Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Новий цикл книжок Джордана Ліса починається книжкою «Шептосвітичі: Лабіринт блукань і знахідок». Для кого ця книжка?

Передусім – для тих, кому ніколи не забагато портального фентезі й духу Старої Європи – карт, магії в суто західноєвропейському дусі (але все це буде використано зовсім не в той спосіб, у який ви подумали). Західна Європа в усій красі показує себе і по «наш» бік порталу:

Уявіть собі церкву зі шпилем, яка справно дзвонить у дзвони, коли треба. Уявіть недільні ярмарки із пиріжками, коржиками й забавою «збий кокос зі стовпчика». І човни, які плавають під вітрилом, дітей, які в час відпливу місять грязюку, шукаючи скарбів разом із понурою чаплею, яка теж порпається на мілині. Ось і буде у вас Віверна-на-Воді.

 

Вінцесвіт є ще важливішим персонажем книжки, ніж діти, пригоди яких у ньому описує автор. Цей світ має свою структуру, яку не слід пояснювати тим, хто ще не читав книжку, там дивна торгівля, ще дивніша поліція. Пояснення можна знайти в ґрунтовній праці архівченого Коллума Вольфсдотера, на яку регулярно посилається автор:

Давні легенди розповідають про ще один світ, нерозривно сплетений із нашим. За народними переказами, між нашим світом і ним мандрували поети, науковці, шукачі пригод, втікачі, а іноді й неймовірні герої.

Ця цитата стосується насправді того світу, який знаємо ми, коли що.

Принадність таких історій – як принадність  комп’ютерних ігор: цікаво роззиратися, як влаштований світ, що з ним ми, як і юний герой Бенджамія – прихильник точних наук і твердого знання – стикаємося вперше. Зрештою, що таке «шептосвітич», і чим цей предмет важливий, ми дізнаємося лише на сторінці 225. Усьому свій час.

У повісті багато любовно і продумано описаних фантастичних краєвидів і явищ. Стильні ілюстрації Вів’єн То інтригують, але лишають досить багато на відкуп фантазії – для любителів малювати уявні світи книжка може виявитися джерелом натхнення.

Діти зайшли й опинилися в раю. Тут навіть повітря було солодке. Голова Бенджамії пішла обертом від приємних запахів: мед, карамель, цукати… Навколо громадилися цілі гори цукерок, вітрини були повні всіляких баночок, стосиків і кошиків із солодощами. По намету бігали, сміючись, очманілі від цукру й забави діти: вони ганялися за кругленькими комашками, ловили їх і вкидали в рота…

– Цукрові мушки, – пояснила Елізабелла. – Мабуть, найкраще, що є на світі – якщо спіймаєш.

 

Утім, у книжці є й моторошні сцени, які переказувати не буду, щоб не позбавляти читачів ефекту новизни.

Ну і як людина, яка вже знає цю історію від початку до кінця, можу точно сказати: усе, що на самому початку буде здаватися якимсь безглуздим чи нелогічним, обов’язково знайде пояснення. А ще – що комусь ця історія допоможе пережити непоправну втрату.

Чому ще 8-12-річним (та й старшим, чого там) любителям фентезі не варто проходити повз цю новинку? Зовсім свіжий, вигадливий, багатий і несподіваний світ виростає просто на наших очах. Другу книжку трилогії автор тільки пише, і наші читачі першими дізнаються, що буде далі.

 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage