Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Як шукали зірки і рахували зернята у Коломиї та Івано-Франківську
Романа Романишин та Андрій Лесів (творча Майстерня «Аґрафка») трішки помандрували разом із Старим Левом. Презентації їхніх книжок відбулися у Коломиї у Національному музеї народного мистецтва Гуцульщини та Покуття ім. Й. Кобринського та у Івано-Франківську у Книгарні «Є».
 
Коломийська публіка не могла не вразити і не причарувати. Її зустріч із «Аґрафкою» відбувалася одночасно у двох площинах: діти на килимку малювали зоряне небо за мотивами книжки «Зірки і макові зернятка», а дорослі спілкувалися з Романою та Андрієм. І треба було бачити з яким завзяттям діти взялися малювати власний космос, називати свої зірки та створювати галактики. «Аґрафка» ж розповіла про свої книжкові проекти за останній рік, які були реалізовані разом із Старим Левом, зокрема про оформлення «П’ятикнижжя» Грицька Чубая, «Гронінгенського рукопису» Ірини Старовойт, обкладинки до «Мумі-тролів» Туве Янссон та, звісно, про свою авторську книгу «Зірки і макові зернята».
 
Гості презентації у Івано-Франківську теж не підкачали Між ними і Романою та Андрієм зав’язався неабиякий діалог і про специфіку роботи із книжками, і про творчі муки та натхнення, і про нюанси роботи з видавництвами.
 
«Нас часто запитають, чому ми не знайдемо якусь одну естетику і не почнемо працювати у ній, - каже Андрій Лесів. – Але так нам було б не цікаво, і ми б, мабуть, швидко втомилися від такої роботи. Натомість, ми любимо експериментувати і пробувати все нове. Якщо мова йде не про нашу авторську книжку, то нам цікаво зробити книжку не так як ми б її бачили, а так як автор сам зробив би її нашими руками».
 
«Нам цікаво шукати різні естетики, - говорить Романа Романишин. - Ми багато вчимося, дивимося, як це робити правильно. Коли мова йде про книжки для наймолодших, то багато спілкуємося з мамами, дітьми, щоб зрозуміти що саме їм потрібно і чого саме бракує на українському ринку. Ми любимо перевтілюватися з проекту в проект. Це схоже до кіно. Актор не може раз за разом грати однаково, так і ми не можемо робити книжки однаково, адже кожна з них має свою специфіку. Мені подобається уявляти нас режисерами. От Жан-П’єр Жене зняв «Амелі», а перед тим – «Чужого 3». Так і ми – хочемо змінюватися і перевтілюватися від проекту до проекту».
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage