Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

У «Видавництві Старого Лева» вийде друком книга «Моцарт-син. Життя Франца Ксавера у подорожньому щоденнику і листах», яку упорядкувала Оксана Линів. Це найповніше фахове видання про Франца Ксавера Моцарта, сина геніального композитора Вольфганга Амадея Моцарта. До створення книги, окрім упорядниці Оксани Линів, долучилися музикознавиця Роксолана Гавалюк, перекладачки Ольга Сидор та Христина Назаркевич та випускова редакторка Оксана Антонів. Дизайн обкладинки створила Анастасія Старко.

Книга містить переклади подорожнього щоденника Моцарта молодшого, понад сотню листів, документальні свідчення та детальний хронограф-біографію композитора. Усі ці відтворені і перекладені українською матеріали дозволять читачеві скласти реальну картину життя молодшого сина Моцарта, зануритися в його особисті переживання та творчу діяльність, яка була тісно пов’язана з Україною. Адже Франц Ксавер Моцарт провів на Галичині майже 30 років свого життя і це був найплідніший період у його творчості.

Першою частиною книги є детальна хронограф-біографія Франца Ксавера Моцарта над якою працювала музикознавиця Роксолана Гавалюк. У ній детально описані біографічні відомості про композитора та інформація про його творчість.

«Початково книга планувалась як впорядкована публікація україномовних перекладів серії листів, написаних Ф. К. Моцартом, та його подорожнього щоденника – з уже існуючих німецькомовних джерел середини ХХ століття, ділиться думками Роксолана Гавалюк. — Та в процесі роботи над матеріалом з’явилась потреба в численних уточненнях, доповненнях і поясненнях. Та й кількість листів зросла вдвічі – ми можемо з гордістю стверджувати, що близько 50 листів Моцарта-молодшого вперше побачила світ у друкованому виданні саме українською мовою! Оскільки український читач ще не володіє докладною картиною життєпису Франца Ксавера Моцарта, а популярні інтернет-публікації рясніють неточностями і некоректними формулюваннями, ми додали до видання хронограф його життя. Іще одна важлива особливість видання: ілюстрації, які його доповнюють у своїй більшості представляють скарби наших, українських бібліотек, архівів та музейних фондів, про що зарубіжним дослідникам Моцарта-сина та його доби  було невідомо».

Про проблему дослідження біографії та творчого спадку талановитого митця, який назавжди залишиться в тіні свого великого батька, а також про роботу над книгою розповідає упорядниця видання, диригентка, ініціаторка, співзасновниця та арт-директорка Mіжнародного фестивалю класичної музики LvivMozArt Оксана Линів: «На початок цієї дослідницької роботи мене надихнули відвідини музею Моцарта у Зальцбурзі, а саме його остання зала про спадкоємців Моцарта — двох синів, які вижили з шести народжених дітей. У ній було так багато Львова — портрет, ноти львівського хорового Товариства св. Цецилії, яке заснував Франц Ксавер Моцарт, літографії міста, посвяти й листи лежали серед численних експонатів, які він колись привіз зі Львова. Я стояла в Зальцбурзі перед НАШОЮ історією і розуміла, що настав час діяти.

Почавши своє дослідження, я була вражена тим фактом, що фахової літератури про Франца Ксавера Моцарта навіть у німецькомовному просторі майже немає. Куплений в антикварного букініста екземпляр книги «Сини Моцарта» Вальтера Гуммеля, виданий 1956 року, одразу став моєю настільною книгою, раптово відкривши мені історичні події минулого Львова у контексті життя та діяльності Франца Ксавера Моцарта та його сучасників. Ще одним прозрінням стало видання «Подорожнього щоденника» Франца Ксавера, який він вів під час своєї великої концертної подорожі для баронеси Йозефіни фон Кавалькабо, що чекала на нього у Львові. Незважаючи на сімейний стан баронеси, він був закоханий у неї, навчав її дітей і залишився відданим цим стосункам, бо так і не одружився. Цей щоденник містить найінтимніші та найглибші переживання композитора, а також відкриває непрості умови роботи музикантів-гастролерів ХІХ століття».

«Це дуже ґрунтовне видання, яке засвідчує роботу багатьох людей, – додає письменниця та співзасновниця «Видавництва Старого Лева» Мар’яна Савка. – Дуже важливо, що зараз цією книгою ми відкриваємо величезний пласт в історії музики, в історії Європи і наших культурних зв’язків. Вірю, що це унікальне видання стане важливим ресурсом для багатьох науковців. А насамперед ця книга важлива для міста Львова, як міста, яке може пишатися тим, що воно стало домом для сина великого Моцарта. Адже Франц Ксавер Моцарт був причетний до творення музичного середовища в нашому місті  і  був, власне, тією ланкою, яка пов’язує наше місто з європейською культурою».

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage