Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Землею, небом, водою: дитячі пізнавальні книжки про транспорт
Важко переоцінити ту роль, яку транспорт відіграє у житті людини. Адже саме можливість швидко пересуватися та переміщатися з точки А у точку Б допомагає нам пізнавати світ, досліджувати невідоме, налагоджувати зв’язки одне з одним і встигати здійснити так багато мрій за відведений для нас час. Можливо, саме тому нашому бажанню подорожувати все далі, швидше, комфортніше та безпечніше немає меж. І, певна, що саме тому ця тема так приваблює і малих, і дорослих. Як же ж допомогти дітям зануритись у дивовижний всесвіт машин, літаків, кораблів? Як зацікавити не лише пересуванням, але й створенням і вигадуванням власних транспортних засобів? Відповіді — у книжках цієї добірки.
 
Міра Київська, Букмоль
 
Транспорт, Рут Мартін, Аллан Сандерс
3+
 
І знову розпочинати знайомство зі сфер нашого дивовижного світу — з транспорту, який допомагає нам потрапити із часом набридлої точки А в омріяну точку Б — я пропоную з інтерактивної картонної книжки Алана Сандерса та Рут Мартін із серії «Маленькі дослідники». Цього разу книжка має назву «Транспорт». І хоча її назва звучить дуже нудно, невигадливо та не вирізняє видання з-поміж подібних, ця енциклопедія, як і всі інші картонки з серії, здатна зачарувати, навчити, розважити та, що також важливо, попередити про потенційні небезпеки, пов’язані із транспортом.
 
Чудова поліграфія, стійкий до дитячих читань цупкий картон, зрозумілий текст, наочні й інформативні ілюстрації та головне — понад тридцять віконечок, щоразу відкриваючи які діти не лише знаходять нові цікаві факти про ті чи інші види транспорту, але й радіють знахідкам, дивуються, а тому значно краще запам’ятовують прочитане та побачене. Хоча сама книжка має лише вісім розгорток, інформації у ній чимало — і тому, що тексти дуже прості та лаконічні, і тому, що усі поп-ап віконечка приховують ще більше фактів, правил, порад і картинко. Як і в решті картонок із серії «Маленькі дослідники», кожна з розгорток присвячена окремій темі: велосипеди та самокати, автомобілі, автобуси, поїзди та трамваї, човни та кораблі, повітряний транспорт, вантажівки та фургони, а також невтомні робочі машини, як от екскаватори, бетонозмішувачі, сміттєвози та карети швидкої допомоги.
 
Як влаштовані велосипеди та якими вони бувають? Що криється всередині у машин? Як і для чого працюють автобуси, поїзди та трамваї? Завдяки чому велетенські важкі літаки піднімають у небо? Чим риболовецький траулер відрізняється від танкера та яхти? Відповіді на ці та інші навколотранспортні запитання малеча дізнаватиметься у захопливі ігровій формі, а паралельно — міркуватиме про те, як люди мандруватимуть у майбутньому, та вивчатиме надважливі правила поводження з тими видами транспорту, якими вже користується, або ж користуватиметься найближчим часом.
 
Енциклопедія DOCs. Історія транспорту. Від воза до ракети, Стефані Леду, Стефан Фраттіні, Джесс Повельс
4+
 
Певна, що з енциклопедіями Стефані Леду з серії «Енциклопедія DOCs», за переклад і видання якої взялися у київському «Артбуксі», ви вже також знайомі. Тож і про дослідження загадкового космосу, історію життя на нашій планеті та навіть про лікарів і необхідність піклуватися про своє здоров’я ви вже читали, цього ж разу малечі пропонується здійснити подорож важливими віхами розвитку різноманітного транспорту — від возу і до ракети.
 
На доповнених чарівними грайливими ілюстраціями Стефана Фраттіні ілюстраціях сторінках перед читачами розгортається навдивовижу захоплива розповідь про нестримне бажання людини усе швидше пересуватися землею, водою та повітрям, прагнення долати все більші дистанції та отримувати при цьому задоволення, насолоджуючись краєвидами та комфортом.
 
Що властиво усім книжкам із серії «Енциклопедія DOCs», саме час стає тією ниточкою, якої тримається уся розповідь. І тому кожна сторінка книжки нагадує справжнє віконечко у минуле, зазираючи до якого можна навчитися краще розуміти своє сьогодення. Крім того, чітка послідовність викладу сприяє кращому розумінню та запам’ятовуванню.
 
Власне, свою розповідь авторка розпочинає з невеличкого нагадування про те, яку ж важливу роль відіграє транспорт у нашому життя, потім переносить нас у ті часи, коли єдиним засобом пересування людини були її власні ноги, а далі веде нас часом трохи плутаними стежками предків — від днів, коли вони лише мріяли про наземний транспорт, з далекої доісторичної епохи, і знов у наші дні, коли «космічні кораблі борознять простори Всесвіту», згадуючи про всі важливі відкриття, «Титанік», поштову службу «Поні експрес», золоту добу «Цепелінів», автомобільну експедицію «Жовтий рейд», різноманітні перемоги та невдачі.
 
Лапідарність тексту, наочність, влучні приклади, дотепні факти, іронія та почуття гумору, а також сповнені емоцій і динаміки малюнки — усе це робить викладений у книжці матеріал «смачним» і легким для сприйняття навіть наймолодшими читачами. Водночас, з очевидних причин, насамперед через вік потенційної читацької аудиторії, залишаючи чимало білих плям в історії розвитку транспорту, автори ніби розпалюють дослідницький інтерес у дітей, заохочуючи їх продовжувати вивчати історію та заглиблюватись у тему.
 
Ясь та його машинки, Катерина Міхаліцина, Тетяна Цюпка
4+
 
Хлопчик на ім’я Ясь — головний герой вже виданої книжки «Ясь та його машинки» та запланованої до видання книжки «Ясь та його велика велокар’єра» від добре знаних вам дитячої письменниці Катерини Міхаліциної та художниці Тетяни Цюпки, на якого, на мою скромну опінію, очікує довге та цікаве життя у всесвіті нашого дитліту.
І саме тому не раджу відкладати та знайомитися з ним негайно, а заразом і з його дивовижним автопарком, який «живе у шухляді під ліжком».
 
Якщо коротко, то увесь сюжет цієї художньо-пізнавальної книжки і справді нагадує дуже правдиве знайомство із маленьким хлопчиком. Хлопчиком, який страшенно пишається своєю колекцією машинок, а тому саме про неї із захватом доповнюючи розповідь милими історійками, і розповідає читачам. Діти ж бо люблять часом трохи повихвалятися, еге ж? Отже, автобус, трамвай, тролейбус, маршрутка, таксі, запорожець, смарт, червона спортивна емджі, підйомний кран, бетономішалка, вантажівка-самоскид, трактор, екскаватор, рефрижератор, пожежна, швидка медична допомога та, певна річ, мотоцикли — один швидкісний, а один із коляскою, подарований дідусем… У Ясевій колекції назбиралося і справді чимало експонатів. І про кожен він, як досвідчений екскурсовод у музеї, може розповісти не тільки корисну загальну інформацію, а й цікаві та дотепні факти — але вже з власного життя: про свою родину, друзів, кота, ніндзь, ігри, малі та великі пригоди, а також морозиво, сховане у їхньому рефрижераторі. Саме всі ці мікросюжетики і роблять Яся близьким, зрозумілим, а, отже, цікавим для маленьких читачів. Вони ж і спонукають малечу вступати до діалогу із головним героєм, ділитися власними історіями та, звісно ж, хизуватися своїми скарбами.
 
Окремого коментаря заслуговують ілюстрації Тетяни Цюпки. Вони яскраві, вони привертають увагу, вони містять додаткову інформацію та виглядають дуже стильово й органічно, адже намальовані так, наче справді належать дитині. Тішить у книжці про Яся і те, що шрифт також є «вписаним» у візуальний наратив і гармонійно доповнює малюнки, але при цьому добре сприймається та не створює проблем навіть тим дітям, які лише вчиться самостійно читати. Крім того, наприкінці творчині книжки лишили цілу розгортку, на якій діти зможуть намалювати власну машинку.
 
Довкола колеса, Алі Мітґуч
5+
 
Ім’я німецького художника Алі Мітґуча знають, напевне, усі, хто мають справу з дитячою літературою. І не дивно, адже саме його часто називають засновником сучасних віммельбухів, від яких так шаленіють діти в усьому світі. Втім, у його книжці «Довкола колеса» малеча знайде не лише чимало яскравих, намальованих у впізнаваному авторському стилі ілюстрацій, але й несподівано дуже багато цікавої та докладної інформації, здатної будь-кого переконати в тому, що колесо, попри простоту своєї форми, відіграє у житті людини дуже непросту роль.  
 
Єгипетські та римські колісниці, середньовічні підйомні крани, самохідні вітрильні екіпажі, перші парові автомобілі та локомотиви, велосипеди та роликові ковзани, знаменитий автомобіль Генрі Форда, перший електромобіль, супершвидкі автомобілі з ракетними двигунами… — усього на 48 сторінках енциклопедії авторові вдалося вмістити ледь не усю історію транспорту від прадавніх часів і до 1975 року, коли оригінальне видання вперше побачило світ. Транспорту, що повсякчас змінювався, адже ні людська думка, ні потреби не стояли на місці. Які ж забаганки змушували інженерів працювати над дивовижними винаходами на колесах? Які прикрі невдачі та несподівані відкриття очікували на них на їхньому шляху? Відповіді на ці запитання читачі енциклопедії зможуть і прочитати, і побачити, оскільки кількість тексту та картинок у видані приблизно однакова. А це напрочуд зручна опція, як для дитячої книжки — її ж бо можна купувати «на виріст»: спершу розглядати яскраві та кумедні малюнки, уважно вивчаючи деталі, а вже потім і тексти, написані зрозуміло і захопливо.
Крім того, коли книжка буде вивчена, можна продовжити свою мандрівку історією засобів для транспортування разом із наступною енциклопедією Алі Мітґуча — книжкою «Довкола корабля», що також в українському перекладі з’явилось у видавництві «Навчальна книга-Богдан».
 
Історія автомобілів, Олджих Ружичка, Томаш Перницький, Катерина Макалоусова
6+
 
Спочатку було слово… Хоча, стоп, ні, не слово, спочатку були сани! Спершу сани, потім дерев’яні колоди, а вже після них — колесо, віз, паровий двигун, двигун внутрішнього згоряння… А далі вже й різноманітні Феррарі, Роллс-Ройси та, звісно ж, Кадиллаки, які красиво виглядають, але споживають дуже багато палива, погано маневрують на дорозі та мають низку інших прикрих вад. Згодом на автомобільній арені з’явилися електромобілі, але про них у дитячій енциклопедії «Історія автомобілів», яку створили Олджих Ружичка, Томаш Перницький і Катерина Макалоусова, хіба лише згадується. Втім, це аж ніяк не применшує якостей виданої «Ранком» пізнавальної книжки — цікава, красива та надзвичайно, як для такого об’єму, інформативна, вона неодмінно припаде до душі молодшим школярам і стане чудовим доповненням будь-якої дитячої бібліотеки. Ба більше, почуття гумору, з яким Олдих Ружичка розповідає про машини, важливі для людства та їхнього безпечного, швидкого та комфортного пересування винаходи, різноманітні фізичні та навіть хімічні процеси, історичні події та інші серйозні речі робить книжку справжнім мастрідом для усіх, хто цікавиться автомобілями. Що вже й казати про ілюстрації — реалістичні, пізнавальні, доповнені серйозними інфографіками, але також і милими карикатурками.
 
Зрозуміло, лаконічно та послідовно у цій енциклопедії викладено інформація про найважливіше — виникнення колеса та його рушійні сили, перший паровий автомобіль та принцип його роботи, двигун внутрішнього згоряння, перші автомобілі, перші вантажівки, історію перших перегонів, найшвидші автомобілі та їхні рекорди, типи автомобілів та їхні особливості, будову автівки та винаходи, які вплинули на автомобілебудівництво. Крім того, автори енциклопедії не забувають жартувати та ділитися цікавими фактами. Ви, наприклад, знали про парову людину, яку планував створити один винахідник? А про пружинний автомобіль Леонардо да Вінчі чули?
 
Особливо ж імпонує те, що історія автомобілів у цій енциклопедії постає не у вигляді непов’язаних між собою фактів і низки подій, а як безперервний процес. Процес напрочуд захопливий, цікавий і логічний.  
Серія недоступна
 Останнє, як на мене, є дуже важливим, адже, гортаючи сторінки книги, мандруючи крізь часи та простір, спостерігаючи за тим, як розвивалося автомобілебудівництво, діти не просто дізнаватимуться щось нове, але й переконуватимуться в тому, що на все є свої причини.
 
Ще одна гарна новина для усіх потенційних читачів енциклопедії Олджича Ружички — «Історією автомобілів» захопливе дослідження транспорту не звершується, адже видання має продовження, книжку «Історія літаків». Таку ж цікаву, таку ж дотепну і таку ж інформативну.
 
Серія книжок Мартіна Содомки
7+
 
Наостанок — про любу вже багатьом українцям серію чеського письменника та ілюстратора Мартіна Содомки, про книги «Як змайструвати автомобіль», «Як змайструвати літак», «Як змайструвати мотоцикл» і «Як прокласти залізницю» (також маємо в українському перекладі книжку «Як збудувати дім», але про неї розповімо якось іншим разом).Про книжки, що закохують у себе з першого погляду, а заразом — і в інженерію, техніку та, звісно що, транспорт.
 
Як влаштований автомобіль і як він функціонує? Навіщо мотоциклам амортизатори? Як працюють двигун, зчеплення та гальма? З яких деталей складається літак? Що таке підйомна сила? Чому та як виникла залізниця і що потрібно зробити, щоби довжелезний і важезний потяг міг вчасно опинитись у пункті призначення?  
Повідомити,
коли з'явиться
Ми повідомимо Вас коли з'явиться цей товар на Вашу електронну пошту!
 У чому полягає взаємозалежність швидкості, шляху і часу? Що таке аеродинаміка? Відповіді на ці та купу інших запитань, пов’язаних із літаками, машинами, автомобілями та потягами Мартін Содомка нанизую на захопливий пригодницький сюжет, через що інформація читається з цікавістю, краще запам’ятовується та легше сприймається. А на додачу — заохочують дітей спробувати і свої сили у створенні різноманітних видів транспорту. Хіба ж можна встояти перед спокусою змайструвати літак, коли у твоїх руках така детальна та чітка інструкція?
 
Та чи не найприємніше у книжках з серії — це візуальна складова. Втім, писати про неї зайве, краще просто один раз побачити. Адже, як не крути, ілюстрації Мартіна Содомки зачаровують і дітей, і дорослих — і тоді, коли вони зображують милих і харизматичних героїв історій, і тоді, коли показують нам будову парового двигуна, заднього моста чи кермової колонки.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage