Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

«З книгами все оживає» - відбувся весняний гаражний розпродаж від Старого Лева
У неділю, 10 квітня, у Першій Львівській Медіатеці відбулось весняне родинне свято від ВСЛ - «З книгами все оживає». Крім цікавого спілкування, захопливих майстер-класів для малят і дорослих та читання новинок від ВСЛ захід мав і благочинну мету. Частину коштів, отриманих від продажу книг, а саме 14 тисяч грн., видавництво перерахує Львівській обласній дитячій клінічній лікарні «Охматдит» для облаштування навчально-ігрової кімнати, де діти зможуть відпочивати від лікарняних процедур. А також завдяки гостям розпродажу понад 20 книг та дитячих журналів помандрують у бібліотеку села Івано-Франкове.
 
Від самого відкриття заходу гостям було чим зайнятися: дорослі розмальовували ілюстрації з книг «Загублений океан» Джоанни Басфорд, а дітвора - тваринок, монстриків та різних істот з «Великої розмальовки з цифрами для дітей» Фіони Ватт і Еріки Гаррісон. Після сеансу кольорової релаксації розпочались майстер-класи та зустрічі з авторами. 
 
Разом з письменницею Оксаною Думанською та художницею Мар'яною Петрів, авторками книги «Марійчині пригоди», малята вчилися боротися зі страхом і нічого не боятися. «Героїня книжки, Марічка, дуже боялась темряви, - розповідала Оксана Думанська. – Дівчинці здавалося, що у кутку кімнати за кріслом сидить чудовисько і гарчить. Але мама з татом їй пояснили, що чудовисько гарчить, бо у нього болить горло, і йому просто треба дати м'ятний льодяник. Так Марічка навчилася не боятися, і ми теж можемо цього навчитися»
 
Діти розповідали і про свої страхи. Когось лякає темрява, як і Марічку, комусь страшні комахи, хтось боїться висоти... «Щоб ніколи нічого не боятися, ми станемо принцами і принцесами над страхами, виготовимо і одягнемо чарівні корони, які заберуть наші страхи», - сказала Мар’яна Петрів. 
 
 
 
В рамках дорослої програми гості робили писанки з ниток під уважним керівництвом майстрині Лесі Пантєлєєвої, а Катя Паньків із майстерні «Жовті ножиці» вчила робити яскраві весняні брошки з фетру.
 
 
 
Художниця Оксана Була та перекладач Ірина Загладько, які працювали над українським виданням книги Андреаса Штайнгьофеля «Середина світу», допомогли гостям Старого Лева створити унікальні закладки. Учасники майстер-класу спершу малювали те, що для них є найважливішим, а потім пришивали ці зображення на майбутню закладку. Хтось зображав серця як символ кохання, хтось - птахів, улюблені напої чи квіти. Старого Лева особливо порадувало те, що багато гостей внесли у свій перелік найважливіших речей також і книги.
 
«Всі закладки учасників майстер-класу відрізняються один від одного, - говорила Ірина Загладько. - Це говорить про те, що ми дуже різні. Книга «Середина світу» -  наче підручник, який вчить ніколи не поспішати з упередженнями щодо інших, допомагає замислитись, чому людина є такою, якою є, чому робить певні речі... І така арт-закладка допомагає зрозуміти, якою є середина світу кожного з нас».
 
 
Під час свята діти із захопленням вправлялися у виготовленні повітряних зміїв за мотивами книги Ульфа Старка «Чи вмієш ти свистати, Юганно?». А допомагала їм у цьому ілюстраторка Ольга Гринюк та її суперпомічники. Рожеві, жовті, фіолетові, зелені, - зо два десятки повітряних зміїв залітали залами медіатеки після майстер-класу. 
 
 
На тому тема польотів не закінчилася. Неймовірно цікаву зустріч для тих дітлахів, яких захопили книги «Як змайструвати літак» Мартіна Содомки та «Ліндберґ. Історія неймовірних пригод Мишеняти-летуна» Торбена Кульмана, провів майстер спорту з авіамоделізму Олег Пшеничний. Він не лише розповів про те, що таке авіамоделізм, які бувають види літальних апаратів, а ще й навчив наймолодших гостей розпродажу робити власні найпростіші паперові літачки. «Усе в цьому світі починається з малого, - вважає Олег Пшеничний. – Як діти виростають та стають дорослими, так і на наших курсах з авіамоделізму ми починаємо з найпростішого. Спершу виготовляємо паперові моделі, тоді простенькі планери, а згодом і складні літаки з радіоуправлінням». Деякі з останніх апаратів пан Олег показав гостям зустрічі. І щоб ще більше зацікавити дітей, юні гості зустрічі отримали  чудову нагоду спробувати себе в ролі пілота і власноруч покерувати літаком за допомогою спеціального пульта та проектора. 
 
 
На завершення дорослої програми родинного свята від Старого Лева відбулися поетичні читання. Цього разу Мар`яна Савка та Катерина Міхаліцина читали не свої вірші, а обирали улюблені твори з поетичної серії ВСЛ. «Поезія – це інакшість, адже кожен з поетів відрізняється від інших у багатьох речах, у тому числі – у своїй здатності відкривати і передавати світ», - вважає Мар`яна Савка. «Так, - погоджується Катерина. - Кожен з них особливий, вартий бути почутим і побаченим».
 
 
А на дітлахів чекало ще два чудові майстер-класи. Разом з Оксаною Зьобро та Оленою Гутик малята вчилися бути ілюстраторами. За мотивами книги Софії Андрухович та Мар`яни Прохасько «Сузір`я Курки» діти створювали власні ілюстрації на прикладі історії про стосунки бабусі Марії та дівчинки Орисі. 
 
 
А одразу після цього діти мали нагоду відвідати майстер-клас «Впізнай своє дерево». Його проводили художниця Оксана Була і письменниця Катерина Міхаліцина за мотивами книжки «Хто росте у парку?». Щоб досліджувати світ природи було ще цікавіше, дітлахи малювали стовбури та гілки і за допомогою трафаретів наносили на гілля листочки тих дерев, які їм найбільше подобаються.
 
 
Дякуємо усім, хто прийшов й привів своїх діток на наше свято. Бачити радість в дитячих очах – найкраща винагорода для усієї команди «Видавництва Старого Лева»!
 
Хочемо висловити вдячність нашим авторам та майстрам, які провели чудові майстер-класи для гостей; невтомним аніматорам, які розважали діток; нашому найнадійнішому охоронцю пану Євгену Юр’єву, Руслану Галецькому з кейтерінгової команди «!FEST», що частував відвідувачів чаєм. Щиро дякуємо Софії Дубик та Першій Львівській Медіатеці за наданий простір.
 
 
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage