Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Весела наука: пізнавальні книжки, що вчать, надихають і розважають
Завдяки видавцям, письменникам, ілюстраторам, перекладачам і спраглим до гарних книжок читачам, які не йдуть на жодні поступки, україномовний дитліт не стоїть на місці, а розвивається. І, на наше велике щастя, розвивається не лише якісно та кількісно, але й жанрово, заповнюючи, зокрема, прогалини у світі пізнавальної літератури, новими та чудовими виданнями. Виданнями, які здатні переконати кожну та кожного в тому, що вчитися новому та досліджувати світ не лише корисно та потрібно, але й цікаво та захопливо.
 
Міра Київська, Букмоль
 
Космічний світ, Рут Мартін, Аллан Сандерс
3+
Про дитячі картонки з серії «Маленькі дослідники», написаної Рут Мартін та намальованої Алланом Сандерсом, ми вже згадували не раз. Про тварин, про тіло, про динозаврів — як не крути, та цей творчий тандем вміє розповісти дітям про все так, щоби навчити, розважити та просто зацікавити дослідженням нашого світу вздовж і впоперек. Тема космосу з-поміж усього цього розмаїття не виняток. Тут вам і про планети, і про зірки, і про ракети та зорельоти, і про космонавтів, і, певна річ, про нашу таку рідну і таку досі малодосліджену Землю.
 
Як і в інших книжках із серії, кожна розгортка присвячена окремій темі, кожна сторінка містить кілька «віконечок-відгорталок» (загалом їх у книжці понад 30), завдяки яким читачі можуть буквально зазирнути у серце планет, побачити, як влаштоване Сонце і стати свідками багатьох інших космічних чудес. Віконечка додають книжці інтерактивності, цупкий картон робить її стійкою до активного гортання наймолодшими дослідниками, малюнки не просто чітко та лаконічно передають інформацію, але й розважають, а короткі інформативні тексти та наукові факти не відлякують незрозумілою лексикою та містять чимало оригінальних порівнянь, завдяки яким нове сприймається легко та просто. Без вагань «Космічний світ» Рут Мартін й Аллана Сандерса можна радити як ідеальне видання для першого знайомства малечі з космосом. Першого, за яким обов’язково слідуватимуть наступні.
 
Історія життя й Історія дослідження космосу, Стефані Леду, Каролін Ю
3+
Якщо вам бодай раз доводилося бувати у музеї космонавтики та природничому музеї, тоді вам буде доволі легко уявити, як саме «побудовано» книжки «Історія життя: від великого вибуху до тебе» й «Історія дослідження космосу: від сонячного годинника до польоту людини на Марс», що з’явилися у видавництві Artbooks у дитячій пізінавальній серії «Моя енциклопедія». Перша енциклопедія, як не важко здогадатися з назви, розповідає про зародження життя на Землі (та, що важливо, не уникаючи теми смерті), про динозаврів і їхнє зникнення, про еволюцію ссавців, перших гомосапієнсів і, певна річ, сучасну людину з усіма її винаходами та досягненнями, які впливають на те, як далі розвивається живий світ нашої планети. Друга ж розповідає про те, як люди вперше відкривали для себе світ за межами Землі, як спостерігали за зірками та рухом небесних світил, як використовували знання про космос у «земному» житті, як збагнули, що Земля — не центр Всесвіту, як почали мандрувати космосом і знаходити можливості розширювати свої знання про світ.
 
Обидві книжки написані Стефані Леду — авторкою багатьох популярних дитячих енциклопедій на різноманітну тематику, а проілюстровані яскравими, деталізованими та дещо карикатурними (й від того цікавішими наймолодшій аудиторії) малюнками Каролін Ю (Caroline Hüe). Обидві дарують читачам можливість поступово занурюватися в історію світу відповідно до того, як вона розгорталася, але не дуже глибоко — лише ознайомитись і відчути радість від пізнання нового, чого наймолодшим читачам цілком достатньо. Водночас, обидві енциклопедії не просто інформують, але й спонукають шукати яскраві свідчення тяглості історії у нашому сьогоденні, знаходити зв’язки між минулим і сучасним, помічати спільне між нами та нашими пращурами, а також переконують у тому, що досліджувати світ цікаво та захопливо. І хоча найспокушеніших шанувальників дитячого нон-фікшену «Історія життя: від великого вибуху до тебе» й «Історія дослідження космосу: від сонячного годинника до польоту людини на Марс» навряд здивують, для малечі вони будуть як справжня знахідка — написані та намальовані вони цікаво, зрозуміло, весело та захопливо.
 
Атлас тварин, Рейчел Вільямс, Емілі Гокінс, Люсі Лезерленд
3+
Ніколи не зайве знати своїх сусідів. Байдуже, чи мова йде про людей, які мешкають разом із вами в одному будинку, чи про інших створінь, разом із якими ви живете на одній планеті. Де гніздуються тупики, а де і чим обідає зелена анаконда? Де гуртуються імператорські пінгвіни, а де зависають крилани? Де хизуються своїми строкатими хвостами павичі, а де витанцьовують свої спеціальні танки райські птахи? Відповіді на всі ці та купу інших «де» можна знайти на сторінках написаного Рейчел Вільямс й Емілі Гопкінс і намальованого Люсі Лезерленд «Атласу тварин». А крім того, дізнатися, якими особливими вміннями вони наділені, які мають навички та звички, як виживають і чим розважаються.
 
Як і вже згадуваний нами «Атлас пригод», «Атлас тварин» з’явився у «Книголаві» в українському перекладі Андрія Дрозда та з однією особливістю — розгорткою, присвяченою Україні. Цього разу «українськості» книжці додає розгортка про річкових бобрів, проілюстрована Юлією Сплавник, а написана науковицею Інституту зоології Аліною Міштою.
 
Яскраві та настроєві деталізовані малюнки, що чудово пасуватимуть для уважного розглядання та вивчення, короткі тексти з фактами про тварин, відсутність складної інформації та незрозумілої лексики, кумедні та харизматичні герої, з якими діти зможуть побачити чимало спільного, — усе це робить видання справжньою знахідкою для майбутніх зоологів, зоологинь, біологів, біологинь і просто шанувальників різноманітних тварин будь-якого віку.
 
 
Незвичайні професії, Юлія Коломоєць, Алла Гутніченко
3+
Вчитися, мріяти, розважатися — усе це можна робити із безліччю пізнавальних і художніх книжок. Але навіть у безмежній кількості видань можна знайти те, що буде цікаво й оригінально вирізнятися. Наприклад, книжку Юлії Коломоєць й Алли Гутніченко «Незвичайні професії» — такий собі віммельбух, що знайомить дітей із особливостями різних професій. Палеонтолог, флорист, склодув, тітестер, пасічник, кінолог, піцайоло, архітектор, астроном, сурдоперекладач, пілот повітряної кулі, ветеринар… Чим займаються усі ці люди? Які використовують прилади, інструменти й одяг? Як виглядає їхнє робоче місце? Що вони створюють, вирощують, доглядають, досліджують? Довідатися про це діти можуть в ігровій формі — розглядаючи зображені на сторінках книжки предмети, проходячи лабіринти, вишукуючи з-поміж різноманітних чорно-білих тварин панд, розшифровуючи написані дактильною абеткою послання тощо. Кожній професії (а разом їх аж 12!) присвячено три великі розгортки: на першій можна знайти коротенький опис і побачити того чи іншого фахівця чи фахівчиню за роботою, а друга й третя дозволяють «зазирнути за лаштунки» його або її робочого місця та навіть вивідати якісь професійні секрети, зокрема навчитися правильно заварювати різний чай.
 
На відміну від колись уже згадуваної мною «Абетки ремесел і професій» Надії Репети, усі професії у книжці «Незвичайні професії» зібрані цілком довільно, а єдиним спільним знаменником стає головний герой — хлопчик, який з’являється на початку книжки і вирішує познайомити читачів зі своєю родиною. Сам із майбутньою спеціальністю головний герой ще не визначився, але переконаний у тому, що «це обов’язково буде одна з незвичайних професій», адже усі його рідні «обрали собі рідкісні професії, дуже цікаві і потрібні». Зрозуміло, що насправді геть не усі ці професії є незвичайними. Хіба здивуєш когось архітектором чи ветеринаром? З іншого боку, навіть найбуденніша професія є унікальною та, як писали свого часу Маршак і Маяковський, гарні, потрібні й важливі. Тому до слова «незвичайні» чіплятися не хочеться, а от що таки хотілося б змінити у книжці, так це відсутність фемінітивів. Якщо мама працює у квітковій крамниці, то вона не флорист, а флористка, сестра — ветеринарка, бабуся — сурдоперекладачка і так далі.
 
Тварини, про яких варто дізнатися, Мартін Браун
5+ 
Дитячих енциклопедій тварин у світі настільки багато, що кожна нова апріорно має вирізнятися з-поміж інших бодай чимось свіжим-оригінальним-унікальним. І це дуже позитивна тенденція, оскільки світ пізнавальної літератури стає таким же строкатим, розмаїтим і цікавим, як і фауна нашої планети, про яку вона розповідає. Енциклопедія Мартіна Брауна «Тварини, про яких варто дізнатися» також має родзинку — уся увага в ній прикута до «аутсайдерів», які з тих чи інших причин поступаються популярністю тиграм, сурикатам, пандам, левам, жирафам, бізонам й іншим популярним тваринкам.
 
Онагр, лінзанг, пектинатор, намбат, намбат, хохуля, щілинозуб, хірола, гаур, дукер… Хто всі ці люди тварини? Чим вони живуть і що жують? Як виглядають і який мають розмір? Де живуть? Які мають особливості та який статус? Від чого потерпають? Чи несуть загрозу людині? На всі ці та океан інших запитань автор дає смішні, іронічні, зрозумілі дітям та водночас дуже інформативні відповіді, доповнені жартами та кумедними ілюстраціями, з яких кожен герой постає справді «героєм» — зі своїм унікальним характером, емоціями та харизмою. І все це вкупі робить енциклопедію не лише цікавою читачам різного віку — як для дітей молодшого шкільного віку, так і для підлітків, батьків, бабусь, дідусів тощо, але й легкою для запам’ятовування. Крім того, такий стиль розповіді — насичений влучними, хоча часом і вельми несподіваними порівняннями, персональними звертаннями, запитаннями, вигуками — виконує ще одну дуже потрібну функцію та робить тварин, чимало з яким буквально потребують уваги людини, близькими друзями для читачів. А друзів, як відомо, кидати в біді не можна, чи не так?
 
Хто живе в тобі. Історії про мікробів, для яких ти рідний дім, Клер Імер, Марі-Ев Трамбле
5+
Хто такі мікроби? Де і чим вони живуть? Чому дорослі так часто говорять про те, що мікроби несуть загрозу і чи справді це так? Невже геть усі вони такі лихі та шкідливі, як ми звикли думати? Що таке мікробіом? Чим археї відрізняються від кліщів, бактерії від протистів, а грибки від вірусів? І чому, до певної міри, всі ми — більше мікроби, ніж люди? Зрозумілі та надзвичайно цікаві відповіді на всі ці запитання діти можуть відшукати у книжці Клер Імер і Марі-Ев Трамбле «Хто живе в тобі. Історії про мікробів, для яких ти рідний дім». Книжці, яка проливає світло на не дуже популярних мешканців нашого світу, на яких насправді рідко хто добре знається, але якими більшість дорослих не нехтують зайвий раз полякати своїх і чужих дітей. А дарма, адже правильний підхід до цієї теми здатен принести чимало корисних плодів. Як мінімум, пояснити і дітям, і їхнім батькам, чого справді варто боятися, а чого ні, яких гігієнічних процедур ніколи не слід забувати робити, а до яких можна ставитись не надто серйозно. І головне, що все це без занудних повчань, адже найліпший і найкращий спосіб привчити людину чистити зуби — просто розповісти їй, навіщо це робити, а також згадати про те, що буде, якщо цього не робити. Водночас, усі ці пояснення, всі аргументи та всі відповіді на кожне «чому» авторка подає у дуже зрозумілій формі, не впадаючи у спрощення, доповнюючи розповідь несподіваними фактами, цікавими прикладами та маленькими жартиками. І, що особливо тішить, зберігаючи «золоту середину», коли йдеться про певні спірні теми — тобто згадуючи про всі аспекти, зважаючи на протилежні точки зору та різні погляди.
 
Окремої згадки заслуговують ілюстрації Марі-Ев Трамбле. Дещо карикатурні, кумедні, яскраві й емоційні — вони не лише ілюструють текст, але й роблять постійних мешканців наших тіл не такими «далекими» та «загадковими», проте цікавими для подальших досліджень. Хіба ж можуть різнокольорові мікробо-монстрики не викликати бажання познайомитись із ними ближче?
 
Дива архітектури й Анатомія. Картографія людського тіла, Сара Тавернье, Олександр Веріль
6+
Кажуть, що краще один раз побачити, ніж сто раз почути. І зазвичай ці слова дуже правдиві. Але для того, щоби побачити дивовижне у нашому світі та навіть у нас самих не обов’язково докладати серйозних зусиль — можна просто здійснити мандрівку разом із гарно проілюстрованою пізнавальною книгою. Якщо ж особливо цікавитися світом архітектури та/або організмом людини, варто звернути увагу на намальовані Сарою Тавернье й Олександром Верілем книжки «Дива архітектури» й «Анатомія. Картографія людського тіла», що в українському перекладі з’явились у серії «Крутезна інфографіка» у видавництві «Ранок».
 
Під яскравими обкладинками цих видань на читачів очікують не менш яскраві інфографіки — лаконічні, структуровані, напрочуд симпатичні та, як і годиться інфографікам, інформативні та легкі для розуміння, засвоєння та запам’ятовування. Як виглядають найунікальніші та найвеличніші будівлі на нашій планеті? Де вони знаходяться? Чим особливі та цікаві? Ким були спроектовані та коли були побудовані? Чим ще відомі? Якщо відповіді на ці запитання можна знайти на сторінках атласу «Дива архітектури, то довідатися про те, як влаштовано наш організм — мозок, серце, зір, нервову, дихальну та інші важливі для життєдіяльності людини системи, — допоможе «Анатомія. Картографія людського тіла». У назві останньої слово картографія вжите не просто так, оскільки увесь організм авторами і справді розглядається, як такий собі дивовижний світ, схематичний мікрокосм, що має чітку структуру та працює за певними правилами. Яку саме структуру і якими саме правилами? Про це й розповідає, не уникаючи найнеприємніших тем, автор текстів Жак Ґішар, використовуючи при цьому надзвичайно влучні метафори та порівняння, завдяки яким навчання разом із цією книжкою нагадує захопливу гру.
 
Ще одна особливість обох книжок полягає в тому, що їх можна сміливо назвати універсальними пізнавальними виданнями, оскільки їх цікаво (та корисно) читати й розглядати не лише дітям, але і підліткам, і дорослим.
 
 
Ботанікум, Кесі Вілліс, Кейті Скотт
6+
Так уже склалося, що багатьох дітей і дорослих значно більше приваблює світ фауни, ніж флори. Можливо, все через те, що представники фауни активніше нагадують про себе, а, може, річ у тому, що з першими люди бачать значно більше спільного. Але біда в тому, що через таке ставлення дитячих енциклопедій хвостатих, вухатих, рогатих і зубатих тварин куди більше, ніж книжок про життя різноманітних рослин. І це страшенно несправедливо, адже мохоподібним, псилотовим, злаковим, осоковим, трав’янистим, бромелієвим, хвойним й іншим рослинам також є чим здивувати малих і великих мешканців. Якнайкраще переконує у цьому вишукана (а де там вишукана — розкішна!) ілюстрована енциклопедія Кессі Вілліс і Кейті Скотт «Ботанікум». Про старшу сестру цього видання, книгу «Анімаліум», яку також намалювала Кейті Скотт, а написала Дженні Брум, ми вже розповідали у добірці пізнавальних дитячих книжок про тварин.
 
Загалом, концепція обох видань однакова: та ж магічна музейна атмосфера, ті ж серйозні й водночас цілком зрозумілі тексти, той же стиль ілюстрацій, для ких притаманні лаконізм, реалізм, пастельна та дещо тьмяна бежево-коричнева палітра кольорів. Як і «Анімаліум», «Ботанікум» питомо відрізняється від звичниї дитячих енциклопедій, які намагаються вразити читачів яскравістю, карикатурність і жартівливістю. Щоби здивувати, авторки обрали протилежний шлях, тому, гортаючи сторінки їхньої великої книги, відчуваєш, ніби тримаєш у руках старовинний атлас, сповнений загадок, секретів і дивовижних знань, володіючи якими, можна зробити щось фантастичне. Адже хтозна, на що здатні люди, які справді добре знаються на лишайниках, грибах, водоростях, деревах і плющах.
 
А що як?.., Ренделл Манро
7+
Не існує безглуздих запитань, існують тільки безглузді відповіді. У цій простій істині могли переконатися всі, хто встиг ознайомитись із дитячою пізнавально-філософською книжковою серією Оскара Бреніф’є «Мистецтво мислити», а також ті, кому вже пощастило насолодитися наукою разом із Ренделлом Манро — художником-коміксистом, програмістом, фізиком і просто чудовим автором чудової книжки під назвою «А що як?.. Серйозні відповіді на абсурдні запитання», що в українському перекладі з’явилась у харківському видавництві «Віват».
 
А що, як Земля з усім, що на ній розташоване, раптом перестане обертатися, натомість атмосфера не втратить своєї швидкості? Який найдовший захід сонця можна побачити, якщо їхати, не перевищуючи швидкості й лише асфальтованими дорогами? А що, як я поплаваю у звичайнісінькому басейні з відпрацьованим ядерним паливом? А що станеться із Землею, ящко Сонце раптом вимкнеться? З якої висоти потрібно кинути стейк, щоб він упав на землю підсмаженим?.. На всі ці та купу інших запитань, які чимало хто мріяв запитати, але соромився, Манро дає напрочуд ґрунтовні, розумні та водночас дотепні відповіді, доповнені яскравими прикладами, жартами, коміксовими замальовками та приводами замислитися — адже пізнавати світ в усіх його аспектах завжди цікаво.
Особливо пізнавальна книга «А що як?.. Серйозні відповіді на абсурдні запитання» припаде до душі дорослим і дітям, які вже почали вивчати точні науки у школі — математику, фізику та хімію. Використовуючи ту ж, здавалося б, нудну та суху інформацію, яку школярі черпають з підручників, науковцю та письменнику Ренделлу Манро вдається справді зацікавити читачів пошуком відповідей про те, як влаштовано наш світ, а також, що не менш важливо, привчити до того, що ніколи не потрібно зупинятися ставити запитання. Бо ж хто шукає, той завжди знайде, еге ж?
 
 
PYTHON для дітей і JavaScript для дітей
7+
Поки вміння програмувати не є обов’язковим. Але, переконана, що це триватиме ще дуже й дуже недовго. У будь-якому разі спробувати себе у цій сфері сучасним школярам варто. Тим більше, що зробити це не так уже й складно, коли ти маєш вільний канікулярний час і можеш узяти в помічники як не один із сотень спеціальних сайтів чи додатків, так одну з книжок із серії «Веселий вступ до програмування», що почала з’являтися в українському перекладі у «Видавництві Старого Лева» і на разі налічує вже два посібники: «PYTHON для дітей» новозеландського програміста, редактора та автора «Журналу Java-програміста» Джейсона Р. Бріґґса та «JavaScript для дітей» фронтенд-інженера компанії Twitter Ніка Морґана.
 
 
Обидві книжки, присвячені різним, проте однаково цікавим мовам, вчать основам програмування від нуля — доступно, докладно та зі зрозумілими дітям прикладами й порівняннями. Обидві не просто ознайомлюють із теорією, але і вчать застосовувати набуті знання на практиці. При цьому, як показує досвід, елементарно кодити, зокрема писати та модифікувати HTML-елементи для створення динамічних веб-сторінок, малювати вбудованими інструментами Python, анімувати зображення та створювати простенькі ігри, після уважного прочитання посібників зможуть справді всі. І такий практичний аспект є чи не найбільшою перевагою цих книжок, адже діти одразу ж можуть відчути смак програмування (і від радості вигукнути щось на кшталт «Еврика!» або «It’s alive!», коли рядочки коду змусять змійку повзати по екрану), а згодом — хтозна, можливо, продовжити поглиблювати свої знання та зацікавитися програмуванням настільки, щоби перетворити його на майбутню професію.
 
Крім того, попри «для дітей», що красується на обкладинках книжок із серії «Веселий вступ до програмування», посібники без вагань можуть використовувати і підлітки, і дорослі.
 
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage