Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Виграє війну той, хто зуміє перехитрити ворога, – з презентації перекладу «Мистецтва війни» Сунь-дзи

Львівська бізнес-школа УКУ

«Війна – це мистецтво обману, ми воюємо у прямий спосіб, а перемагаємо у непрямий. Виграє війну той,  хто зможе обманути і перехитрити ворога, перетворити несприятливі обставини  на сприятливі. Але стратегічно керівник завжди повинен бути правдивим, тобто мати перед собою благу ціль», – Сергій Лесняк, який вперше з давньокитайської переклав «Мистецтво війни» Сунь-дзи презентував філософськостратегічний трактат.

Презентація відбулась 30 липня у Києві. Сергій Лесняк, історик філософії Сходу, директор компанії «RR Commodities» (Шанхай), викладач з міжнародного бізнесу LvBS, розповідає, що процес перекладу «Мистецтва війни» з давньокитайської був доволі складний: «Буду відвертим, самотужки книгу було б перекласти дуже тяжко. Я мав вчителів, асистентів-китайців, з якими постійно радився. Ми намагалися зрозуміти текст, переклали дуже багато матеріалу, “обсмоктували” кожен ієрогліф. Процес зайняв близько двох років. Для мене це був дивний досвід вивчення Китаю».

На думку перекладача, і сучасні політики, і керівники бізнесу знайдуть у творі від давньокитайського воєначальника багато важливих уроків. «Провідний бізнес-мислитель світу, єдиний українець, який увійшов до топ-50 бізнес-мислителів світу Адріан Сливоцький вважає, що це найкраща книга про стратегію, написана будь-коли», – додає Сергій.  

За його словами, згідно з Сунь-дзи, себе і ворога треба знати 100% ще перед боєм: «Ти повинен перемагати ще до початку битви, і абсолютне володіння інформацією про себе і про ворога, зумовлює стовідсоткову перемогу. У Сунь-дзи є дуже важлива річ – це категорія сили, міці, стратегічної переваги. Він каже, що держава не може бути непереможною, якщо у неї немає міці народу.  Ця міць досяжна лише в єдності володаря і народу, і саме народ є генераторам сили. Тобто володар не можеш мати стратегічної сили, якщо його народ не співдіє між собою і не діє в унісон з ним», – наголошує Сергій Лесняк. Він розповідає, що в Китаї трактат Сунь-дзи про війну дуже популярний. Так у багатьох компаніях його цитують і вивчають.

Керівник Школи управління УКУ, екс-міністр економіки Павло Шеремета, який написав передмову до україномовного видання, зазначає: «Мистецтво полководця зокрема у тому, аби створити для своє армії “зону смерті”, коли мости назад спалені і відходу нема. Тоді воїни будуть боротися до кінця, тому що в них не буде можливості для відступу. В Україні “зона смерті” ще не настала. Інакше як можна було після такої великої кількості жертв так безсовісно краси і брехати?  У цій книзі є багато уроків. Проти нас є потужний ворог, а ворог шліфує наш характер. Тому читаймо, думаймо, діймо».  

50 примірників «Мистецтва війни» Сунь-дзи Львівська бізнес-школа передала офісу реформ Міністерства оборони України. Юрій Гусєв, заступник Міністра оборони України, якому LvBS передала книги зазначив: «Ця книга є надзвичайно важливою для України, і сьогодні вона на часі. Нам необхідно шукати неординарних підходів для досягнення перемоги і повернення територіальної цілісності України. Я переконаний в тому, що Україна сьогодні є щитом Європи і захищає незалежність не лише Сходу –  ми захищаємо весь світ. Хлопці гинуть за те,аби Європа була вільною».

Додамо, що книгу видало «Видавництво Старого Лева» спільно з Львівською бізнес-школою УКУ.

 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage