Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Яскрава п’ятірка: українські книжки-картинки, що надихають
Маєш уяву, можеш мандрувати! Куди? Залежить від настрою та меж твоєї власної фантазії. А якщо натхнення вигадувати маршрут самостійно немає, на поміч прийдуть чарівні дитячі книжки-картинки від сучасних українських авторок і художниць-ілюстраторок. Красиві, грайливі, зворушливі та глибокі – такі, які захочеться читати та перечитувати і малюкам, і їхнім батькам.
 
Міра Київська, Букмоль; чільне фото – Annie Spratt
 
Піратський маршрут, Галина Малик, Грася Олійко
3+
 
Якщо подорожувати навсправжки немає змоги, вирушити у захопливі пригоди можна і світом фантазій. Куди завгодно, коли завгодно та як завгодно. Головне – зібрати правильну команду. Не просто ту, з якою у подорожі буде цікаво, а ту, з якою можна буде знайти спільну мову та розробити справді цікавий маршрут. Навіть, якщо він існує лише в уяві. Власне, саме про такий уявний маршрут і йдеться у яскравій, емоційній і красивій віршованій книжці-картинці Галини Малик і Грасі Олійко «Піратський маршрут». Ви, певно, вже здогадалися, що її герої – пірати. Але не поспішайте ховати свої скарби, бо ж вони не справжні. Принаймні поки. Отже, за сюжетом цієї коротенької книжки діти граються у піратів і намагаються розробити маршрут для вояжу від своєї кімнати й аж до Атлантичного океану. У їхній піратській команді капітану немає, тому ніхто не стоїть осторонь – усі мають можливість долучитися до планування та керування їхньої каравели. Кожен із семи піратів, з-поміж яких, що тішить, є і хлопчики, і дівчата, і навіть котик, пропонує своє – комусь до снаги побачити Дарданели, комусь Аляску, а комусь… просто кортить подрімати (і вгадайте-но хто?).
 
Сюжет розвивається стрімко, бо ж мова йде про бурхливу морську пригоду, але нічого надзвичайного тут, по суті, не відбувається. Лише у фіналі на читачів очікує невеличкий сюрприз – новий член команди. Капітан? Вирішувати вже читачам.
 
Важко та й не потрібно ігнорувати пізнавальної складової книжки-картинки Галини Малик і Грасі Олійко. Хоча тексту на строкатих сторінках мало, він містить чимало цікавих фактів про світ: і про те, де знаходять екзотичні товари, на кшталт кардамону та кориці, і про те, як дістатися від Карпат до Середземного моря.
 
Галина Малик, Грася Олійко Піратський маршрут. — Львів : Видавництво Старого Лева, 2019. — 24 с.
 
Чарівне горнятко, Олександра Орлова, Надьожна
4+
 
Часом побачити світ можна і в чашці з чаєм. Як? Пошукати відповідь – а заразом сьорбнути трохи натхнення та влаштувати собі справжню казкотеріпаію – можна у чарівній книжці Олександри Орлової та Надьожної «Чарівне горнятко». Книжці, яка переконує читачів у тому, що геть у всьому, що є навколо, можна знайти чари. Навіть у звичайнісінькому чаї. Зеленому, чорному чи, може, трав’яному? Байдуже! Головне, що, коли дивитися на все під правильним кутом, тобто не просто споживати, а бути відкритим до образного мислення, медитувати, то й буденне чаювання перетвориться на справжню пригоду. Як от для Нани, маленької головної героїні видання, яка не просто насолоджується чаюванням разом із батьками, а й вирушає у пізнавальні мандрівки – у гори, до драконів, до слонів і до жовтих курчаточок.
 
Несподівано ніжні як для Наді Кушнір, Надьожної, ілюстрації дуже вдало підкреслюють тональність історії, додають їй особливої зворушливості, м’якості, пливкості та казковості.
 
До речі, про казковість. Цікаво, що назва перегукується із назвою української народної казки. От тільки сюжет Олександри Орлової видається куди актуальнішим, позаяк переконує, що справжня сила – не (лише) фізична.
 
Олександра Орлова, Надьожна Чарівне горнятко. – Харків : Читаріум, 2019. – 32 с.
 
Хоробрі зайці в горах, Ольга Черепанова, Анна Сарвіра
1+
 
Ще одна захоплива уявна мандрівка очікує на усіх-усіх читачів яскравої інтерактивної картонки Ольги Черепанової й Анни Сарвіри «Хоробрі зайці в горах» – уже другої книжки великої малючої серії від видавництва «Glowberry Books», яка розпочалася з музичного навчального анімаційного серіалу «Хоробрі Зайці» у 2018 році. У ній уже знайомі багатьом маленьким читачам і читачкам герої – тато Зай, мама Зая, Вухастик, Пушинка та решта – продовжують свою Велику Подорож у пошуках нових друзів.
 
На кожній сторінці героїв і читачів книги чекає нова пригода, а маленьких читачів – інтерактивні віконця з сюрпризами та напрочуд симпатичними ілюстраціями. Останні, до речі, інколи можна й розмалювати, що не може не потішити наймолодших і найкреативніших читак.
 
А на додачу – гортаючи цупкі картонні сторінки книги, відкриваючи віконечка та відповідаючи на запитання, читачі разом із Хоробрими Зайцями довідуються про те, чим займаються ведмедики, білочки, гірські кізоньки, орли та сенбернари, пізнають світ у його різноманітті, розвивають уяву, інтерпретуючи малюнки, вчаться рахувати та з повагою сприймати відмінності й особливості інших.
 
Ольга Черепанова, Анна Сарвіра Хоробрі зайці в горах. – Київ : Glowberry, 2019.
 
Мамонт, Ольга Купріян, Грася Олійко
4+
 
Якщо увімкнути фантазію, то справжніми пригодами може бути сповнена навіть цілком буденне повернення додому з дитячого садочку. Особливо ж, якщо у маршруті з’явиться один додатковий пункт — науково-природничий музей. Якщо ж вам здається, що музеї здатні викликати лише нудьгу, то ви неабияк помиляєтеся. Адже там — і метелики, і жуки, і дивовижні кістки, і… чудернацький слон, тобто мамонт. Велетенський волохатий мамонт, який за сюжетом книжки Олі Купріян та Грасі Олійко «Мамонт», несподівано зник із музею. Куди? Як? Саме пошуком відповідей на ці запитання і займається маленький головний герой разом зі своїм татусем, паралельно розглядаючи загадкові експонати.
 
Уникаючи розлогих захоплених коментарів щодо колажних ілюстрацій Грасі Олійко (яскравих, стильних, динамічних, грайливих… — список можна продовжувати безкінечно, тому ліпше просто глянути на них і переконатися у тому, що вони прекрасні), закцентувати увагу хотіла б на одній надзвичайно важливій особливості цієї книжки. А саме — на географії. Річ у тім, що уся ця історія розвивається не у якомусь абстрактному міському просторі, а у Києві: для когось близького, знайомого та рідного, для когось далекого і невідомого… Головне, що цілком реальному українському місті, яке додає розповіді головного героя правдивості, і, що важливо, робить читацький досвід справжнім. На додачу — це заохочує дітей і самих завітати до Національного науково-природничого музею, пошукати мамонта та порозглядати мільйони камінчиків.
 
Унікальною родзинкою книжки-картинки «Мамонт» можна вважати її дуже ніжну глибину — одну незначну деталь у фіналі історії, яка зворушує до самого серця… Але тут про неї писати не буду.
 
Ольга Купріян, Грася Олійко Мамонт. — Харків : Ранок, 2019.
 
Томо та його кит, Катерина Міхаліцина, Оксанад Драчковська
3+
 
Наостанок — запрошую у мандрівку разом із книжкою-картинкою Катерини Міхаліциної та Оксани Драчковської «Томо та його кит» до найзагадковішого та водночас найспокійнішого світу, що ховається у глибоких водах океану. Мандрівку у пошуках не лише друзів, але й унікальних дзеркал. Мандрівку медитативну та у хорошому сенсі повчальну — без однозначностей, обмежень і примусу, але з післясмаком. Мандрівку, що допомагає навчитися бачити, а також сприймати Інших, а разом із ними й себе самих такими, якими є.
 
Сюжет книжки — це розповідь про рибку на ім’я Томо. У Томо маленькі очі. Маленькі, на відміну від інших риб, які тільки те й роблять, що міряються своєю «широкоглядністю» — «ловлять» поглядом безмежний океан, навскісні сонячні промені, а часом і ціле сонце. Чи сумує Томо через таку свою особливість? Можливо. А втім, хоча в очах Томо і не вміщається «ані пів океану, ані чверті неба, ані пів чверті сонячних променів», він помічає багато дрібничок. Дуже важливих дрібничок, що не менш чарівні за промені і не менш величні за сонце… Та одного дня зграї трапляється кит. Великий-великий кит, який — отакої! — несподівано також має маленькі очі. Лупаті риби одразу ж втрачають до синього гіганта інтерес, але не Томо, бо ж не у розмірі щастя, чи не так? Та й зрештою, не очі варто тримати завжди відкритими, а серце.
 
Особливого шарму цій дитячій книжці додають ніжні акварельні ілюстрації Оксани Драчковської. Такі ж медитативні, і такі ж глибокі, як і сама історія.
 
Катерина Міхаліцина, Оксанад Драчковська Томо та його кит. — Харків : Крокус, 2019. — 32 с.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage