Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Виходить дитяча книжка Андрухович та Прохасько
Софія Андрухович та Мар'яна Прохасько створили дитячу книжку «Сузір'я Курки». Вийде вона у «Видавництві Старого Лева» на початку квітня. І це – перша книжка у серії «Напиши мені книжку», яку започаткувала Мар'яна – на її запрошення автори писатимуть тексти, які вона ілюструватиме. «Сузір’я Курки» – це історія про дитинство і старість, про зв’язок між живими істотами і природою, про емпатію і страхи, про бабусю і дівчинку, рись і кота, про курку Марічку і велику зоряну курку Іскру, яка дивиться з небес. 

 
Книжка «Сузір’я Курки» народилась із багаторічної дружби Мар’яни Прохасько і Софії Андрухович, із близькості, співпраці й взаєморозуміння. Її творення стало справжньою пригодою – складною і непередбачуваною. Досвідом, який змінює і навчає. Мар’яна Прохасько стала не лише ілюстратором, а й режисеркою «Сузір’я Курки». Вона створила у книжці цілий світ у колажах, магічним чином поєднавши малюнки з фотографіями (фото – Олена Субач). Ролі виконали непрофесійні актори, які перейнялись історією і достовірно втілились у своїх персонажів. Текст написала письменниця Софія Андрухович.
 
«Коли я придумувала техніку до книжки, я хотіла, щоб це було щось інакше, ніж в «кротячих» книжках, - каже Мар’яна Прохасько. - Я хотіла, щоб ця моя нова «мова» була складніша, тонша, вишуканіша, абстрактніша. Мені було важливо передати графіку осені і графіку гір. І вперше в моїх книжках з’явилися люди. Це стало головним викликом. І моєю невдачею. Після багатьох спроб намалювати людські обличчя я побачила, що не можу намалювати так, як хочу. Так з’явилась ідея колажу. Я придумала знайти реальних людей, які би зіграли ролі персонажів книжки, і фотографа, який би їх сфотографував. Ця книжка перетворювалася на фільм і наша з Софією комунікація розширилася до більшої кількості людей. Я відчула себе трохи режисером і вирушила в Криворівню на пошуки бабусі – нашої головної героїні. Її я вибрала на службі в церкві серед кількох десятків інших бабусь, просто відчула, що це вона, підійшла до неї, розказала про нашу ідею і вона відразу погодилася. Її звати Василина Зеленчук і я вважаю, що вона найпрекрасніша бабуся з усіх можливих бабусь, які б могли зіграти роль старої Марії. Орисю зіграла донька моєї подруги Устина Шкутяк, яка зачарувала нас усіх своїм неповторним шармом і безпосередністю. Коли ми знайшли двох головних героїнь і фотографа Олену Субач, то вирушили у нашу головну гірську експедицію – власне на зйомки. І вже там, на місці, у процесі роботи зрозуміли, що тут живуть і наші герої другого плану: чоловіки Кулінський та Зелінський і тато Орисі. Кулінського і Зелінського ми також вибрали на службі в церкві, а тата Орисі люб’язно погодився зіграти місцевий священник отець Іван Рибарук. Все відбувалося доволі спонтанно і легко. Життя саме давало нам подарунки, а ми тільки встигали ними користатися».
 
 
У «Сузір’ї Курки» все навпаки: головна героїня тут – не дівчинка, а старенька бабуся Марія, яка живе високо в горах зі своєю улюбленою куркою Марічкою. Марія не припиняє з широко розплющеними очима дивуватись із цього світу і щодня відкриває для себе щось нове. Заради своїх друзів, дідусів Кулінського і Зелінського, Марія долає власні страхи і вирушає до темного лісу, в якому водяться кабанюки з крученими хвостами, ведмедевзі, які іклами розгризають скелі, а кігтями перетинають стовбури сосон, та інші чудовиська. На Марію з Марічкою в лісі чекають небезпеки, несподіванки, відкриття і справжні пригоди. Виявляється, що в лісових хатинках не завжди живуть лихі істоти, і що діти бувають хоробрішими й відповідальнішими від дорослих, і що навіть для літньої людини щось постійно трапляється вперше. 
 
Мар’яна Прохасько –  українська художниця, письменниця. Ілюстраторка та співавторка (разом із Тарасом Прохаськом) трилогії для дітей «Хто зробить сніг», «Куди зникло море», «Як зрозуміти козу». Ініціювала проект «Напиши мені книжку»: на запрошення Мар’яни Прохасько автори пишуть текст, який вона ілюструє. «Сузір’я курки» – перша книга у цьому проекті.
 
Софія Андрухович – письменниця, перекладачка, публіцистка. Авторка прозових книжок «Літо Мілени», «Старі люди», «Жінки їхніх чоловіків», «Сьомга», «Фелікс Австрія». Лауреатка Літературної премії імені Джозефа Конрада-Коженьовського у 2015 році.
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage