Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

WoMo recommends: 12 кращих книжок року
Обіцяємо, цього разу при визначенні найкращих, ми будемо абсолютно, стовідсотково… суб`єктивними! Жодні премії та відзнаки не впливатимуть на наш вибір: тільки власний смак та бажання порекомендувати нашим читачам дійсно гарні твори.
 
Татьяна Гордиенко, WoMo
 
Французький заповіт
Андрій Макін, «Фабула»
 
Автор народився у Красноярську, але став відомим у Європі письменником. Цей роман — біографія вигаданої француженки, яка прожила життя у Росії, «за колючим дротом», був відмічений Гонкурівською премією у 1995 році. Сюжет роману тісно пов`язаний із біографією самого автора, який емігрував до Франції у 1987 році.
 
Години
Майкл Каннінгем, «Віват»
 
Цей роман у 1999 році приніс Каннінгему Пулітцерівську премію. Невдовзі після цього книгу було екранізовано, у одноіменному фільмі знялися у головних ролях Ніколь Кідман, Джуліана Мур та Меріл Стріп. Три жінки — три героїні роману: письменниця Вірджинія Вулф, домогосподарка Лора Браун з Лос-Анджелеса 1940-х років, та Кларисса Воган з Нью-Йорка наших днів. Всіх трьох пов`язує між собою, але до фінальних сторінок — не зрозуміло, яким саме чином, книга Вулф «Міссіс Делловей». Творчість, свобода, реалізація амбіцій, ніжність, дружба, невідворотність долі. Дуже потужна й яскрава книга.
 
Володимир Єрмоленко, «Видавництво Старого Лева»
 
 
Одразу зауважимо, що це один з найрозумніших, найчуттєвіших, найсучасніших романів про кохання. Одісей — архетип, якийсь зовсім сакральний персонаж, дії та мотивація якого не обговорюються. А, власне, чому? Більшість своїх перемог він отримує хитрістю, зраджує дружину, з легістю жертвує своїми побратимами, за 10 років ніяк не може переплисти ті 200 км між Троєю та Ітакою, він відсутній як батько. І він повертається, вимагаючи, щоб його пам`ятали і щоб на нього чекали. А чи має він на це право? І як бути з тими жінками, яких він кохав, які кохали його: Навсикая, Цирцея, Каліпсо? У цьому романі Одісею доведеться повернутися у порожній будинок і відправитися у зворотню путь, аби виправити всі свої помилки і зрозуміти все про кохання та смерть.
 
Ева спить
Франческа Меландрі, «Нора-Друк»
 
Італія вчора і сьогодні, Італія південна та Італія північна — це різні світи, які іноді з`єднує лише тоненька нитка людських взаємин. Південний Тироль був історично австрійською територією, але протягом кількох днів 1919 року був приєднаний до Королівства Італії. Навіть зараз, проїхавши Больцано, ви пересвідчитеся, що ця гірська місцина не має нічого спільного навіть із сусіднім регіоном Трентіно, не кажучи вже про центр та південь Італії. Тут говорять німецькою, тут дуже серйозно сприймають свою автономію. Колись сюди з сонячної Калабрії приїхав молодий карабінер Віто. Він закохався у неймовірно гарну молоду жінку, Герду, в якої була маленька дочка Ева, що народилась поза шлюбом. Віто став справжнім батьком для Еви. Але консервативні погляди керівництва Віто та обох родин поставили закоханих перед жорстоким вибором. Тому Віто довелося поїхати з долини. А вже дорослій Еві доведеться відшукати його, щоб знайти шлях до примирення з матір`ю та з самою собою.  Дебютний роман Меландрі був опублікований у 2010 році та завойював кілька престижних літературних премій в Італії. 
 
Моя бабуся просить ії  вибачити
Фредерік Бакман, #книголав
 
Незвичайний детектив, у якому фігурують бабуся-дивачка, онучка та бабусин щоденник, який допомагає онучці розібратися з загадками бабусиного життя. Бабуся — найкращий і єдиний друг дівчинки Ельзи. Коли малій особливо страшно і сумно по вечорах, бабуся дарує їй уявні затишні світи, в яких ніхто не зобов`язаний бути «нормальним». І ось, бабуся помирає, але залишаються її листи тим, перед ким вона відчуває провину. З цього і починається дивна історія Ельзи.
 
Генри Марш, «Видавництво Старого Лева»
 
 
Багато хто знає Марша за книжкою «Історії про життя, смерть і нейрохірургію», в якій відомиий лікар розповідає про свій досвід. Нова книга — це його особисті мемуари, які вражають своєю відвертістю, мудрістю та літературною майстерністю. Більше сорока років Генрі Марш віддав медицині, тепер він розмірковує про сенс буття, суть роботи лікаря та про те, куди може завести бажання продовжити життя пацієнта за будь-яку ціну. Пацієнти Марша живуть у Великобританії, Непалі, Україні, їх історії переплітаються з проникливими епізодами з дитинства та юності автора. Чудова книга про те, що в нашому житті дійсно має значення.
 
Пісня Алабами
Жіль Леруа, «Фабула»
 
Френсіс Скотт Фітцджеральд написав «Великого Гетсбі», один з кращих романів про Америку, а ось Хемінгуей багато та жорстко писав про дружину Скотта Фітцджеральда — «божевільну» Зельду, яка «довела» талановитого чоловіка до алкоголізму та передчасної смерти. Перечитайте ще раз «Яструби не діляться здобиччю», а потім сідайте за «Пісню Алабами», тому що Зельда має право розповісти свою версію історії. Автору вдалося довести, що це саме Скотт Фітцджеральд роками тиранив свою дружину, виставляючи її перед оточенням «божевільною істеричкою». У 2007 році ця книга принесла автору Гонкурівську премію — найвищу літературну нагороду Франції.
 
Несамовито щаслива
Дженні Ловсон, «Віват»
 
Це справді дуже смішна книжка, але Дженні описує дійсно моторошні речі, оскільки бореться з цілим «букетом» психічних розладів. В якійсь момент цього несамовитого дійства ми відчуваємо трохи дискомфорту, адже проблеми людей, яких мучить депресія, безсоння, компульсивний розлад та різні тіки — вони реальні, навіть якщо Дженні розповідає про них з неперевершеним гумором. Книга про пригоди однієї з найпопулярніших мам-блогерів США ніби каже між рядків: все було б ще смішніше, якби часом не було так сумно. Але це тільки короткочасні враження. Головне враження — стовідсотково позитивне: варто вирішити бути несамовито щасливими прямо зараз!
 
Глибоко під водою
Пола Гокінз, «Клуб сімейного дозвілля»
 
Потайбічна сила знайшла собі кубло у Новому світі: неподалік маленького мирного містечка є таке собі маленьке озерце, в якому протягом кількох століть втопилися з десяток жінок. Письменниця Нелл Еббот зацікавилася моторошними історіями нещасних потопельниць. І сатала однією з них. А тепер таємницю треба розкрити терміново, інакше будуть нові жертви! 
 
Джулія Кемерон, «Видавництво Старого Лева»
 
 
Творча криза — це найстрашніше, що може спіткати тих, чий робочий інструмент — фантазія та інновації. Тому таким людям буде дуже необхідний посібник по запобіганню та виходу з подібної кризи. Ця книга — практичний курс, розрахований на 12 тижнів щоденних вправ, які допоможуть вам розгледіти у собі нові таланти, які ви успішно ігнорували через власний скептицизм або насмішки токсичних друзів.
 
Українські жінки в горнилі моденізації
під. ред. Оксани Кісь, «Клуб сімейного дозвілля»
 
Ця дивовижна книжка — результат праці кількох відомих українських дослідниць, які відкривають «приховану» історію України широкому колу читачів. «Прихована» історія — це історія тих, хто не мав права голосу, хто не творив історію. Це історія жінок. Зокрема, в книзі розміщено одинадцять розділів, присвячених аналізу подружніх стосунків в українській селянській родині, де жінка далеко не завжди були тою славнозвісною «шиєю», висвітленню емансипаційних процесів на Галичині, вивченню значення освіти жінок на зламі століть, гендерній політиці радянської влади, жіночому досвіду виживання під час Голодомору, в окупації, в таборах ГУЛАГу та досвіду боротьби у національному підпіллі. І, звичайно, той факт, що жінки повертаються в Історію, не може не викликати в нас почуття гордості.
 
Жіноче тіло у традиційній культурі українців
Ирина Игнатенко, «Клуб сімейного дозвілля»
 
Побут наших прабабусь, їх особисте життя та сімейні відносини — одна з найплідніших тем для етнографічних досліджень саме через стійкий інтерес публіки. Книжки Ірини Ігнатенко про жіноче та чоловіче тіло у традиційній українській культурі розповідають про найтабуйованіші сфери соціального, сімейного, фізіологічного життя українських жінок у доіндустріальну добу.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage