Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

V Книжковий Арсенал. Франсуаза Барб-Ґалль: найважливіше - навчитися бачити нове
У суботу, 25 квітня у рамках Книжкового Арсеналу французька мистецтвознавець та письменниця Француаза Барб-Ґалль презентувала українське видання своєї книги «Як розмовляти з дітьми про мистецтво», видане «Видавництвом Старого Лева». У презентації брали участь перекладач книги Софія Рябчук, радник з питань культури і співробітництва директора Французького інституту в Києві Ерік Тозатті та заступник головного редактора ВСЛ Катерина Міхаліцина.
 
Француаза Барб-Ґалль розповіла про випадок, який спонукав її взятися за написання книги. «Директор музею, де я працювала, переконував мене у тому, що з дітьми про мистецтво говорити взагалі неможливо, - каже вона. - У нас зав'язалася дискусія, під час якої я доводила, що це не лише можливо, а ще й дуже подобається дітям. «То може ти й книжку напишеш про це?», - сказав директор, і я замислилася».
 
Барб-Ґалль вважає, що дитина легко і природно входить у мистецький простір. І головним у цьому питанні вважає не багаж якихось знань, а саме вільний підхід до всього. «Інколи, з дорослої точки зору, у нас доволі стримане ставлення до мистецтва, ми переконані: знань недостатньо, аби зрозуміти деякі речі, - розповідає Француаза Барб-Ґалль. - Я з приводу цього маю свою думку - ви забагато знаєте, і це заважає вам побачити те, що треба. Найважливіше - навчитися бачити щось нове. А погляд і свою думку, як і багато речей, можна тренувати й покращувати». 
«Книга «Як розмовляти з дітьми про мистецтво?» - це розуміння цілого пласту культури, якому мало приділяють увагу в загальноосвітніх школах. Плюс - спосіб поговорити з дитиною, - каже перекладач Софія Рябчук. - Це як почитати казку на ніч чи піти у кіно. Француаза розмовляє з дітьми на рівних. Важливо ще одне: книга показує, що дорослі теж мають право на помилку, мають право чогось не знати».
 
Під час зустрічі Француаза Барб-Ґалль зробила комплімент обкладинці українського видання. «Мене усі запитують про обкладинку, - розповіла вона. - Кращої обкладинки було й годі знайти - картина Джеймса Поллока у жовтогарячих тонах підкреслює прагнення кожного з нас рухатися до світла».  

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage