Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Знайдено прототип Джейкоба Марлі з «Різдвяної історії» Діккенса
Дослідники творчості Чарльза Діккенса часто зауважували, що письменник використовував імена та образи реальних людей для створення своїх персонажів. Одним з них став і герой відомої «Різдвяної історії» – Джейкоб Марлі. Гіпотезу про те, хто був прототипом Марлі, висунув історик Баррі Вест.
 
The Guardian, кадр з фільму «Різдвяна історія», 2009
 
Джейкоб Марлі – емоційний та жадібний чоловік, який помер самотнім, маючи лише одного друга – такого ж скнару Ебенезера Скруджа. Вже як привид Марлі повертається до Скруджа напередодні Різдва і змінює його життя назавжди. 
 
Дослідник Баррі Вест біля могили Майлза Марлі. Фото – Barry West / SWNS.com
 
Баррі Вест почав досліджувати цього персонажа почувши чутки про те, що існує зв'язок між Корнуоллом (графство в Англії), Діккенсом та «Різдвяною історією». Він дізнався про лондонського лікаря на ім’я Майлз Марлі, який помер 15 листопада 1854 року, і довів, що Діккенс зустрічався у Лондоні з цим Марлі ще до написання книги. 
 
«Дослідник життя Діккенса надіслав мені газету, в якій йдеться про те, що в День Святого Патріка, на Корк-стріт, 11 (Вестмінстер, Лондон), доктор Майлз Марлі запросив на святкування гостей, одним з яких був Чарльз Діккенс».
 
Портрет Майлза Марлі, автор – Пол Вон'єрскі 
 
Вест також вважає, що візити письменника у Корнуолл натхнули автора на деякі сцени з книги. Коли другий привид приходить до Скруджа, він переносить його на ринок, де веселі люди купують інгредієнти для різдвяних страв, кидаються сніжкам, і святковий настрій охоплює всіх, навіть матросів та шахтарів, які живуть та працюють у жорстких умовах. Вест зазначив: «Відомо, що Чарльз Діккенс кілька разів приїжджав у Корнуолл… Якщо читати "Різдвяну історію", то помітно, що деякі фрагменти та описи безсумнівно базується на періоді, проведеному ним у Корнуоллі».
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage