Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Вчені навчились читати закриті книги
 
За допомогою нового винаходу вчених Массачусетського технічного університету дослідження давніх рукописів та рідкісних книг вже не буде проблемою. Новий сканер, розроблений в стінах навчального закладу, дозволяє читати видання крізь палітурку та сторінки.
 
Пристрій, який діє на основі терагерцового випромінювання*, здатний проникати крізь сторінки видання та сканувати символи, надруковані чи написані всередині.  Прототип сканера вже був апробований, і вчені працюють над його вдосконаленням. 
 
«Музей мистецтва Метрополітен в Нью-Йорку вже проявив велике зацікавлення цим приладом, адже з його допомогою вони зможуть зазирнути у старовинні книги, яких навіть не можна торкатися», - каже науковий співробітник Массачусетського університету Бармак Хешмат.
 
*Терагерцове випромінювання - вид електромагнітного випромінювання, спектр частот якого розташований між інфрачервоним і надвисокочастотним діапазонами.
 

 
Терагерцове випромінювання дає можливість не лише побачити символи, розміщені на сторінках видання, а й визначити глибину проникання електромагнітних хвиль,  а відтак – визначити приналежність символів конкретним сторінкам. 
 
Перші випробування сканера показують, що через різного виду шуми та перешкоди пристрій може проникати не глибше ніж на 20 сторінок, а зібраної інформації достатньо для повного читання лише перших дев`яти. Але шляхом зменшення цих перешкод і збільшення потужності джерела випромінювання дослідники сподіваються вдосконалити сканер, що дасть можливість читати закриті книги повністю вже найближчим часом. Також сканер може стати у нагоді працівникам архівів та музеїв, археологам, історикам, криміналістам тощо.
 
Більш детально про результати роботи сканера можна дізнатися за цим посиланням.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage