Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Нова підліткова книга Зірки Шевченко — уже в продажу! Повість «Вартовий брами» в художньому оформленні Олександра Продана розкаже історію двох старшокласників, які випадково потрапили… в Середньовіччя.

Старшокласниця Олеся вперше в житті летить у Францію. Там живуть її родичі, і майже три місяці дівчина проведе з ними. Згодом, подорожуючи з кузеном Крістіаном, Олеся натрапила на загадкову підземну ріку Фонтесторб. Намагаючись розгадати її таємниці, підлітки потрапили за Браму часу й опинилися в Середньовіччі! Тепер їх чекають пригоди, небезпеки і таємниці…

«У сюжет “Вартового Брами” вплетено події Альбігойських війн, і це певною мірою втілення моїх дитячих мрій, — розповідає Зірка Шевченко. — Мені малою щиро вірилось, що можна таки зазирнути за ту “темну завісу”. А що способу поки не знайшли, то хоча б спробувала уявити, як це відбувалося б, якби стало можливим. Наблизити цей час і людей, спробувати показати їхнє живе обличчя, провести паралель між нами сучасними і ними, давно зниклими.

Ми звикли епатувати Середньовіччя як часи крайнього невігластва та забобонів. Однак, варто пам’ятати, що лише різноманітні “журналістські” заголовки та епізоди мають найбільшу живучість та тривалість резонансу. Середньовіччя ж було різним. Великодушним, емоційним. Щиро віруючим. Мислячим і шукаючим правди. Яскравим, а не сірим, як ми звикли його уявляти.

Його люди залишили нам величезний спадок, зароблений титанічною працею в умовах, близьких до польових. Їхні звичаї, ритуали, приказки далеким відгомоном все ще вібрують в нашому житті».

Ілюстратор Олександр Продан розповідає про роботу над обкладинкою книги: «Моїм завданням було поєднати в малюнку наш час і Францію епохи Середньовіччя. Головні герої з нашого часу — це хлопчик і дівчинка, а з часів лицарського роду Транкавелів — примара лицаря.

Фоном стали живописні краєвиди, де й розгорталися криваві події, про які згадано в книзі. Зірка Шевченко дуже знається на цій темі, тож надала багато матеріалу щодо геральдики й тогочасного одягу, а разом з цим — власноруч зроблені фото з французькими пейзажами. Не використати їх в композиції було б просто злочином!»

Зірка Шевченко — письменниця родом зі Львова, яка живе й працює в Семюр-ан-Оссуа у Франції. У своїх творах об’єднує пристрасть до історії, археології та мандрів. А поза письменництвом займається проєктами з реставрації історичних пам’яток та налагодження співпраці між Францією та Україною.

 

 

 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage