Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Владика Борис Ґудзяк: «Сьогодні дуже важливо долати страх довірою»
У понеділок, 17 грудня, у Книгарні «Є» в Києві відбулася розмова «Нова Європа: Чи може духовність перемогти популізм?» між владикою Борисом Ґудзяком та головною редакторкою «Видавництва Старого Лева» Мар'яною Савкою. Розмова тривала навколо тем візії Нової та Старої Європи, головних проблем цього часу – страху і відсутності комунікації між людьми – та шляхів їхнього подолання. Модерувала дискусію заступниця директора Центру «Нова Європа» та упорядниця одноайменної збірки есеїв Катерина Зарембо.
 
На початку Катерина Зарембо розповіла про появу книжки «Нова Європа», яка є спільним проектом «Видавництва Старого Лева» та Центру «Нова Європа»: «Це перша велика публічна презентація цієї збірки есеїв. Для нас як аналітичного центру книжки не є типовим продуктом. Але ми зрозуміли, що наразі в Європі тривають пошуки бачення майбутнього, стара Європа змінюється, постає нова. Різні європейські лідери пропонують свої візії. Україна також має виступити із власним баченням. Тож за допомогою цієї книжки ми запросили до таких роздумів широке коло українців – як авторів, так і читачів. До збірки увійшли есеї десятьох українських інтелектуалів, лідерів думок, письменників, діячів літератури, освіти, дипломатів, і зокрема есе владики Бориса, який погодився поділитися своїми міркуваннями на цю тему». 
 
 
Владика Борис Ґудзяк розповів про зміни, які відбуваються в Європі наразі і наскільки вони суттєві: «Час біжить, і все змінюється. Минуле залишається в минулому, і постає щось нове. Чи означає це, що стара Європа зникає? Залежить з якої перспективи на це дивитися. Але зміни є досить радикальними. Одна із фундаментальних – ставлення Європи до часу, вічності і смерті».
 
Мар’яна Савка вважає: ми повинні думати, що дати Європі, а не взяти від неї. «Чи ми хочемо щось дати Європі, чи готові ділитися – це питання до кожного із нас. Українці мають говорити про себе не як про прохачів, а як про тих, хто може щось віддавати. Чи ми маємо культурний потенціал, яким можемо поділитися? Україна шукає свою нову ідентичність. І дуже в цьому хитка. Ми зараз намагаємося промацати, ким є. І тому виникає багато нових запитань. Під час Революції гідності ми зрозуміли, що наріжним каменем у нашій системі цінностей є людська гідність. І це те, що Європі потрібно. А гідність є в наших людях та культурних продуктах, які ми створюємо. Також Європі потрібні ідеї, які генерують українці. Водночас ми повинні бути готовими до викликів. Бо зараз постає чимало нових для українців запитань, що Європі вже давно знайомі. Зокрема проблема біженців, людей з новими ідентичностями, які формують цю Нову Європу. Зараз же Україна є досить закритою в цьому сенсі».
 
 
Владика Борис Ґудзяк говорив про страх та довіру: «Яка протидія страху? Не боятися, а намагатися зрозуміти його причини. Шукати пояснення. Страх – це норма, а не патологія. Він навіть захищає нас від певних речей. І сьогодні дуже важливо долати страх довірою». Також владика додав: «Зараз триває криза у Франції. Макрон є дуже талановитим чоловіком. Він найвідважніше серед усіх лідерів відповів Путіну. Але не зустрівся із певними прошарками французького суспільства. Не почув їх. Є такі політики і в нас – дуже розумні та балакучі: деякі виводили нас із Радянського Союзу, деякі були на Майдані. Вони багато говорять, але мало слухають. В такому разі немає діалогу, і з'являється страх».
 
 
Наприкінці Мар'яна Савка наголосила на важливості спілкування та комунікації: «Комунікація – це найважливіший інструмент сучасності. Треба навчитися чути одне одного. Бо поки комунікація між політичними, бізнесовими елітами та народом не працює. Ще однією проблемою є те, що ми "зашлаковані" стереотипами. Якщо ми говоримо про Європу, то думаємо про неї стереотипно. Європа є іншою, складнішою. Але поки ми не подолаємо власних страхів, то не зможемо порозумітися. І це в певному сенсі завдання лідерів думки та духовних лідерів. Якомога ширше спілкуватися із людьми та навчити довіряти одне одному, щоб робити реальні зміни».
 
 
«Страх пов'язаний із адреналіном, – додав до розмови про страх владика Борис Ґудзяк. – Ми є суспільством, яке шукає адреналін, його возвеличує. І страх – найлегший спосіб підтримувати його на високому рівні. Не можна казати, що медіа погані, через те, що нам пропонують. Ми це від них вимагаємо, зокрема і жахливі новини. Мій основний меседж цього року був “не бійся”. І він стосувався найперше мене самого».  
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage