Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Змінювати реальність. Місія здійсненна
Чільне фото – Соломія Савка
 
Якось несподівано тема супергероїв цього року стала для нас трендовою. Звичайно, поштовхом була збірка віршів Олени Гусейнової під назвою «Супергерої» та з дивовижним оформленням у стилі поп-арту від Романи Романишин та Андрія Лесіва. Але тема виявилася нам такою близькою, що ми стали шукати, у чому ж наша суперсила. 
 
Книга як суперсила – це ж очевидність. Ми навіть цей слоган розмістили на футболках – «Book is my superpower» – і використали в оформленні стендів і на Форумі видавців у Львові, і на книжковій виставці у Франкфурті. Але наша суперсила не тільки в книжках. А насамперед у людях – тих дивовижних творчих, самовідданих людях книги, які спільними (індивідуальними та колективними) зусиллями змінюють реальність. 
 
Цих людей вже доволі багато. На знаменній для нас події грудня, 15-річці Старого Лева, можна було побачити, яким потужним є коло однодумців ВСЛ. І ми не єдині. У великій родині видавців, письменників, читачів можна відчути, що реальність змінюється на краще. Поступово, крок за кроком, таки змінюється. А коли наші читачі, котрі з пелюшок виростали на добрих книжках, стануть цілком дорослими і займатимуть керівні посади в країні, тоді ми побачимо, що місія здійсненна.
 
 
Супергерої – це люди чину. Це ті, котрі не лінуються піднятися з дивану і піти рятувати світ. Або принаймні добре робити свою справу. Наші воїни, там, на східних кривавих форпостах – супергерої. Волонтери, котрі їм допомагають, – супергерої. Ми про це повинні повсякчас пам'ятати. І водночас не забувати, що і тут, вдома, де не стріляють, для супергероїв так само є місце і фронт робіт. Особливо у просторі культури. Бібліотекарі, які поповнюють із власних мізерних коштів бібліотечні фонди, щоб люди могли читати актуальну літературу; культурні менеджери, які організовують виставки, презентації, письменницькі тури; видавці, які йдуть на ризик і видають ті книжки, до яких суспільство ще доростає; письменники, які віддають увесь свій час і життєвий простір творенню літератури і спілкуванню з читачами; книготорговці й промоутери книги, які обрали свою справу, бо вірять у книгу. Нічого б не було, якби працював лише хтось один, якби не було багатьох ланок у довгому ланцюжку, яким ми усі пов'язані. 
 
Ми перемагаємо тоді, коли йдемо на випередження. Коли вмикаємо особливу швидкість. Коли робимо надзусилля. 
Цей рік був для нас щедрий на надзавдання. От як із двома підручниками – завданням, яке треба було виконати у супер стислі терміни, долаючи майже нескінченні бюрократичні перешкоди. Ми це зробили силою команди, яка діяла як один організм. І хрестоматії сучасної літератури для дітей, справді сучасні, красиві і абсолютно новаторські (насамперед завдяки упоряднику Тані Стус), тепер потраплять у школи. Я думаю, для багатьох дітей оті сучасні автори будуть супергероями – бо вони говоритимуть з ними голосами персонажів, дуже живих і близьких сучасним школярам.
 
Супергероями є наші автори, які здобули перемоги у престижних конкурсах (власне вони стали ними ще задовго до перемог, просто наважившись на чин і здійснивши інтелектуальний подвиг). І це дуже важливо, що премію «Книжка року BBC» здобув роман Тані Малярчук «Забуття», який, власне, про людину, котра все своє життя робила надзусилля, закладаючи цеглини націотворення у фундамент нашого спільного дому, - про В’ячеслава Липинського. Важливо, що поляки високо оцінили твір колишньої львів'янки, нашої авторки Жанни Слоньовської премією Конрада за роман «Дім з вітражем», адже це так само відвага – писати про багатонаціональний Львів крізь призму родини, яку шматують історичні епохи, ідеології та людські пристрасті. Справжнім подарунком наприкінці року стала Премія ім. Шевельова, яку отримав Вахтанґ Кебуладзе за книжку есеїв «Чарунки долі». 
 
Перемог було багато. У квітні за найкращий дизайн поважне журі «Книжкового Арсеналу» та Goethe-Institut в Україні за підтримки Франкфуртського книжкового ярмарку та фонду Buchkunst нагородило книгу «Чоловіки, жінки і діти» Юлії Мусаковської, яку створили Романа Романишин та Андрій Лесів (творча майстерня «Аґрафка»). А у вересні на Форумі видавців у Львові ми отримали зливу нагород: сім книжок у двадцятці «Найкраща книга форуму» та ще шість спецнагрод. Дві з них особливо цінні - «Франко від А до Я» Богдана та Наталі Тихолозів з графічним оформленням Романи Романишин та Андрія Лесіва, «Скриня. Речі сили» за авторства Ярини Винницької, Дмитра Осипова та Юлії Табенської – бо не дають нам забувати, ким ми є і хто нас у люди виводив. До речі, купу нагород також привезли із Запорізької книжкової толоки - тішимося не так нагородами, як власне тим, що на мапі книжкової України з'явилася дуже якісна і перспективна нова виставка. 
 
 
Ці дві безперечно найважливіші книжкові події року – Книжковий Арсенал та Форум видавців – нас аж ніяк не розчарували. Ми отримали максимальну віддачу і задоволення від співпраці з командами організаторів та партнерів. Наші автори мали цікаві зустрічі, дискусії, презентації. Справжньою зіркою Книжкового Арсеналу став дивовижний Ульф Старк. Чудові зустрічі мали норвезька письменниця Віґдіс Йордт та вірменська поетеса Сона Ван. На Форум видавців приїхав до нас з Італії Паоло Джордано – і ми просто закохалися у цього глибоко інтелігентного вишуканого письменника, автора «Самотності простих чисел» та «Чорного та сріблястого». Програма наших подій зібрала величезну кількість глядачів. А на феєричне шоу з «Курбасами» довкола книжки «Скриня. Речі сили» більшість охочих потрапити так і не змогла, не помістилася у стінах театру. 
 
Цьогоріч уже вчетверте книжка Старого Лева потрапила до каталогу найкращих дитячих та підліткових видань з усього світу «The White Ravens 2016» («Білі круки») – від Мюнхенської бібліотеки для дітей та юнацтва. Цього року це видання «Хто росте у парку» Катерини Міхаліциної, яке проілюструвала Оксана Була. Цей Франкфурт взагалі був щедрий на несподіванки. Ще одна справді виняткова за своєю вагомістю і масштабом премія – «Global Illustration Award 2016» - дісталася Творчій майстерні «Аґрафка» за створену ними обкладинку до книжки «Джордж і таємний ключ до Всесвіту» Люсі та Стівена Гокінґів, що українською вийшла у «Видавництві Старого Лева» і потрапила у топ-20 категорії «Обкладинка». Це при тому, що на нагороду було подано понад 10 000 робіт з понад 50-ти країн. А ще наші книжки потрапили до колекції «Stiftung Buchkunst» - найкрасивіші книги світу 2016 на Франкфуртському книжковому ярмарку: «Війна, що змінила Рондо», «Шептицький від А до Я» авторства Галини Терещук та Оксани Думанської, «Чоловіки, жінки і діти» Юлії Мусаковської (усі три – в художньому оформленні Романи Романишин та Андрія Лесіва). 
 
 
Так, ви ж помітили, скільки нагород за цей рік зібрали Романа та Андрій – творча майстерня «Аґрафка»! Вони, безперечно, наші супергерої, наш талісман. З нами працюють чудесні люди. Кожного дня радію і дивуюся їхній працездатності, неймовірній креативності, любові до своєї справи. Шкодую, що неможливо зараз охопити добрим словом усіх, хто працював над створенням цих непересічних книг. Їх дуже багато! Але все ж дозволю собі виокремити ще перекладача Андрія Маслюха, який для нас і для читацької спільноти цього року здійснив так само чимало подвигів. І власне книжка з його перекладом з італійської – «Чоловік, який вирощував комети» Анджели Нанетті – завершує наш плідний, складний, потужний рік. 
 
Ще не можу не згадати про дві події: насамперед проект «12 неймовірних жінок – про цінності, які творять людину», бо для мене особисто він окреслив коло дуже важливих питань і згуртував дуже цінних людей. Ольга Герасим’юк, Лариса Денисенко, Ірина Подоляк, Ірма Вітовська та інші потужні особистості взяли участь у публічних інтерв’ю, аби говорити про найважливіші цінності у житті людини. Цей проект мав потужну соціальну складову, яка дозволила нам долучитися до надважливої справи – об’єднавши зусилля з іншими партнерами, подарувати Львівському ОХМАТДИТу кімнату відпочинку, де діти мають шанс відволікатися від хвороби і процесу лікування. 
 
А ще одна подія – лекція нашого прекрасного друга Генрі Марша, лікаря зі світовим іменем і величезною добротою – дала нам розуміння, що таке масштаб особистості і сила харизми. Бо словами важко описати, що діялося у стінах Львівського медуніверситету, коли на зустріч з Генрі з різних міст України приїхала якась немислима кількість людей. Вони заповнили собою і залу, і всі коридори,  вони погодилися чекати – і Генрі змушений був влаштувати дві лекції підряд. І все чому? Він же не навчав цих здебільшого юних медиків тонкощам нейрохірургії, ні, він говорив з ними здебільшого про етику в медицині. А отже, про цінності. 
 
 
І ще раз про цінності. Це наша суперсила. Любов і відкритість до світу. Вміння комунікувати і бути уважним. Гідність і незалежність. А ще така цінність, як працелюбство. Бо найважливішим у нашому видавничому процесі є щоденна праця, і кожна видана книжка, її промоція, продаж – це зусилля і часто надзусилля багатьох людей. Отож на завершення трохи цифр:
 
У цьому році ми видали 115 книжок. Потрапили до більшості рейтингових добірок від різних експертів.
Брали стендову участь у п’яти міжнародних виставках (у Болоньї, Франкфурті, Пекіні, Вільнюсі, Братиславі), а також безстендову участь у двох – у Лондоні та Гетеборзі.  
Уклали 15 угод на продаж прав за кордон на книги наших авторів – у шести країнах світу (Китай, Чехія, Словаччина, Словенія, Росія, Латвія). 
Організували та провели 445 акцій – презентацій, вечірок, автограф-сесій.
Організували 24 письменницькі тури Україною.  
Ми побували з акціями в 28 містах України. Географія якнайширша – від Ужгорода до Слов’янська та Краматорська. І наші автори ділилися враженнями на своїх сторінках у соцмережах.
До речі, про соцмережі. На кінець року маємо понад 46 тисяч підписників на сторінці у фб.
 
Чим ми взагалі займаємося? На всіх ланках цього дивовижного процесу – від книготворення до промоції і продажу книг – ми займаємося справою, яка дає натхнення і мотивацію багатьом людям – письменникам та ілюстраторам, перекладачам та редакторам, дизайнерам, змінюємо інтелектуальний малюнок культурного середовища, даємо ґрунт для проростання нових талантів. Так, ми разом з вами змінюємо реальність. Це те, від чого хочеться жити. Працювати. Літати. Творити далі.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage