Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Якби Зоя Казанжи...
Якби вона була розвідником, то проникла б у ворожий стан найглибше й діставала б звідти найцінніше для «сил добра». Ніхто із «сил зла» не запідозрив би її. А якби раптом хтось і перевірив, то виявилося б, що вона лише чітко й правильно, по пунктах, виконувала ту роботу, яку її і просили виконувати.
 
Якби вона була блогером, то писала б з душею. Так, щоб і влучно, і розумно, і просто, й, іноді, з міцним слівцем. Так, щоб реагувати можна було лише двома способами: лайк і шер. Або комент. І ще. І ще. А врешті – прошу вам новий дискурс, панове.

 
Якби вона була міжнародним експертом, то вражала б своєю українською безпосередністю. Геть неміжнародноекспертівською. А потім, коли після нудної розмови всі востаннє розкланялися б, а дипломатичні евфемізми, як осіннє листя, залишилися б на столах засідань, вона сформулювала б те, що не видно зблизька, але для чого, власне, міжнародних експертів і замовляють.
 
Якби вона була бюрократом, то сіла б і просто розбиралася б у документах, доки не зуміла б перекласти їх з бюрократичної на людську. Тоді всі навколо нарешті зрозуміли б, у чому проблема і взялися її вирішувати.
Але це Зоя Казанжи. І «якби» - це не про неї.
 
Це вона, колишній газетяр, стає прес-секретарем одіозного Ківалова в ЦВК 2004 року і забезпечує прозорість роботи органу, без якого фальсифікація б не пройшла. А далі ми все знаємо.
 
Це вона не боялася бути білою вороною, робила те, у що вірила, писала у своєму фейсбуці про важливе і про Одесу. Її стіна - бюлетень доброї одеської волі для тих, хто розуміє мову здорового глузду.
 
Це вона в Бішкеку, Тбілісі, Душанбе, Єревані, Баку, Худжанте, Алматі, Караганді, Кишиневі, Києві, Астані презентувала, пояснювала, писала, консультувала, сперечалася, відмовлялася сперечатися і створювала те, чого раніше не було. І коли одного чудового дня їй довелося вибирати між щирістю своїх постів у фейсбуці та коректністю міжнародного експерта, Зоя вибрала щирість, за яку і цінують її міжнародну експертність.
 
Це вона опинилася в буремний час в облдержадміністрації, не відмовляючись із посиланням на «політика - це брудна справа», «всі вони однакові», «а що я там зможу сама зробити», а просто беручи на себе відповідальність.
 
А, і ще одне. Вона почала писати книги. Тому стежте за анонсами!
 
Євген Глібовицький
 
Фото – Максим Баландюх, The Ukrainians

 

 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage