Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Жіноче Євангеліє від Христі Венгринюк
Читачі значно охочіше звертаються до романів, аніж до збірок оповідань. Це й зрозуміло: щойно починаєш наближатися до суті оповідання, а воно вже закінчилося, і треба проробляти всю читацьку роботу знов. Оповідання Христі Венгринюк зі збірки «Народжуватися і помирати взутими» такі коротенькі, що читати їх варто або маленькими порціями, або швидко й похапцем, так само, як поетичні тексти, виловлюючи з них окремі образи й настрої.
 
Тетяна Петренко, Громадське радіо
 
Це оповідання на вічні теми – про любов, смерть і пошук свого шляху до істини. Але любов тут дуже тілесна й жорстока, смерть всюдисуща, і ще треба з’ясуватися, до якого такого Бога чи істини пролягає життєвий шлях героїв.
 
Коротенькі тексти Венгринюк відрізняє загострене відчуття еротичності й смертності, оповідання буквально просякнуті сексом і смертю (тобто, еросом і танатосом). Все дуже закономірна: постійна присутність смерті потребує сильнішого буяння життя, тобто еротики. Вона показується в оповіданнях зі зірки як буйство рослин, які вирощує героїня одного з текстів, чи як нестримна сексуальність, що ховається за мішкуватим одягом напівбожевільних чи невпевнених у собі персонажок.
 
І якщо вже порівнювати оповідання Венгринюк із поезією – то передовсім з віршами Сергія Жадана, адже тут повно біблійних образів, що постають у сучасному й дещо несподіваному контексті. Наприклад, старий, що шукав ту саму рибу, якою ділився Ісус, знаходить її в несподіваному місці, у жіночому тілі. А двоє давно закоханих спостерігають наближення чергового біблійного потопу та сподіваються пережити його, оскільки вони змогли відшукати одне одного перед початком катастрофи. А кожна пара тварин, як ми знаємо з Біблії, гідна порятунку.
 
До теми: купити книжку «Народжуватися і помирати взутими»
А ще і чоловічі, і жіночі персонажі Венгринюк постійно перебувають у пошуках свого шляху. І оскільки Бог є любов, то жінки із цих текстів шукають божественний вогонь у звичайному земному коханні.
 
Тож не бійтесь зазирати до збірок оповідань, зокрема до книжки Христі Венринюк «Народжуватися і помирати взутими» від Видавництва Старого Лева, де письменниця описала багато фантасмагорійних картин любові.


Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage