Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Знайшли два невідомі раніше вірші Сильвії Плат
У старому записнику, який належав американській письменниці Сильвії Плат, знайшли два раніше неопубліковані вірші авторки. Поезії, датовані осінню 1956 року, проливають світло на стосунки Сильвії з її чоловіком, поетом Тедом Х`юзом.
 
 
Дослідники Гейл Кроутер і Пітер Стейнберг виявили вірші на копірці, захованій у задній частині нотатника, що не відривали протягом 50 років.  Стейнберг, який знайшов копірку під час роботи в архіві, зазначає, що відчув потрясіння, коли зрозумів, що саме виявив. «Я подумав: Я міг би бути першою людиною за 40 років, яка працювала з цим документом», - зазначив дослідник. Використовуючи Photoshop, він розшифрував записи.
 
Перший вірш – «To a Refractory Santa Claus», написаний після медового місяця Сильвії та Теда - про сонячну погоду в Іспанії, яка, на відміну від ненависної Плат англійської зими, заворожувала письменницю. Хоча дослідники зазначили,  що вірш поступається більш пізнім роботам Плат, вони все ж назвали його «захопливим». Друга поезія, під назвою «Megrims», є монолом-зверненням до лікаря від параноїка про серію «нерегулярних інцидентів», наприклад, про знайденого у чашці павука.
 
За словами Гейл Кроутер, ці вірші дають унікальне розуміння ранньої творчості Плат, що стала основою для написання роману «Під скляним ковпаком» та збірки «Аріель». «Вони показують, як вона бореться з особистими проблемами і намагається перетворити їх в поезію, але на той момент вона ще не знайшла голос Аріель. Вони також показують, що навіть на початку її відносин з Х`юзом загальний акцент був на поезії», - каже Кроутер.
 
На фото – Сильвія Плат та Тед Х`юз, Нью-Йорк, 1958
 
Раніше дослідники виявили неопубліковані фотографії Плат в архіві в бібліотеці Університету Індіани (США). Усі «відкриття» будуть опубліковані незабаром у Британії.
 
Нагадаємо, що у «Видавництві Старого Лева» побачила світ книга Сильвії Плат «Кухня пані Вишеньки», а вже у 2017 році українською вийде і найвідоміший твір письменниці – «Під скляним ковпаком».
 
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage