Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

За безпомилковий поетичний голос: хто отримав Нобелівську премію з літератури 2020
Сьогодні під час прямої трансляції Шведська академія оголосила переможця Нобелівської премії з літератури 2020. Нагороду отримала американська поетеса Луїза Глюк «за її безпомилковий поетичний голос, який із аскетичною красою робить існування всесвітом індивідуальним».
 
Луїза Глюк дебютувала 1968 року з книжкою «Первісток». Загалом авторка видала 12 поетичних збірок. Письменниця отримала багато книжкових нагород, зокрема Пулітцерівську премію, Національну гуманітарну медаль США, Національну книжкову премію, Премію національного кола книжкових критиків, Премію Боллінген за поезію. З 2003 до 2004 вона була поеткою-лауреаткою-консультанткою поезії в Бібліотеці Конгресу США.
 
 
Цього року склад журі премії складався з семи осіб: п’ятьох членів нобелівського комітету та трьох зовнішніх експертів.
 
Призовий фонд Нобелівської премії 2020 року передбачає винагороду в 10 млн шведських крон (близько 1,1 млн доларів).
 
Також у зв’язку з пандемією, Нобелівський комітет вирішив не проводити традиційну церемонію вручення премій у Стокгольмі в грудні за участі лауреатів, а провести лише телевізійну церемонію з онлайн-включеннями з різних країн світу. Вперше з 1944 року церемонію скасували. Попередньо її скасовували через Другу світову війну.
 
Нагадаємо, що минулого року Нобелівську премію з літератури отримали польська письменниця Ольга Токарчук та австрійський автор Петер Гандке. 2019 року нагороду отримали одразу двоє письменників через те, що у 2018 році Шведська академія вирішила перенести вручення премії через викриття одного з членів академії у сексуальних домаганнях.

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage