Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

«Як не заблукати в Павутині» має стати підручником в школі»
«Видавництво Старого Лева» презентувало у київській Книгарні «Є» дитячу книгу про Інтернет «Як не заблукати в Павутині», написану письменницею та дослідником Тетяною Щербаченко. Презентація відбулась 4 квітня – у Міжнародний день Інтернету.
 
«Кілька років тому мені зателефонували друзі, які зареєстровані в соціальній мережі «Вконтакте», та сказали, що моя дитина вивісила там якісь не такі фотографії. Пристрасно допитала її, і, побачивши, що вона щось приховує, зробила, як більшість батьків, – просто перекрила доступ до певних сайтів. Згодом я дізналася, що це - не допомогло», - розповіла письменниця. Саме тоді у Тетяни Щербаченко і виникла ідея написати цікаву, веселу і разом із тим структуровану книгу про Інтернет для дітей, з поясненням всіх термінів та алфавітним покажчиком, про те, які можливості надає Мережа.
 
До дискусії про інтернет-грамотність дітей долучились представник Управління боротьби з кіберзлочинністю МВС Сергій Кропива, голова правління Інтернет Асоціації України Тетяна Попова, партнер юридичної компанії «Юскутум», який спеціалізується на питаннях, пов’язаних з Інтернетом, Артем Афян, а також керівник групи зв’язків із громадськістю компанії «Яндекс.Україна» Наталія Журавльова.
 
- Інтернет прискорив розрив між поколіннями, - говорить партнер юридичної компанії «Юсктум» Артем Афян. – Така книга була вкрай необхідна ще 10 років тому. Не було видання, яке б у доступній формі давало дітям інформацію про Інтернет, і це стало причиною того що батьки через заклопотаність на роботі не мають часу навчити дитину користуватися цим потужним інструментом і просто його забороняють. Паралельно діти займаються самоосвітою, хаотично заповнюючи порожнечу, яка утворилася через те, що попереднє покоління не встигло навчитися Інтернету та навчити цьому своїх дітей».
 
- Ця книжка - не тільки для дітей. Вона корисна і для батьків. Насамперед її мають прочитати батько та мама, дитина яких починається самостійно користуватися Інтернетом, - зазначила голова правління Інтернет Асоціації України Тетяна Попова. - Міністерство освіти України має звернути увагу на книгу Тетяни Щербаченко «Як не заблукати в Павутині». Вона має стати підручником в школах, а Міністерство повинно розробити програму з комп’ютерної грамотності для дітей, починаючи з 1 класу.
 
Дітей потрібно навчити користуватися інструментами, які існують в мережі Інтернет, а не забороняти їм щось чи відслідковувати історію їх пошуків. «Варто усвідомити, що Інтернет сьогодні - така ж частина життя як вулиця, школа та магазини – це середовище, де людина проводить свій час. Ви не зможете обмежити дитину. Точніше, зможете обмежити її до певної міри, але це буде неефективно. Потрібно просто навчити її базовим правилам. І ці правила єдині як для поведінки на вулиці, так і в Інтернеті. Просто майте інструменти та зв'язок з дитиною, щоб пояснити їй, де погане, а де гарне, і зробити так, щоб погане не відбилося на її розвитку», - підкреслив Артем Афян.
 
- Ми не тільки не можемо повністю захистити дітей від сумнівної інформації, це в принципі необов’язково робити, - підсумувала Тетяна Щербаченко. - Як мама трьох дітей, як педагог і як автор дитячих книжок переконана, що дитина не має перебувати у стерильному середовищі. Це як з немовлятами: не можна стерилізувати іграшку, яка впала на підлогу, адже у дитини мають вироблятися антитіла. Так і перебування дитини в Інтернеті не має бути стерильним, адже для того, щоб дитина правильно соціалізувалася, вона має побачити, що гарно, що погано та виробити імунітет. Але перед цим, звичайно, потрібно навчити її користуватися можливостями, які є у всесвітній мережі Інтернет та пояснити, як уникнути небезпек, які там чигають.
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage