Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

«За львівськими брамами» – книга, що змінює сприйняття міста
Що ховається за дверима львівських під’їздів та які історії там збережені? Чому варто цінувати урбаністичну культуру та як відкривати її у літературі? Під час Книжкового Арсеналу відбулася презентація унікального альбому «За львівськими брамами». Книгу публіці представили автори видання Анастасія Іванова та  Євген Савченко. Модерував розмову Андрій Бондар.
 
Анастасія Іванова розповіла, що проект народився спонтанно, коли вона, повернувшись у місто, почала фотографувати на телефон архітектуру під’їздів. «Щодо сприйняття архітектурної спадщини, то воно б не відбулося, мабуть, якби я не проживала далеко від рідного міста Львова протягом 14 років, які я прожила в Києві. Коли я повернулася у Львів, побачила свіжим поглядом місто, переоцінила  і почала фотографувати цю красу на мобільний»
 
 
«Коли виник ваш проект, у мене з’явилася надія, що українці змінюють своє ставлення до спадщини і  починають нарешті освоювати міські простори. Освоювати і привласнювати, – ділився враженнями про видання Андрій Бондар. – Книга «За львівськими брамами» цікава, принаймні для мене, у кількох аспектах, передусім в аспекті людському. Потім – в культурно-археологічному, бо через історію людей, через історію проживання, через прості речі ми відчуваємо, що живемо у містах, ходимо вулицями, які мають свою історію, мають серйозну підставу просто бути».
 
У книзі, окрім фотографій під’їздів та історичних довідок про вулиці, на яких вони знаходяться, можна прочитати історії мешканців цих місць. Тож авторка розповіла про свій досвід спілкування з жителями під’їздів: «Дуже важливо було у цих розмовах слухати. Коли починаєш слухати, дізнаєшся багато цікавого, хоч подекуди і банального. Висновки з розмов: всі люди відкриті, вони всі ділилися зі мною якимись, хоч інколи зайвими, але дуже особистими речами. Я зустрічала дуже різних людей, і вони всі чудові. Хоча прикро, що часто мешканці цих під’їздів не бачать цінності у тому, що навколо них, у тій архітектурі, мистецтві».
 
 
«Ця книжка змінює погляд на місто, – казав Євген Савченко. – Моє сприйняття змінилося завдяки роботі над книгою. Спершу я знав місто візуально, якісь кафе, вулиці... А зараз почав сприймати його крізь історії всіх цих фантастичних людей, які там живуть»
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage