mindfuck-ами, які змушують топтатися на місці, переходимо безпосередньо до здійснення намічених цілей. А допомогти з плануванням може мапа думок. Цей простий, але надзвичайно потужний інструмент вигадав британський психолог і консультант з питань освіти Тоні Б’юзен. В основу мапи думок покладено ідею про асоціативне мислення. Візуально вона виглядає як різнокольорова діаграма. В центрі міститься основне слово чи зображення, навколо якого розташовані вужчі поняття. Зображення певної теми у вигляді розгалуженого дерева, на думку дослідника, нагадує мережу нейронних зв’язків мозку, а тому легше сприймається.

Цікаво, що спочатку Тоні Б’юзен пропонував використовувати мапи думок винятково як інноваційну форму запам’ятовування інформації на противагу звичайному конспектуванню. Проте згодом він зрозумів, що цей інструмент може бути корисним у всіх сферах життя – від планування робочого часу до постановки життєвих цілей.

Ден Аріелі, «Добре бути ірраціональними»

Поширеною є думка, що раціональність – це добре, а ірраціональність – погано. А раптом все не зовсім так і час від часу бути ірраціональним не лише можна, а й треба? Принаймні в цьому переконаний поведінковий економіст Ден Аріелі, перегляди лекцій якого на TED набирають мільйони переглядів. У книжці «Добре бути ірраціональними» йдеться про захопливі експерименти з вивчення людської поведінки в різноманітних ситуаціях. Аріелі розповідає про результати досліджень, які демонструють несподівані переваги нелогічного мислення в особистому та професійному житті.

Наприклад, велике прагнення досягти успіху є корисним під час виконання механічних завдань, натомість інтелектуальній праці воно лише заважає, оскільки створює надмірний тиск. Зрештою це призводить до гіршого результату й відповідно розчарування у своїх здібностях. Тож варто інколи дозволяти собі хоча б крихту ірраціональності, оскільки саме вона робить нас такими неідеальними, але справжніми людьми.

Джейн Б. Бурка, Ленора М. Юен, «Прокрастинація»

Кажуть, що найважче в будь-якій справі – це змусити себе її розпочати. Про це не з чуток знають американські дослідниці Джейн Б. Бурка та Ленора М. Юен, адже вони кілька десятиліть поспіль вивчають проблему відкладання справ на потім. Всупереч загальноприйнятому уявленню прокрастинація – значно більше, ніж невміння ефективно розпоряджатись власним часом. Це комплексна психологічна проблема, основою якої є ставлення людини самої до себе. А ключ до розуміння стану «не хочеться нічого робити» слід шукати в нейронауці.

Книжка складається з двох частин, перша з яких присвячена розумінню прокрастинації, а друга – аналізу способів її подолання. Звичайно ж, не варто сподіватись на те, що можна раз і назавжди перемогти це явище. Ба більше, авторки наголошують, що інколи відкладати справи на потім може бути й корисно. Проте, як відомо, великі зміни починаються з маленьких кроків, і уважне читання «Прокрастинації» є одним із них.

Стівен Р. Кові, Сандра Кові, Джон М. Кові, Джейн П. Кові, «7 звичок високоефективного шлюбу»

«Ефективні стосунки в родині надважливі і для нашого особистого процвітання, і для процвітання суспільства та його майбутнього», – вважають автори бестселера «7 звичок високоефективного шлюбу», переклад якого нещодавно поповнив книжкові полиці Старого Лева.

З цим твердженням складно не погодитись, оскільки подружжя та родина є тими елементами, які становлять основу успішного суспільства. Високоефективні стосунки не можуть складатись самі по собі, вони потребують спільних бажань, зусиль, таланту й енергії. Але результат – високоефективний шлюб, а як наслідок високоефективна країна – безперечно, того вартий. Про власний досвід подружнього життя, а також принципи, які допомагають визначати пріоритети, встановлювати спільні цілі, реалізовувати плани та мрії розповідають два подружжя з родини Кові.

Аріанна Гаффінґтон, «Досягай і процвітай»

Концепція work-life balance відома всім і кожному, однак, коли справа доходить до її втілення на практиці, виявляється, що не все так просто. Багато з нас готові з головою поринути в черговий робочий проєкт, нехтуючи при цьому вихідними, спілкуванням з друзями й рідними, повноцінним відпочинком і навіть сном, що в підсумку призводить до серйозних проблем з фізичним і ментальним здоров’ям.

Саме так упродовж багатьох років вчиняла Аріанна Гаффінґтон. За цей час вона встигла заснувати популярне американське інтернет-видання The Huffington Post, стати однією зі ста найвпливовіших людей світу за версією журналу Time, а також знепритомніти від виснаження прямо на робочому місці. Тож у книзі «Досягай і процвітай» Аріанна Гаффінґтон доводить, що традиційне уявлення про успіх є безнадійно застарілим, а гонитву за примарними досягненнями слід замінити на турботу про власне здоров’я, формування мудрості, розвиток вміння дивуватись і робити добрі справи.

Пам’ятайте, що війна обов’язково закінчиться нашою перемогою. А щоб її пришвидшити, не зупиняйтесь на досягнутому, прямуйте до нових вершин!

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage