Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

«Великодня історія» Наталки Малетич — мандрівка в біблійне минуле
Нещодавно у «Видавництві Старого Лева» вийшла друком книжка Наталки Малетич «Великодня історія». Ця зворушлива оповідь розгортається в легендарному місті Капернаум. Йдеться про хлопчика, якого всі називають Знайдою, його мрії, випробовування і силу любові. Саме тут проповідував Ісус і зароджувалося християнство, авторка показала біблійну історію очима дитини.
 
Художнє оформлення книги виконала Наталія Кляйнерт.
 
Йона — звичайний хлопчик із незвичайною долею. Діти на вулицях Капернаума дражнять його Знайдою, адже виховує хлопця літня вдова, яка знайшла його маленьким на березі Генісаретського озера. Йона хоче бути рибалкою, як і більшість чоловіків у його місті, а ще мріє про доброго батька — такого, як Ісус. Хлопчик навіть не може собі уявити, що невдовзі на Учителя чекають важкі випробування...
 
«“Великодня історія”– це книжка з довгою історією, текст я написала уже десять років тому, і тоді ж повість стала переможцем у конкурсі “Біблійні історії”, який проводило видавництво “Братське”, – розповідає авторка книжки Наталка Малетич. – Щоб написати її, я мусила уявити собі, яким був Капернаум, коли там, на березі Генісаретського озера, яке ще називали Тиверіядським морем, провідував Ісус, уявити собі атмосферу того часу. В цьому мені дуже допомогла книжка отця Олександра Меня «Син Людський», і, звісно ж, Євангеліє. Мені хотілося показати цю біблійну історію очима дитини. Тож у мене з’являється головний герой – хлопчик Йона, який на власному досвіді переживає своєрідне переродження під впливом Ісусового вчення. Він не лише вчиться прощати ворогові, а й внутрішньо росте, дорослішає, усвідомлює всю силу віри».
 
 
За словами письменниці, в описі головного героя Наталка Малетич втілила свій дитячий досвід і своє сприйняття Євангельської історії: «Я дуже чітко пригадую свої емоції, переживання, коли читала в дитячій Біблії про те, як Ісус був розп’ятий, помер і воскрес. Коли ішлося про вознесіння і те, що Ісус уже не повернеться на землю, я відчувала справжній розпач, якусь таку покинутість. І справді плакала. Я переживала всю цю історію як дуже людську, Ісуса – як близьку людину, хоч нас із ним розділяли майже два тисячоліття. І насправді я в захваті від ілюстрацій, які створила до книжки Наталія Кляйнерт. Вони неймовірні, справжні картини. Наталії вдалося дуже тонко відчути і передати атмосферу тексту, і за це  я страшенно вдячна їй»,  – додає письменниця.
 
Ілюстраторка Наталія Кляйнерт ділиться враженнями про роботу над оформленням: «Працювати з ілюстраціями для цієї книжки виявилося для мене насправді скарбом. Здається, що я шукала саме цю книжку, цю історію, щоб створити до неї видиму атмосферу того давнішнього часу. Під час створення ескізів, я ще й дізналась багато цікавої інформації тих історичних місць, де відбувались такі важливі християнські події. Дуже хотілось відобразити у ілюстраціях ту теплоту, доброту та віру, яку Ісус проявляв до людей. Щоб відобразити найточніше текст у малюнках, я дуже багато разів перечитувала, тож вдалося подивитись трошки очима Йони на цю історію, це було дуже цікаво».
 
Наталка Малетич – письменниця, редакторка відділу дитячої літератури «Видавництва Старого Лева». Мама двох чудових дітей, які найбільше надихають до творчості. Обожнює літературу для підлітків і гарнезні ілюстровані книжки.
 
Авторка книжок «Про Зайчика-Забудька та інші історії», «Щоденник Ельфа», «Привид, який не міг заснути». Співавторка книжок «Різдвяна чудасія», «Весняна книжки», «Дарунок святого Миколая», «На Великдень» «Медяник для Миколая», «Чат для дівчат». Лауреатка ІІ премії Всеукраїнського конкурсу на найкращі прозові твори для дітей «Золотий лелека» 2008 року та та Iпремії конкурсу «Біблійні історії».

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage